Poradna Zahrada

Léčiva perila, naučte se pěstovat asijskou zeleninu

Dotaz: Na dovolené na Srí Lance jsem měla možnost ochutnat salát, jehož součástí byly i listy s velmi netradiční chutí, které ale báječně v kombinaci s ostatní zeleninou vytvářeky vynikající pochoutku. Dopátrala jsem se, že se jedná o perilu, je možné tuto zeleninu pěstovat i u nás? Jana L., Kolín

perilla

Perila

(Perilla frutescens)

Perila je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se ji bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou. Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet až do podzimu. Díky své příjemné štiplavé chuti se výborně hodí k vepřovému masu a rybám.

Vytváří mohutnou až 60 cm vysokou rostlinu a je proto nutné již při výsevu počítat s dostatkem místa. Pěstuje v zelené a červené formě, oba typy jsou pak nasáčkovány do jednoho sáčku ve směsi.

Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Perila má také schopnost snižovat produkci histaminu, látky zodpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují úlevu při zmírnění alergických reakcí.

perila

Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: autori, isifa/Shutterstock


Zeptejte se

Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz