Vaření

Klasika jako od babičky: VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Upečte si s námi klasické perníčky a vyzkoušejte náš recept…

  • 50 minut + 24 hodin na odležení těsta :: snadné
  • hladká mouka, 600 g
  • moučkový cukr, 300 g
  • med, 200 g
  • máslo nebo tuk, 150 g
  • vejce, 3 ks
  • jedlá soda, malá lžička
  • mletá skořice, 3 lžičky
  • tlučený hřebíček, 1 čajové lžičky
  • citronová kůra
  • kakao, 2 lžíce
  • mouka na vál a vejce na potření

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.

Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.

Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).

Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary. Přeložte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby a upečte.

Připravila redakce RPN :: Foto:Isifa/Shutterstock