Svařený gin
Budete potřebovat
- 1 l jablečné šťávy
- 3 bio pomeranče
- 1 ks zázvoru (asi 5 cm)
- 4 tyčinky skořice
- 5 hvězdiček badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 1 granátové jablko
- 300 ml ginu
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu. Umyjte dva pomeranče, oloupejte kůru, nakrájejte ji na tenké proužky a přidejte do jablečné šťávy. Stejně tak přidejte i vymačkanou šťávu z pomerančů. Následně nakrájejte zázvor na malé kousky a vložte je do hrnce spolu se skořicí, badyánem a hřebíčky.
Potom rozkrojte granátové jablko a přidejte lahodná semínka do směsi, kterou pomalu zahřívejte na sporáku. Nepřiveďte však k varu! Když je směs horká, můžete do ní přidat gin. Před podáváním přidejte do každého hrnku plátek čerstvého pomeranče.
![01 shutterstock 337337297 Svařený gin](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2023/01/01_shutterstock_337337297.jpg)
Nealkoholické svařené víno
Jestli se alkoholu raději zřeknete, můžete vyzkoušet naši lahodnou nealko variantu, na které si pochutnají stejně velcí i malí fanouškové Vánoc. Nejdříve uvařte 400 ml ibiškového čaje, přidejte do něj 500 ml hroznové šťávy a vymačkanou šťávu ze dvou bio pomerančů.
Do směsi přidejte i tenké proužky pomerančové kůry, dvě celé skořice, dva hřebíčky a dva badyány a na mírném ohni celý punč zahřejte. Podávejte s plátkem pomeranče a lžičkou medu.
Klasické svařené víno
Budete potřebovat
- 1 l suchého červeného vína
- 2 bio pomeranče
- 1 bio citron
- 3 celé skořice
- 2 ks hřebíčku
- 4 polévkové lžíce cukru
- kardamom podle chuti
Pro všechny, kteří raději upřednostní tradici, máme tento klasický recept na svařené víno. Červené víno přelijte do hrnce. Oloupejte kůru z pomeranče a citronu, vymačkejte z nich šťávu a přidejte do hrnce k vínu. Druhý pomeranč nakrájejte celý na plátky a spolu s kořením přidejte také do hrnce.
Víno pomalu zahřívejte na mírném ohni. Dejte pozor, aby se nezačalo vařit, jinak by se z něho odpařil alkohol. Víno nechte nakonec trocha louhovat se všemi ingrediencemi a můžete podávat.
![03 shutterstock 1192947499 Klasické svařené víno](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2023/01/03_shutterstock_1192947499.jpg)
Máslový ležák z Harryho Pottera
Pro fanoušky Harryho Pottera máme legendární nápoj, který je sice vymyšlený, ale neznamená to, že si ho nemůžete připravit i doma. V hrnci rozpusťte 4 lžíce hnědého cukru a čtvrt kostky másla. Do připraveného karamelu nalijte 0,5 litru mléka, přidejte špetku mleté skořice a dvě kávové lžičky vanilkové esence. Pokud ji doma nemáte, přidejte vanilkový cukr.
Vše pořádně promíchejte a nechte povařit. Jestli si chcete udělat „dospěláckou“ verzi, přidejte do směsi trochu hnědého rumu nebo vaječného koňaku.
Hot Toddy
Budete potřebovat
- vroucí voda (1 hrnek)
- 50 ml irské whisky
- 4 ks hřebíčku
- 1 citron (vymačkaná šťáva, asi 7 ml)
- 1 lžička medu
- celá skořice
Jde o tradiční zimní dobrotu z britských ostrovů, která má dokonce i několik léčivých účinků. Naplňte hrnek vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, aby se zahřál, a následně vodu vylijte. Zahřátý hrnek naplňte asi do poloviny opět čerstvou vroucí vodou, přidejte lžičku medu, citronovou šťávu s plátkem citronu, hřebíčky a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte whisky a opět promíchejte. Pokud nemáte rádi whisky, můžete ji nahradit rumem nebo brandy.
![05 shutterstock 1569142798 Hot Toddy](https://www.receptyprimanapadu.cz/wp-content/uploads/2023/01/05_shutterstock_1569142798.jpg)
Převařené pivo
Budete potřebovat
- 0,5 l piva
- 2 lžíce medu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého badyánu
- hřebíček
- pomeranč nebo citron
Do hrnce nalijte pivo, ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem a nápoj přiveďte k varu. Pozor, nenechte ho úplně vařit. Horké ochucené pivo promíchejte a nalévejte do ohřátých sklenic. Před podáváním přidejte do sklenice lžičku medu a kolečka pomeranče či citronu.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů