Vaření Zdraví

Proč jíst jablka každý den? Jaké mají účinky na náš organismus?

Už ajurvéda doporučovala jablečnou šťávu jako lék na průjmy. V Číně zase odedávna léčili cukrovku odvarem z kůry jabloní a moderní výzkum potvrdil určitý pozitivní vliv tohoto léčení.

zpracování jablek

Bylinkářka Hildegarda z Bingenu předepisovala syrová jablka zdravým na povzbuzení a vařená před začátkem léčení každé nemoci. V Anglii se zase tradovalo: „Kolik jablek sníte přes den, tolik doktorů pošlete na žebrotu.“ Sebastián Kneipp doporučoval jako „pokrm krvi velmi prospěšný“ krajíc suchého chleba a jablko. Jablka využíval u pacientů pro oboustrannou regulaci stolice, tedy na průjem i na zácpu.

Jeden jablečný den v týdnu

Známý český bylinkář Josef Zentrich doporučuje udělat si při nemocech srdce a ledvin, jakož i při vysokém krevním tlaku a obezitě jeden den v týdnu jablečný: sníst jen 10 až 12 jablek. Vodu můžeme pít. Kdo by s tím měl problémy, může jablka zajídat kouskem černého chleba.

zpracování jablek

Jablko pomáhá při revmatu

U všech forem revmatismu vyzkoušejte podzimní jablečnou kúru, při níž se každý den vedle zdravé stravy konzumuje alespoň po tři týdny kilo jablek denně. U těžších případů nemoci je třeba kúru prodloužit na sto dní a dohodnout se s lékařem, zda je možno na ten čas vysadit léky.


Univerzální jablečná syrovátka

Jablečný mošt nebo víno smícháme s kvalitní pramenitou vodou a s mlékem v témže poměru a zahřejeme na 90 °C. Přítomné kyseliny mléko vysrážejí a tekutinu odfiltrujeme přes plátno.

Nápoj užíváme vlažný, lze ho trochu přisladit medem. Je to výživný nápoj, který podporuje chuť k jídlu, čistí jazyk, podporuje trávení, čistí zakalenou moč, snižuje horečku, uvolňuje hleny, tlumí kašel, zlepšuje krevní obraz a celkově zlepšuje průběh výživy. Proto se užívá při nemocech dýchacích cest, při nemocech trávicích orgánů, při krevních nemocech, jakož i při celkovém oslabení či při infekčních chorobách spojených s odmítáním jídla a v období rekonvalescence. V ledničce vydrží dva až tři dny.

V těžkých stavech se podává po lžících, později po sklenicích, a to vždy mezi jídly, nejvíce asi 4 dcl denně ve třech dávkách.

Stimulační jablečný čaj

Tenké plátky jablek nebo hrst jablečných slu­pek (na jaře můžeme přidat i pár jabloňových květů) zalejeme vařící vodou a po patnácti minutách scedíme. Čaj popíjíme přes den.

zpracování jablek

Denní ozdravný nápoj

Do základní čajové směsi přidáme jeden díl jablečných slupek smíchaných s listy lesní jahody a maliny a dva díly ostružinových listů. Tuto základní směs doplníme v poměru 1 : 1 až 2 : 1 bylinnou ochucující složkou, kterou může být máta, mateřídouška, badyán s hřebíčkem a skořicí nebo bazalka. Přísady střídáme.

Autor radí
Snězte jeden jádřinec z jablka denně. Je třeba tedy sníst celé jablko i se semínky – má to preventivní protisklerotický účinek.

Jablečná kúra proti bolesti

Ráno a večer rozmícháme dvě čajové lžičky pravého kvašeného jablečného octa s jednou lžičkou medu ve sklenici s pramenitou vodou a vypijeme. Kúra trvá dva až čtyři týdny a osvědčila se při únavě, bolestech svalů a kloubů, při vysokém krevním tlaku, srdečních problémech, obezitě a těžkém zahlenění.

Také jablečné pupeny léčí

Speciální tinktury, tzv. gemmo tinktury, které jsou připraveny z jablečných pupenů, někdy i mladých výhonů, slouží jako čisticí prostředek těla, odhleňují, pomáhají léčit revmatické záněty, stimulují krvetvorbu, pomáhají při bolestech hlavy, regenerují játra a čistí ledviny.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock