Vaření

7 horkých nápojů, které se skvěle hodí k podzimním melancholickým dnům

Není nad to se v chladném podzimním počasí zahřát horkým nápojem. Místo sáčkového čaje vyzkoušejte některý z těchto receptů. Připravte si horké jablíčko, čaj z hrušky nebo zázvoru. A pokud je vám velká zima, sáhněte po horké čokoládě s chilli, to je sázka na jistotu! A báječné dýňové latte… klasika, která k podzimu neodmyslitelně patří. 

Horké jablíčko
Zdroj: Shutterstock

Horké jablíčko

Potřebujete

  • 1 litr jablečného moštu
  • 30 g cukru
  • 1 tyčinku skořice
  • 7 hřebíčků
  • 1/4 lžičky anýzových semínek
  • citronovou šťávu podle chuti

Mošt nalijte do kastrůlku, přidejte koření a přiveďte k varu. Nechte 5 minut povařit, stačí na nízkou teplotu.

Pak odstavte ze sporáku, oslaďte podle chuti a pro výraznější chuť přidejte ještě citronovou šťávu.

Tip: Pro lepší propojení chutí nechte po odstavení nápoj ještě 10 minut odstát pod pokličkou.

Hruškový čaj se zázvorem

Potřebujete

  • 500 ml vody
  • 2 hrušky
  • 2 cm zázvoru
  • 1 stroužek celého badyánu nebo špetku mletého
  • kousek skořice nebo špetku mleté
  • med na oslazení

Hrušky neloupejte, jen je nakrájejte na silnější měsíčky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky.

Do malého rendlíku dejte hrušky, zázvor, skořici, badyán a zalijte vodou. Přiveďte k varu, krátce povařte a odstavte. Rozlijte do hrnků a podle chuti oslaďte medem.

Dýňové latte

Dýňové latte
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 230 ml mléka
  • 50 ml espressa (2 šoty)
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1/2 lžíci hnědého cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku skořice
  • špetku zázvoru
  • špetku hřebíčku
  • špetku muškátového oříšku
  • šlehačku na ozdobu

V malém kastrůlku zahřejeme všechno koření, cukr, mléko, dýňové pyré a necháme 5 minut povařit.

Mezitím si připravíme 2 dávky espressa.

Do hrnku nalijte kořeněné mléko, přidejte espresso a ozdobte šlehačkou.

Tip: Místo kravského mléka lze použít rostlinné mléko.

Ibiškový čaj

Potřebujete

  • 750 ml vroucí vody
  • 12 sušených květů ibišku (hrst)

Ibišek dejte do konvice a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, poté sceďte. Dochuťte medem nebo cukrem.

Tip: Ibiškového čaje si můžete připravit i větší množství do zásoby. Jen ho vždy přeceďte. Pokud byste v něm nechali květy, byl by velmi kyselý. Po vychladnutí čaj uložte do lednice a druhý den si ho ohřejte. Anebo si ho dejte vychlazený jako ibiškovou limonádu.

Zázvorový čaj s citronem

Zázvorový čaj s citronem
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 250 ml vody
  • 15 g nastrouhaného zázvoru
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžičku medu

Zázvor oloupejte pomocí lžíce a nastrouhejte na struhadle najemno. Vše kromě medu dejte do konvice, zalijte vroucí vodou a nechte 15–20 minut louhovat. Pak už jenom přeceďte a přidejte med podle chuti.

Čaj masala

Indický kořeněný nápoj vás zahřeje, a navíc skvěle chutná.

Potřebujete

  • 250 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžíce zázvoru
  • 3 lžičky sypaného černého čaje
  • 7 kuliček černého pepře
  • 6 celých hřebíčků
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 tyčinku skořice

Zázvor očistěte a nastrouhejte najemno. Přiveďte k varu vodu spolu s čajem, zázvorem i kořením. Snižte teplotu a vařte 10 minut. Pak nápoj přeceďte přes jemné sítko, přidejte mléko a opět přiveďte k varu.

Nakonec čaj oslaďte podle chuti a rozlijte do hrnků.

Horká čokoláda s chilli

Horká čokoláda s chilli
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 250 ml mléka
  • 25 g hořké čokolády
  • 1 lžíci hořkého kakaa
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • špetku červeného chilli nebo dle chuti
  • špetku soli

Hořké kakao a kukuřičný škrob rozmíchejte v malém množství mléka. Zbytek mléka nalijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchané kakao a přidejte také skořici, sůl a cukr.

Čokoládu 1–2 minuty povařte, díky tomu ještě trochu zhoustne. Odstavte ji ze sporáku a vmíchejte hořkou čokoládu nakrájenou na kousky a špetku chilli. Míchejte do rozpuštění.

Tip: Chilli nemusíte přidávat přímo do čokolády. Také ji lze připravit bez něj, nalít do šálků a chilli přidat teprve až na hotový nápoj. Stačí špetka na každý nápoj.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, blog.kitchenaid.cz