Vaření

Nalaďte se na vánoční atmosféru: Recepty na těsta na výrobu ozdob

Milujete tvoření anebo hledáte nějakou vánoční aktivitu, jak zabavit děti? Pusťte se do výroby vánočních ozdob a dekorací. Je to skvělá zábava, do které se může zapojit celá rodina. Vyrobíte si hmotu a z ní pak vytvoříte spoustu originálních ozdob. Fantazii se meze nekladou.

Ozdoby na stromečku
Zdroj: Shutterstock

K dotvoření se na ozdoby dají použít speciální fixy, tempery, třpytky, barevné spreje (krásně vypadá zlatý nebo stříbrný). Nezapomeňte také na dírku pro zavěšení, ať vaše výtvory můžete pověsit na stromeček nebo kamkoliv jinam.

Ozdoby z těsta
Zdroj: Shutterstock

Já tímto způsobem dělám i malinké ozdoby, které pak navážu na dárky jako dekoraci. Věřím, že vás tvoření bude bavit a užijete si u toho spoustu zábavy.

Skořicové těsto

Slané těsto vyrobené z mouky, vody a skořice. Skořice dodá těstu pěknou barvu a navíc ho provoní. Ozdoby můžete nechat nenabarvené anebo je ozdobit a poté nalakovat.

Vykrajovátka
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 350 g jedlé soli
  • 280 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 25 až 50 g mleté skořice

Postup

  1. Sůl, hladkou mouku a skořici promíchejte. Teprve poté přidejte vodu. Vypracujte těsto a můžete se pustit do tvoření. Kdyby se těsto drolilo, přidejte ještě trochu vody.
  2. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj různé tvary. Případně si kousek utrhněte a modelujte dle libosti různé postavičky či zvířátka jako z klasické modelíny.
  3. Vše rozložte na plech a dejte sušit na 125 stupňů po dobu 2 hodiny. Podívejte se, jestli je těsto zespod suché. Pokud je ještě syrové anebo lepí, dejte ho ještě sušit.
  4. Po vychladnutí ozdobte anebo již nechte.
  5. Pro ozdoby určené k zavěšení nezapomeňte udělat dírky, kterými pak provléknete provázek. K udělání dírky použijte například brčko, špejli nebo cokoliv, co máte po ruce.

Samotvrdnoucí hmota

Na rozdíl od slaného těsta se nemusí péct. Ozdoby z ní vyrobené mají krásně hladký povrch a sytě bílou barvu.

Zdobení
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek vody

Postup

  1. Vše odměřujte pomocí hrnků, nikoliv pomocí váhy. Pro menší várku těsta použijte menší hrníček, pro více hmoty velký hrníček.
  2. Suroviny smíchejte v pánvi a začněte zahřívat. Z tekutého do hotového stavu by to mělo trvat zhruba minutu. Poté ihned hmotu přendejte na vál a zpracujte hladké těsto. Je třeba pracovat rychle, protože rychle okorává a začne se drolit.
  3. Těsto vyválejte, vykrájejte do různých tvarů.
  4. Okrojky se dají znovu spojit tak, že je vrátíte na pánev, přidáte trochu vody a krátce povaříte. Z toho pak můžete vytvořit další ozdoby.
  5. Pomocí širokého nože přeneste tvary na savý karton a nechte 2 dny sušit na topení. Pokud spěcháte, dejte je sušit do trouby na 50 stupňů.
  6. Po 2 dnech by už ozdoby měly být zcela tvrdé.

Tipy na zdobení:

  • Do vykrojených tvarů udělejte dírku a po vytvrdnutí provlékněte provázek. Ozdoby pak můžete pověsit na stromek nebo kamkoliv jinak
  • Tvary přilepte pomocí tavicí pistole na špejli, přilepte stužku a zapíchněte jako vánoční ozdobu do květináčů nebo vázy.
  • Těsto můžete obarvit potravinářským barvivem.
  • Hotové ozdoby se dají barvit akrylovými barvami, ale i obyčejnou fixou.

Slané těsto

Vykrajování ozdob
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku soli
  • ½ hrnku vlažné vody

Postup

  1. Vše smíchejte dohromady a za studena hněťte asi 10 minut, dokud těsto není pěkně vláčné.
  2. Dle libosti vykrajujte anebo tvarujte různé tvary stejným způsobem jako z modelíny. Do těsta také můžete přidat potravinářské barvivo, aby mělo různé barvičky.
  3. Vaše výtvory pak usušte na topení anebo při nízké teplotě v troubě.

Čokoládová modelovací hmota

Ozdoby vytvořené z tohoto těsta vám vydrží celé roky. Jen se k nim nesmí dostat vlhkost. Děti tím zabavíte na celé hodiny a jejich krásné a originální výtvory si pak můžete pověsit třeba na stromeček.

Vyválené těsto
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek soli
  • ½ hrnku hořkého kakaa (bez cukru)
  • 1 a ¼ hrnku vody

Postup

  1. Nejdříve v míse promíchejte suché suroviny (hladkou mouku, sůl a hořké kakao). Poté přilijte vodu a dobře propracujte. Lepší je použít kuchyňského robota, aby se těsto opravdu dobře propracovalo. Ve výsledku byste měli mít těsto, které se nelepí ani nedrolí. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se drolí, přidejte vodu. Těsto má být pěkně pružné a má se vám s ním dobře pracovat.
  2. Vál posypte moukou a na něj dejte těsto. Pak už můžete nechat děti tvořit.
  3. Vytvořené ozdoby sušte na vzduchu přibližně 48 hodin. Po 24 hodinách je všechny obraťte, aby lépe schnuly. Další možnost je sušení v troubě. Ozdoby rozložte na plech vyložený pečícím papírem a sušte v troubě předehřáté na 100 stupňů asi 2 hodiny. Záleží ale na síle tvarů. Pokud jsou silnější, bude to trvat déle.
  4. Po zatvrdnutí ozdoby vyšperkujte třpytkami, akrylovou barvou či barevnými spreji.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.cz, www.hrajemesijinak.cz