Zahrada

Pěstování cukety v kostce. Víte, kolik rostlin postačí průměrné rodině?

Její předností je jednoduché pěstování, které zvládne i začátečník. Když má tato rostlina vhodné podmínky, během léta a začátkem podzimu bohatě plodí.

Cukety ve vyvýšeném záhonu
Zdroj: Shutterstock

Výsev a výsadba cukety

Cuketa patří mezi dýně (Cucurbita pepo subsp. pepo). Vyséváme ji, když teplota půdy dosáhne alespoň 15 °C. Pěstujeme ji z přímé setby, nebo ze sazenic. Vyséváme do hnízd s vyvýšeným okrajem po dvou až třech semínkách. V hnízdě necháme jen jednu nejkrásnější rostlinu.

Předpěstování sazenic je náročnější. Vyséváme do kelímků, květníků po jednom semínku, přibližně tři týdny před předpokládanou výsadbou.

Sazenice mají mít při výsadbě vyvinuté alespoň dva pravé listy. Vyžaduje slunné stanoviště chráněné před větrem, hlinitopísčitou, lehčí až středně těžkou půdu.

Výsev: duben – květen
Výsadba: květen – červen
Sběr: červenec – říjen
Výška a šířka: 40–50 × 50 cm
Vzdálenost výsadby: u keříkových odrůd dodržujeme spon 50–80 × 100–150 cm,
u plazivých 150–200 × 200 cm

Mladá rostlina cukety
Zdroj: Shutterstock

Pěstování

Optimální teploty pro růst a vývoj jsou 20 až 30 °C, při ochlazení pod 5 °C rostlina zastavuje růst. Během vegetace potřebuje dostatek živin, už při přípravě půdy je třeba zapracovat prosetý kompost. Později můžeme využít hnojivo na plodovou zeleninu.

Potřebné je i pravidelné zavlažování, nejlépe přímo ke kořenům a v ranních hodinách. Nedostatek vláhy se projeví nižší úrodou. Vlhkou půdu pomůže udržet silnější nastýlka. Průběžně je třeba okolo rostlin kypřit půdu a odstraňovat plevel.

Rostlin není třeba v zahradě mnoho. Pro uspokojení potřeb průměrné rodiny stačí dvě tři.

Sběr

První úrodu časných odrůd sbíráme už čtyřicet až pětačtyřicet dní od výsevu. Sbíráme mladé plody, dlouhé 10–17 cm, podle možnosti pravidelně každé dva až tři dny, jinak rychle přerůstají.

Skladování

Plody co nejdříve po sběru použijeme, nejlépe chutnají čerstvé. Krátkodobě je můžeme skladovat v chladné, tmavé a suché místnosti. Můžeme je nakládat i do nálevů.

Využití

Chutnají syrové, plody se dají grilovat, smažit nebo zapékat. Vyrobit si z nich můžeme chutné placky nebo celé plody rozřízneme, naplníme zvolenou náplní a zapečeme.

Sběr cukety
Zdroj: Shutterstock

Choroby a škůdci

Rostliny a zejména mladé plody ohrožují slimáci a jiní plži. Na listech se může vyskytnout antraknóza, později i padlí. Vážným problémem jsou virózy, například virová žlutá mozaika cukety. Původci mohou být například někteří škůdci, často jsou to mšice.

Typickým projevem je zkroucení mladých listů a žluté skvrny na nich. Napadené rostliny odstraníme. Důležité je používat kvalitní osiva a rostlině dopřát optimální podmínky.

Typy na odrůdy

  • TAPIR
    Raná keříková odrůda s pravidelnými, rovnými a hladkými plody tmavě zelené barvy s výrazným pruhováním.
  • TERMINATOR F1
    Velmi úrodná hybridní odrůda s pravidelnými, hladkými plody válcovitého tvaru, tmavě zelené barvy.
  • ZELENÁ NEFERTITI
    Úrodná odrůda s pravidelnými, hladkými a atraktivně působícími plody tmavě zelené barvy.
  • GOLDENA
    Přináší množství sytě žlutých plodů, které je možné sbírat až do podzimu.
  • GAMBIT F1’
    Plody si zachovávají štíhlý tvar. Přináší bohatou úrodu, přičemž na dozrání potřebuje téměř dva měsíce.

Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů