Vaření

Na vánoční stůl špaldová vánočka

vánočka

50 minut příprava + 50 minut pečení ♦ 12 kousků ♦ středně těžké

* 1 větší vánočka / 12 porcí

  • hladká špaldová mouka, 400 g
  • vlažné mléko (kravské nebo rostlinné), 300 ml
  • sušené droždí, ½ balíčku
  • kokosový olej (rozpuštěný), 5 lžic
  • třtinový cukr (nebo glukóza), 80 g
  • vanilkový extrakt (nebo 1 vanilkový lusk), 1 lžíce
  • 1 vejce (nemusí být)
  • rozinky, ořechy (podle chuti)
  • špetka mořské soli

V misce připravíme kvásek smícháním droždí se lžičkou cukru nebo glukózy
a s trochou vlažného mléka. Kvásek necháme 10–15 minut nakynout.

Ve druhé misce smícháme mouku se zbytkem hnědého cukru (nebo glukózy), rozinkami, případně i ořechy a špetkou mořské soli.

V hrnku smícháme vlažné mléko s rozpuštěným olejem a vanilkovým extraktem a směs zamícháme dohromady s kváskem do moučné směsi. Do těsta můžeme přidat i vejce, bude ještě vláčnější. Rukou vypracujeme nelepivé těsto, které nakonec přikryjeme a necháme kynout 30 až 60 minut.

Těsto si následně rozdělíme na šest částí. Ze tří upleteme základní cop, který umístíme na plech vystlaný papírem na pečení. Další dvě části dohromady zpracujeme a rozdělíme je na tři menší části, z nichž uděláme další cop a umístíme ho na základní. Ze zbylého těsta upleteme nejmenší – vrchní cop a uložíme ho navrch.

vánočka

Připravenou vánočku můžeme nechat nakynout ještě 20–30 minut na teplém místě, případně ji potřeme vajíčkem, máslem nebo mlékem a posypeme loupanými mandlemi.

Vánočku pečeme nejdříve 8 minut na 200 °C, později teplotu snížíme na 150 °C
a pečeme dalších 45 minut do zlatova.

Vánočka chutná nejlépe v den pečení. Pokud se tehdy nesní celá, je dobré ji před servírováním ohřát.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock