Vaření

Jezte česky!

Oprášené staré české recepty našich babiček a prababiček, přizpůsobené současným potřebám – právě takové přináší publikace Jezte česky – rok v naší kuchyni, o níž jste se mohli dočíst v jednom z minulých čísel Receptů. Dnes vám nabízíme několik receptů z této knihy.

Bramborové paštičkyBramborové paštičky

2 menší brambory (160 g) varného typu C (moučnaté), 100 g hladké pšeničné mouky, 100 g krupice, 140 g másla, 1 vejce, špetka soli, 100 g strouhaného ementálu

Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit brambory ve slupce. Vařte doměkka 15 až 20 minut, nechte vychladnout a oloupejte. Do mísy vsypte mouku i krupici a rozdrobte máslo. K mouce prolisujte nebo nastrouhejte vařené brambory. Vejce rozklepněte. Žloutek přidejte do mísy, bílek uschovejte do hrnečku na potírání. Přidejte špetku soli a vypracujte nelepivé, pružné těsto, zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice. Odleželé těsto rozválejte na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložte. Dejte opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválejte, třikrát přeložte a znovu rozválejte na slabý plát a vykrájejte kolečka nebo vyřežte obdélníky. Posypte sýrem, stočte do válečků a naskládejte na plech, vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem, posypte zbylým sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova asi 25 minut. Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáte čas, stačí je složit jen jednou. Tyhle paštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné i samostatně jako slané chuťovky.

Koláčky s hruškami a sýrem

Těsto: 300 g hladké špaldové mouky, 175 g másla, 3–4 lžíce studené vody; náplň: 2Koláčky s hruškami a sýrem
vejce, 150 g tvrdého sýru, 1 lžíce mléka, sůl a pepř, 3 větší hrušky, 1 menší červená cibule

Špaldovou mouku přesypte do větší misky, přidejte kousky změklého másla a vodu. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Poté jej vyválejte, vykrojte požadovaná kolečka, těsto vložte do vymazaných a vysypaných formiček na koláč a vidličkou jej trošku propíchejte. Rozšlehejte vejce s nastrouhaným tvrdým sýrem, mlékem, solí a pepřem. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a rozkrájejte na kolečka. Sýrovou směs vylijte na těsto, ozdobte hruškou a cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova asi 30 minut. Pikantní chuť koláčkům dodá zrající sýr či sýr modrého typu.

Sekaná z kapusty

Sekaná z kapusty

300 g kapusty, 500 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 100 ml mléka, 1–2 lžičky bylinkové soli, pepř, oregano, majoránka, 1 lžička plnotučné hořčice

Kapustu nakrájejte na tenčí nudličky a vařte v páře na skus, asi 3 minuty. Smíchejte ji s mletým masem, vejci a mlékem tak, aby se směs lepila, ale nebyla tekutá. (K zahuštění směsi můžete použít strouhanku.) Dochuťte solí, pepřem, oreganem, majoránkou a lžičkou hořčice. Promíchejte a vytvořte dva stejné bochánky. Vložte obě sekané do pečicí nádoby a do každé z nich zapíchněte párátka, aby si udržely tvar. Pečte v troubě při 180 °C do zlatova asi 45 minut. Podávejte třeba s bramborami.

Kaštanový krémKaštanový krém

250 g jedlých kaštanů, 500 ml vody, 250 ml domácího zeleninového vývaru, mleté nové koření, muškátový oříšek, zázvor, 100 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, sůl a pepř, čerstvá petrželka

Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte „chlupatou“ slupku. Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousku kaštanů na ozdobu a rozmixujte. Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou, kaštany a kouskem celozrnného pečiva.

Cibulové koláčkyCibulové koláčky

Těsto: 200 g hladké pšeničné mouky, 100 g másla, 1 lžíce minerální nebo normální vody, špetka soli; na náplň: 4 menší cibule, 1 lžička másla, 1 lžíce medu, 2 lžíce vinného octa, 1 vejce, 4 lžíce měkkého polotučného tvarohu nebo čerstvého sýru, sůl a pepř

Mouku prosijte na vál a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kostky a nožem zapracujte do mouky. Přilijte vodu a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet aspoň hodinu (ideálně do druhého dne). Připravte si náplň. Cibule oloupejte a kořínky odkrojte vždy těsně u cibule, aby držely pohromadě. Překrojte je na poloviny (od kořínku po špičku) a pak rozkrájejte na osminky. V kastrůlku rozpusťte máslo a cibulky na něm 2 minuty restujte. Přidejte med a ocet, promíchejte a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Nechte zchladnout. Rozklepněte vejce, bílek uschovejte na potření, žloutek smíchejte s tvarohem, solí a pepřem. Odleželé těsto rozválejte na tenký plát. Vykrájejte z něj kolečka a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vyválejte tenký váleček, vytvarujte z něj okraje pro koláčky a potřete je bílkem. Na dna koláčků rozetřete trochu tvarohu a navrch vyskládejte orestované cibulky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

Pečená panenka se sušenými švestkamiVepřová panenka

800 g vepřové panenky, 2 hřebíčky, půl hvězdičky badyánu, čtvrt lžičky skořice, 1 lžíce řepkového oleje, 2 mrkve, 2 pastináky, 4 plátky sušené šunky, 8 stroužků česneku, 8–12 sušených švestek bez pecky, sůl a pepř

Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte a smíchejte se skořicí, olejem; maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat. Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte. Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.

Připravila: -red-, foto: Nakladatelství Smart Press