Vaření

Mrkvový dort

Mrkvový dort s limetkovým krémem „by Piere Lamart“.

lamart

Obtížnost – střední
Porce – 8
Čas – 90 minut

Suroviny na 1 ks

Těsto

  • Špaldová mouka, 170 g
  • Cukr třtinový, 250 g
  • Vejce, 5 ks
  • Máslo, 250 g
  • Mrkev, 250 g
  • Pomeranč/šťáva, 1 ks
  • Prášek do pečiva, 1 ks / 12 g
  • Mandle oloupané, 200 g
  • Mletá skořice, 5 g / kávová lžička
  • Mletý zázvor, ½ kávové lžičky
  • Mletý hřebíček, špetku
  • Muškátový oříšek, špetku
  • Jedlá soda, špetku

Krém na pomazání

  • Mascarpone, 100 g
  • Lučina, 200 g
  • Limetky / šťáva + kůra, 2 ks
  • Cukr moučka, 85 g

Postup

V míse nebo v kotlíku robotu si vyšleháme máslo, hnědý cukr, žloutky a šťávu z pomeranče. Postupně přidáváme žloutky z 5 vajec. Poté vmícháme špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, nasekané mandle, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor a nahrubo nastrouhanou mrkev. Pečlivě promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z 5 bílků.

Kulatou formu vyložíme pečícím papírem, vymažeme přes papír máslem a nalijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 50minut.

Na krém smícháme uvedené ingredience, přidáme nastrouhanou kůru z 2 limetek a vychladnutý dort důkladně potřeme. Nakonec můžeme ozdobit plátky mandlí.

Tipy

Zdobíme čerstvou mátou a moučkovým cukrem.

Místo mandlí můžeme použít nasekané lískové ořechy.

Do dortové směsi můžeme přidat i v rumu namočené hrozinky.

Mrkev můžeme předem orestovat na másle s trochou cukru a citronové šťávy.

Může se hodit

SILIK | LT3012 – SILIKONOVÝ VÁL

SILIK | LT3015 – SILIKONOVÁ FORMA NA KOLÁČ

lamart
Silikonový vál a Forma na koláč

SILIK | LT3017 – SILIKONOVÉ POMŮCKY NA PEČENÍ

SILIK | LT3018 – SILIKONOVÁ SADA NA PEČENÍ

lamart
Sada silikonových pomůcek na pečení a Silikonová sada na pečení

CARMEN | LT5006 – SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ

lamart
Sada jídelních příborů 48ks CARMEN XL

lamart

 

 

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

 

 

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.