Vaření

Máte už dost kořenících směsí plných soli? Namíchejte si vlastní koření třeba z hub

Vadí vám, že většina kořenících směsí obsahuje převážně sůl? Vyrobte si raději vlastní mixy, které obsahují minimum soli anebo pouze samotné koření. Vydrží mnohem déle a vyjde i levněji.

Směs koření
Zdroj: Shutterstock

Kořenící směsi si vyrábím už pár let, a proto vím, jak velký je to rozdíl. Nejen v ceně, ale hlavně v chuti. Vysoký podíl soli u kupovaných směsí sice pokrm osolí, ale často neochutí. Také bych upozornila, že směs může být namíchaná již dlouhou dobu, a proto je aroma slabé. Naopak, když si přivoníte k tomu domácímu, hned poznáte rozdíl. Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Grilovací koření

Chystáte se na grilovačku? Připravte si marinádu z tohoto koření a oleje a budete nadmíru spokojeni. Grilovací koření můžete použít také na pečené maso. Koření lze smíchat s olejem i používat samotné.

Grilování
Vlastní domácí grilovací koření se bude ještě při podzimním grilování hodit. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 lžička celého římského nebo klasického kmínu
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 2 lžičky sladké nebo uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička celého barevného pepře
  • chilli vločky podle chuti
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Kmín, koriandr, pepř, a chilli vločky rozdrťte najemno v hmoždíři anebo umelte v mlýnku na kávu.
  2. Namletou směs promíchejte se zbytkem ingrediencí.
  3. Přesypte do uzavíratelné skleničky a uložte mimo dosah světla.

Tip: Před použitím směs dejte krátce prohřát na suchou pánvičku. Z koření se uvolní vonné silice a krásně se rozvoní.

Italské koření

Směs ideální na pizzu, špagety a jiné těstoviny, ale také do dresingů, omáček a různých salátů. Také ji můžete použít k přípravě marinád na grilování, na grilovanou zeleninu apod.

Bylinky
Čerstvé bylinky skvěle dochucují pokrmy, ale dobře fungují i ty sušené. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • 2 lžíce sušeného dobromyslu
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sušené saturejky
  • 2 lžíce sušeného koriandru
  • 1 lžička sušených lupínků z pálivé papričky (vynechte, pokud nemáte rádi ostrou chuť)

Postup

  1. Všechno koření pomelte dohromady.
  2. Smíchejte a uložte do zavírací skleničky.

Koření na kuře

Na pečené kuře, do vývaru anebo se bude hodit při přípravě kuřete na pánvi.

Koření
Různorodá koření jsou nedílnou součástí pokrmů od nepaměti. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 lžičky sušené šalvěje
  • 1 a ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžičky sušené majoránky
  • ¾ lžičky sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky černého pepře

Postup

Koření jednoduše smíchejte a používejte dle libosti.

Pumpkin spice

Hodí se hlavně na přípravu pumpkin spice latte, ale také do koláčů, muffinů a dalších sladkých receptů.

Sladké koření
Vanilka, hřebíček či skořice jsou ideální koření do dýňového latté. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mleté vanilky

Postup

Koření dejte do hmoždíře a smíchejte.

Tzatziki mix

Tzatziki s pita chlebem, to je lahůdka původem z Řecka. Servírují se jako předkrm, ale také jako příloha k masovým pokrmům (například gyrosu anebo souvlaki).

Tzatziki
Tzatziki jsou nejlepší v kombinaci s pita chlebem, ale dobře chutnají například i s falafelem. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • ¼ hrnku okurkového prášku
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 1 a ½ lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky mleté citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička máty (spearmint)

Postup

  1. Okurku omyjte a nakrájejte na stejné plátky.
  2. Rozložte do sušičky a sušte na 50 stupňů 6 až 10 hodin (záleží na tloušťce plátků). Když při ohnutí okurka praskne, je nasušená správně.
  3. Po vychladnutí rozmixujte na jemný prášek.
  4. Smíchejte vše dohromady a uložte do sklenice.

Při přípravě výsledné omáčky smíchejte ½ hrnku mixu na Tzatziki s 650 gramy řeckého jogurtu. Řádně promíchejte a dejte na 2 hodiny odležet do lednice. Pak už si jen užívejtě skvělou chuť.

Tip: Pokud se vám nechce sušit okurka, udělejte mix bez ní. Směs pak podle chuti přidejte do jogurtu s nastrouhanou okurkou, ze které jste vymačkaly přebytečnou tekutinu.

Houbové koření

Nasbírali jste plný košík hub? Z části můžete vytvořit houbové koření. Domácí houbové koření skvěle ochutí omáčky i polévky po celý rok, stačí přidat jen pár minut před ukončením varu.

Košík hub
Houbová sezona vypadá nadějně, a proto může část úlovku přijít i na koření. | Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 hrnky sušených hub
  • ¼ hrnku sušené cibule
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • ¼ lžičky směsi pepřů
  • 2 lžičky sušeného libečku (nebo bazalky, saturejky, tymiánu či celerové nati)
  • 1 lžička mořské soli
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Všechny ingredience rozmixujte na jemnou směs.
  2. Skladujte v uzavřené nádobě v chladu a suchu.

Tip: Nemáte dostatek hub? Hříbky lze nastavit žampiony z obchodu, které nasušíte společně s ostatními houbami.

Tipy na závěr

  • Kořenící směsi nevystavujte přímému světlu.
  • Skladujte vždy v uzavřené nádobě (například ve sklenici s klipem).
  • Dbejte na uchovávání mimo dosah vlhkosti.
  • Do mixů je vždy je lepší použít celé koření než to namleté, protože po namletí bude aroma výraznější.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.paleosnadno.cz, www.carujeme.cz, www.bohynekuchyne.cz, www.blog.decodoma.cz, www.labuznik.cz