Máte po vaření spoustu špinavého nádobí? S těmito 5 recepty stačí umýt jen jednu pánev! GALERIE (5) Zdroj: Shutterstock

Máte po vaření spoustu špinavého nádobí? S těmito 5 recepty stačí umýt jen jednu pánev!

28. 03. 2024

Nebaví vás mýt nádobí? Většinou je třeba hned několik hrnců, mís nebo jiného nádobí. Ve výsledku toho není zrovna málo. Naštěstí ale existují recepty z jedné pánve, které vás zachrání. Patřím mezi ty, kteří myčku nemají, a tak jsem za tyto recepty vždy ráda a věřím že budete i vy!

Kromě ušetřeného nádobí a času stráveného jeho mytím je tu i rychlost přípravy. Vše jsou to velice rychlé recepty, takže ideální, pokud nestíháte anebo se vám nechce stát celý večer u plotny.

Kuře z jedné pánve

Pro tento recept je ideální velká pánev typu Wok, jelikož je toho docela velká porce.

Suroviny:

  • 400 g brambor (ideálně typ A)
  • 400 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 400 g kuřecích prsou
  • 250 g mražených fazolových lusků
  • 250 g kapie-různé barvy
  • 1 cibule
  • 40 g tmavé sójové omáčky
  • 20 g třtinového cukru
  • 10-20 g kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě (asi 40 ml)
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička oleje
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • Chilli dle chuti

Postup:

Kuřecí maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi. Dejte stranou na talířek.

Ve stejné pánvi opečte na trošce oleje cibuli nakrájenou nadrobno. Až trochu zezlátne, přidejte mražené fazolky a kapii s bramborami nakrájenými na kostky (2-3 cm kostky jsou ideální). Míchejte 2 minutky.

Nyní už přidejte opečené maso, dále vodu, sójovou omáčku, cukr, sůl, pepř, zázvor a chilli. Zakryjte a vařte pod pokličkou do změknutí brambor, tedy asi 15-20 minut.

Až budou brambory měkké, stačí už jen omáčku zahustit. V misce smíchejte škrob s vodou, promíchejte a vlijte do pánve. Míchejte a během minuty omáčka zhoustne.

Ochutnejte, jestli vám chuť vyhovujte, případně ještě dochuťte.

Pikantní rýže

Domácí vařená večeře ze smažených garbanzo fazolí s kapustovým špenátem,

Podávejte pokapané bílým jogurtem. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 400 g cizrny z plechovky, propláchnuté
  • 250 g basmati rýže, propláchnuté
  • 175 g mraženého listového špenátu (nechat rozmrazit)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kari pasty, ideální je kari pasta Madras
  • Hrst rozinek
  • Hrst kešu ořechů
  • Bílý jogurt k podávání

Postup:

Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte kari pastu a česnek a na střední teplotu nechte minutu rozvonět.

Do pánve nasypte rýži, vývar, cizrnu a rozinky. Promíchejte pomocí vidličky, aby se z rýže nevytvořily hrudky. Osolte, opepřete a poté zakryjte poklicí. Přiveďte k varu a pak hned snižte teplotu na střední stupeň.

Vařte 12-15 minut, dokud se všechna voda nevstřebá. Rýže má být zcela měkká.

Z rozmraženého špenátu vymačkejte přebytečnou vodu. Dejte ho do pánve k rýži společně se 2 lžícemi vody a kešu oříšky a promíchejte.

Podávejte pokapané bílým jogurtem.

Boloňské špagety

 Chutné italské klasické špagety s rajčatovou omáčkou

Není nutné vařit špagety a omáčku v jiném hrnci, jde to všechno pěkně v jednom. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky pasírovaných rajčat (po 410 gramech)
  • 250 g špaget (v suchém stavu)
  • 3 hrnky vývaru-masový/zeleninový
  • 1/3 hrnku rajčatový protlak
  • 1/4 hrnku nasekaných listů petrželky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 6 snítek tymiánu
  • Parmezán na posypání

Postup:

Olej zahřejte a přidejte k němu nakrájenou cibuli, mrkev i celer (vše na malinké kostičky). Vařte 3 minuty. Dále přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a míchejte další 3 minuty. Nyní přidejte česnek nakrájený nadrobno. Také mleté maso, to rozmačkejte vařečkou a vařte do zhnědnutí asi 5 minut.

Když je maso hnědé, vmíchejte rajčatový protlak, pasírovaná rajčata, vývar a tymián. Zakryjte pokličkou a přiveďte k varu.

Nyní přidejte špagety (v syrovém stavu), ztlumte teplotu na střední stupeň a bez pokličky vařte 15 minut nebo dokud špagety nezměknou. Občas promíchejte.

Z omáčky nezapomeňte vyndat snítky tymiánu. Omáčku osolte, opepřete a přidejte petrželku. Promíchejte a můžete podávat.

Servírujte posypané strouhaným parmezánem.

Sýrové těstoviny

tradiční americký makaronový kastrol ve smetanové omáčce

Těstoviny si uvařím v hrnci s nepřilnavým dnem. | Zdroj: Shutterstock

Těstoviny si uvařím v hrnci s nepřilnavým dnem/pánvi, dám stranou a poté si v něm připravím omáčku. Promíchám a mám hotovo.

Suroviny:

  • 250 g Fusilli těstovin (v suchém stavu)
  • 200 g ricotty
  • 100 g cheddaru
  • 100 g eidamu 30%
  • 100 g 12% smetany
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • Voda

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu, raději o trochu méně protože se ještě budou vařit v sýrové omáčce.

Nastrouhejte si cheddar a eidam. V misce smíchejte smetanu s ricottou.

Do pánve přidejte kurkumu, česnek a lžičku hořčice. Dále podlijte směsí smetany a ricotty a nechte chvilku povařit. Přidejte sýr, nechte krátce povařit a poté už jen vmíchejte uvařené těstoviny.

Můžete podávat.

Čína z jedné pánve

Kuřecí restované kung pao

Zeleninu si připravte dopředu, až vhodíte maso do pánve. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 100 g plátek vepřové pečeně bez kosti
  • ½ mladé cukety
  • 1 lžíce bílého vína nebo rýžového octa
  • 2 špetky koření pěti vůní
  • 2 špetky soli
  • 1 malá mrkev
  • 1 jarní cibulka s natí
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžičky rybí omáčky
  • 1 lžičky rýžového octa
  • ½ lžičky solamylu

Postup:

Z vepřové maso očistěte od tukového krytí, pokud nějaké má. Očištěné maso nakrájejte na co nejtenčí nudličky-silné 2-3 mm (bude to chtít hodně ostrý nůž). Smíchejte s kořením pěti vůní, solí, vínem a nechte při pokojové teplotě chvíli odpočinout.

Zeleninu si připravte dopředu, až vhodíte maso do pánve, nebude na nějaké krájení čas😊.

Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na co nejtenčí plátky. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a nakrájejte na tenké nudličky.

Mrkev oškrábejte a nakrájejte zešikma na tenká kolečka. Cibuli nakrájejte na kolečka.

V misce smíchejte sójovou a rybí omáčku, solamyl a rýžový ocet s 50 ml vody.

Pánev rozehřejte na sucho na co nejvyšší teplotu. Až bude pořádně rozpálená, přilijte 2 lžíce oleje. Okamžitě po něm přidejte i maso a míchejte, dokud se nezatáhne ze všech stran (trvá to zhruba minutu). důležité je, aby pánev byla dostatečně rozpálená. Maso poté dejte stranou na talířek.

Nyní na pánev nalijte zbytek oleje a přidejte veškerou zeleninu. Opět minutu míchejte a pak zalijte připravenou tekutinou. Pokračujte v míchání, aby se zelenina obalila a nasákla chutě. Stačí necelá minuta a omáčka zhoustne.

Přidejte opečené maso a kdo chce, může přidat i arašídy, mandle nebo pekanové ořechy. Naposledy zamíchejte a máte hotovo. Podávejte s přílohou dle vaší chuti.

GALERIE

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.czwww.varimerychle.czwww.taste.comwww.aktin.czwww.kucharkaprodceru.cz


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?