Zdraví

Trápí vás bolavé klouby? Jak na ně – pohyb ano, či ne?

Možná tento problém znáte z vlastní zkušenosti nebo máte ve své rodině někoho, koho bolí klouby. Otázka ovšem zní, jestli to není úplně zbytečné. Pokud vás začne něco bolet, uvědomte si, zda se nechováte právě tak, aby vás něco bolelo, případně co musíte udělat pro to, aby vás nic nebolelo.

Problém kloubních onemocnění se dá rozdělit na několik sekcí, kde by si každý měl vlastně zjistit, z čeho jeho problém pramení, a podle toho zvolit příslušnou léčbu, případně opatření, která by daný problém dokázala eliminovat.

MODERNÍ MEDICÍNA

Největší problém je, že moderní medicína zásadně nehledá příčinu problému a snaží se většinou pouze tlumit, případně lehce odstraňovat důsledky nějakého konkrétního deficitu nebo procesu, případně špatného chování a jednání jedince. Nikterak vhodná rovněž nejsou opatření typu náhodného polykání různých doplňků opěvovaných každou půlhodinu v televizních reklamách nebo jednání na základě „informační kampaně agentury JPPUŘ“ (jedna paní povídala u řezníka) a orientace na to, že když daný přípravek pomohl kamarádce, logicky pomůže i mně. Toto ani zdaleka nemusí být pravda, a proto se musím pídit po tom, proč mě vlastně klouby bolí. Zde vám zjednoduším uvažování pro návštěvu fyzioterapeuta, nutričního poradce, léčitele nebo i lékaře. Přijdete-li s podobným problémem do ordinace, vždy používejte zvídavé dětské „Proč?“ a nespokojte se s informací, že vás to prostě bolet bude, že to tak je normální a ve vašem věku to bolí každého a že to musíte ještě nějakou dobu vydržet, než vám dají optimální ocelovou náhradu, která vám už po zbytek života bude dobře sloužit.

PROČ VÁS BOLÍ KLOUBY?

Toto je uvažování v zásadě zcela nesmyslné a většinou k podobným operacím není potřeba se dostat. Pokud vám kdokoliv, tedy fyzioterapeut, nutriční poradce, léčitel nebo i lékař na otázku „Proč mě bolí klouby?“ odpoví, že etiologie vaší nemoci je neznámá, nebo svou odpověď zabalí do nějakých moudře znějících a nic neříkajících latinských výrazů, převeďte si to do jednoduché češtiny, kdy vám v podstatě sděluje, že o vašem problému moc neví, a tedy logicky vzato není schopen váš problém vyřešit. Takový člověk vám nemůže pomoci a vy v jeho ordinaci ztrácíte drahocenný čas, který můžete využít třeba ke studiu informací, jež vám pomoci mohou.

POZOR, POHYB NEMUSÍ VŽDYCKY POMÁHAT

Někteří fyzioterapeuti, nutriční poradci, léčitelé a mnohdy bohužel i lékaři jsou schopni v této oblasti páchat medvědí službu dokonce i sdělováním takových doporučení, kdy ortodoxnímu tlouštíkovi doporučí více pohybu. Sám takové chudáky na svých procházkách okolo Labe na cyklostezce často vídám, když se svými 150 kg živé váhy a brunátnou tváří běží svůj závod o život. Tito lidé si neuvědomují, že takto nesmyslné doporučení jim paradoxně ještě více rozhodí pohybový aparát a způsobí další škody, pokud se nebavíme přímo o těch fatálních, jako je infarkt nebo mrtvice. Člověk by měl v tomto momentě vždy nejprve zapnout mozek a až pak poslouchat nějaké rady. Vždy je potřeba si uvědomit, že ani tloušťka není jen tak z leknutí, ale i ta má své příčiny, a pokud se pravidelně nehorázně nepřejídám, tak bych si měl zdravou váhu celkem bez potíží samovolně udržet. Nebudu tedy jíst méně a nesmyslně běhat, když možná paradoxně bych měl jíst více a zrychlit tím štítnou žlázu, která mně pak váhu sama upraví do normálu, a své bolavé klouby si nedorazím nesmyslně nastavenou „sportovní“ aktivitou, třeba tím běháním.

NÁVRAT K PŘEDKŮM

Zkuste si pouze logicky odvodit něco z chování dávných předků. Myslíte, že náš pravěký předchůdce běhal? Obávám se, že nikoli. Potravy nebylo dostatek, energií musel šetřit, čili většinu svého času spíše chodil a běhal pouze v případě, že něco honil nebo něco honilo jeho. Dnešní člověk prakticky nic honit nemusí, pokud nehoní čas, a k žádnému obdobnému fyzickému vypětí, které je absolutně nefyziologické, není důvod. Osobně bych jako přirozené viděl dvě pohybové aktivity, a to delší svižná chůze a pravidelné sexuální vyžití. Tyto dvě aktivity si určitě dostatečně dopřával náš dávný předek a předpokládám k naprosté spokojenosti.

EXTRÉMNÍ ZÁTĚŽ A SPORT

Zde se výrazné problémy objevují i při nevhodném provozování sportovních aktivit, kde si lidé pomocí nepřirozených pohybů nebo extrémní zátěže zbytečně pohybový aparát likvidují. A pokud tento nepřirozený pohyb nekompenzují zvýšenou dodávkou nutrientů adekvátních pro regeneraci, dojde po nějaké době k potížím, které nemusí být úplně snadno řešitelné. To se týká i vrcholových sportovců, kteří sice obdobnou problematiku řeší pomocí hormonální léčby, nicméně je otázkou, zda jde o dobrý nápad.

NA BOLAVÉ KLOUBY VYZKOUŠEJTE VÝVAR NEBO DOMÁCÍ KOSTIVALOVOU MAST:

Recept na jednoduchý, ale účinný vývar z kostí

Co budete potřebovat?

  • 1–1,5 kg kuřecích koster
  • 4 litry vody
  • 2 polévkové lžíce octa z jablečného moštu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička kvalitní soli a/nebo pepře

Jak na to:

Kosti a zeleninu vložte do velkého hrnce z nerezové oceli. Nalijte do hrnce dostatek vody tak, aby byly kosti a zelenina vodou zcela přelité. Přidejte ocet a přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit, přidejte sůl a pepř a následně pomalu vařte po dobu 4– 24 hodin (čím déle budete vývar vařit, tím bude chutnější a tím více živin bude obsahovat). Nechte vývar zchladnout a poté z něj odstraňte všechny zbytky pevných látek (použijte kvalitní cedník). Nyní je vývar připraven.

DOBRÉ RADY:

  • Pokud chcete, můžete do vývaru z kostí přidat maso, další zeleninu a koření. Nejčastěji se do vývaru přidává mrkev, petržel, celer, zázvor, citronová kůra (nepoužívejte kůru z citronů z dovozu – je chemicky ošetřena a zdraví škodlivá) a játra. Někdo přidává i čerstvé houby. Záleží na vás a vaší chuti.
  • Hotový vývar můžete skladovat ve vzduchotěsném obalu v lednici, a to po dobu až 5 dní. Zmražený vývar v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
  • Namísto obyčejného nerezového hrnce můžete použít tlakový hrnec (papiňák) nebo takzvaný pomalý hrnec (Crock-Pot). Výhodou hrnců pro pomalé vaření je, že si můžete bujon uvařit přes noc, kdy spíte.

PROČ JE VÝVAR Z KOSTÍ BLAHODÁRNÝ PRO NAŠE ZDRAVÍ

Kosti, kostní dřeň a pojivová tkáň jsou tvořeny zejména kolagenem, který se vařením změní na želatinu, jež obsahuje jedinečné aminokyseliny, přičemž nejvíce je v ní glycinu. Nezapomínejte však, že obsah živin ve vývaru z kostí vždy závisí na použitých surovinách a jejich kvalitě.

  • Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Navíc obsahují také sodík, hořčík, draslík, síru a křemík.
  • Kostní dřeň je bohatým zdrojem vitamínů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také železa, zinku, selenu, bóru a manganu. Kostní dřeň z hovězích a jehněčích kostí je také bohatým zdrojem konjugované kyseliny linolenové (CLA).
  • Pojivové tkáně jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, které se přidávají do doplňků stravy užívaných při zánětu a bolesti kloubů (artritidě).
  • Díky obsahu glycinu může mít vývar z kostí určité protizánětlivé a antioxidační účinky.
  • Čistý vývar z kostí obsahuje velmi málo kalorií, ale přesto vás dokáže dobře zasytit. Pravděpodobným důvodem je obsah bílkovinné želatiny (vznikající vařením kolagenu), která vyvolává pocit sytosti.
  • Vývar z kostí obsahuje glukosamin a chondroitin, které prokazatelně zlepšují zdraví kloubů a zmírňují projevy artrózy (osteoartrózy).
  • Vývar z kostí obsahuje řadu prvků a živin, které jsou důležité pro zdraví kostí, včetně vápníku, hořčíku a fosforu.
  • Užívání aminokyseliny glycinu před spaním prokazatelně zlepšuje spánek a fungování mozku.

NÁVOD NA DOMÁCÍ KOSTIVALOVOU MAST

Připravte si jednoduchou mast z kostivalu lékařského, kterou můžete použít například při zánětech kloubů nebo jejich vymknutí, pohmožděninách, otocích, revmatismu, po náročné sportovní aktivitě jako relaxační prostředek k masáži namáhaných svalů a šlach a při řadě dalších problémů.

Postup

Kořen kostivalu propláchneme a nakrájíme nejlépe keramickým nožem na tenké plátky. Ve vodní lázni v nekovové nádobě necháme rozpustit lékařskou vazelínu nebo sádlo. Množství musí odpovídat tomu, aby byl veškerý kořen ponořen. Když je tuk zcela rozpuštěn, přidáme nakrájený kořen a necháme 15–20 minut v lázni. Poté necháme vše vychladnout do druhého dne, kdy znovu zahřejeme (ale nevaříme) a vybereme kořen. Přidáme trochu včelího vosku nebo medu a nalijeme do čistých sklenic či kelímků. Uchováváme na chladném a temném místě (nejlépe se hodí lednička) a snažíme se mast co nejdříve spotřebovat.

Text: Jaroslav Zajíček :: Foto: Isifa/Shutterstock