Vaření

RECEPT NA VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Teť je ta správná chvíle pro hospodyňky, které ještě stále a rády chystají nejen cukroví, ale také perníčky a nejrůznější vánoční dobroty. Upečte si s námi klasické perníčky.

VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Potřebujeme

 

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g másla nebo tuku
  • 3 vejce
  • malou lžičku jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku tlučených hřebíčku
  • citronovou kůru
  • 2 lžíce kakaa
  • mouku na vál a vejce na potření

 

Postup

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.
Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).
Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary.
Ty přeložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby. Upečte.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock