Vaření

Jak se jednoduše „zbavit“ jablek? Vyrobte si domácí jablečný mošt, ocet nebo máslo

Právě teď je sezona jablek. Některé odrůdy můžete chroustat hned, jiné zase potřebují chvilku „odstát“, abyste si na nich mohli pochutnat. Pokud nemáte skladovací prostory, můžete bohatou úrodu jablek zavařit a zakonzervovat.

Jablečný džem
Zdroj: Shutterstock

Jablečný mošt bez drtiče a lisu

Budete potřebovat

  • 10 kg jablek
  • struhadlo nebo odšťavňovač
  • lahve
  • teploměr

Umytá jablka zbavená stopek a jádřinců nastrouhejte, vysypte do sítka vystlaného čistou gázovinou a nechte z nich šťávu odkapat do nádoby. Gázu na závěr svažte a vymačkejte zbylou šťávu. Pokud máte odšťavňovač, zjednoduší vám práci. Získanou šťávu přelijte do čistých lahví, dobře uzavřete a nechte sterilizovat při teplotě 83 °C. Pozor, lahve plňte jen po hrdlo, protože během sterilizace může dojít ke změně objemu moštu.

Jablečný mošt
Zdroj: Shutterstock

Na výrobu moštu nepoužívejte otlučená ani přezrálá jablka.

Husí játra s jablky

Očištěná, odblaněná játra okořeňte, nakrájejte na tenké plátky, posolte, z obou stran, poprašte moukou a na horké pánvi na másle z obou stran opečte. Plátky vložte do zapékací mísy, obložte jablky nakrájenými na plátky, zalijte vínem a poduste v troubě. Podávejte s opékanými brambory a salátem.

Domácí jablečný ocet

Budete potřebovat

  • slupky z bio jablek
  • voda, ideálně přefiltrovaná
  • cukr (na jeden šálek vody použijte jednu lžíci cukru)
  • 5litrová zavařovací sklenice
  • gázová utěrka
  • gumička, sítko, lahve
Domácí jablečný ocet
Zdroj: Shutterstock
  1. Sklenice naplňte slupkami a jádry asi do tří čtvrtin. Do odměrky nalijte vodu a nechte v ní rozpustit cukr.
  2. Vodu s rozpuštěným cukrem následně nalijte do sklenic se slupkami. Pozor, ne až po okraj sklenice. Slupky zatižte, aby se nedostaly nad vodu a nezačaly hnít.
  3. Potom sklenice přikryjte gázovinou a upevněte je gumičkou. Takto zajistíte směsi dostatek vzduchu a zamezíte přístup mouchám. Nechte kvasit při pokojové teplotě 2 až 6 týdnů.
  4. Po dvou týdnech (nebo i více, pokud se rozhodnete) můžete vytvořený ocet scedit. Dejte pozor, aby v něm nezůstal žádný zbytek slupek.
  5. Jestli chcete, aby ocet získal konečnou octovou chuť a vůni, nechte ho stát přikrytý gázovinou ještě dva týdny. Potom ocet přelijte do lahví a uzavřete.

Čím déle necháte směs se slupkami kvasit, tím bude ocet silnější.

Jablečné máslo

Budete potřebovat

  • 2,2 kg jablek
  • 1 lžíce skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ¼ hrnku cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
Jablečné domácí máslo
Zdroj: Shutterstock

Umytá jablka zbavte jádřince a slupky, a nakrájejte je na tenké měsíčky. Vložte je do hrnce, přidejte třtinový cukr, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Jablka dobře promíchejte, aby byla všechna obalená do přísad, a vařte při nízké teplotě 10 hodin. Nezapomeňte na občasné míchání, aby se směs nepřipálila. Jablečná směs postupně pěkně zhoustne na kaši.

Abyste dosáhli hladké máslové konzistence, směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru a můžete plnit do malých uzavíratelných sklenic. Nesterilizované máslo vám v chladničce vydrží 7 dní. Pro delší skladování sklenice sterilizujte.

Jablková kúra proti bolesti kloubů i únavě

Ráno a večer rozmíchejte 2 čajové lžičky pravého kvašeného jablečného octa s 1 lžičkou medu ve sklenici s pramenitou vodou a vypijte. Kúra trvá 2 až 4 týdny a osvědčila se při únavě, bolestech svalů a kloubů, při vysokém krevním tlaku, problémech se srdcem, obezitě a těžkém zahlenění.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů