Vaření

Krémová polévka z pečené dýně zahradní

Rychlá, jednoduchá a zdravá polévka z pečené dýně zahradní.

lamart

Obtížnost – velmi nízká
Porce – 4
Čas – 50 minut

Nákupní seznam

  • Očištěná dýně, 750 gr
  • Kuřecí vývar, 1 l
  • Živočišná smetana 31%, 2 dcl
  • Máslo, 60 gr
  • Brambory na vaření, 150 gr
  • Cukr krupice, 1 pol. lžíce
  • Sůl, pepř, dle chuti
  • Muškátový oříšek, špetka
  • Živočišná smetana 31%, na ozdobení
  • Velkolistá petržel, snítka

Postup

Očištěnou dýni nakrájíme na větší kousky, položíme na pekáč, osolíme, opepříme, posypeme cukrem a na dýni položíme na plátky nakrájené máslo. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme za občasného míchání 30 minut. Poté upečenou dýni i se šťávou nalijeme do rendlíku, přidáme očištěné na malé kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, smetanou, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a na mírném ohni vaříme do změknutí brambor. Po uvaření nalijeme do mixéru nebo tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou, krémovou polévku. Dle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem. Množství cukru záleží na cukernatosti dýně.

Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře. Zdobíme kousky orestované dýně, čerstvou bylinkou a smetanou.

Technika

  • dýně po upečení Vám přidá intenzivnější chuť polévky, bude chutnější
  • brambor Vám polévku zahustí, nemusíte použít mouku. Polévka je stravitelnější, je bezlepková.
  • do polévky použijte jen živočišnou smetanu, rostlinou jen tehdy, pokud je ve společnosti laktofilik
  • kuřecí vývar můžete nahradit zeleninovým vývarem

Může se hodit:

NEPŘILNAVÝ KASTROL S POKLICÍ

dýně

SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ

dýně

KUCHAŘSKÝ NŮŽ

dýně

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.

Komentovat

Nepřehlédněte