Chladné počasí jede ruka v ruce s obdobím, kdy můžeme záhy onemocnět na chřipku nebo nachlazení. Pokud vám není dobře, zahrňte mezi ozdravné kůry tyto čtyři polévky, po kterých se vám jistě brzy uleví.
Již samotná horká polévka vám pomůže cítit se lépe. V těchto jsou navíc ještě přidané přírodní léky, jako je česnek, kurkuma nebo zázvor. Sáhněte po jedné z následujících receptů a uvidíte, že vám zase bude brzy lépe.
Česneková polévka
- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
- 8 stroužků česneku (klidně i 12😊)
- 3 větší brambory
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla, másla nebo oleje
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozpáleném sádle osmažte dohněda.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Majoránku přidejte do cibule a nechte krátce rozvonět. Dále přidejte brambory, sůl, pepř a vývar. Vařte, až budou brambory skoro měkké (10–15 minut).
Během vaření oloupejte a utřete česnek. Až budou brambory téměř uvařené, přidejte ho do polévky. Česnek dávejte vždy až ke konci kvůli zachování chuti i prospěšných látek.
Pokračujte ve vaření, dokud brambory nezměknou.
Tip: Na závěr můžete do polévky vmíchat i vejce.
Tuto polévku si ráda dávám se šunkou a sýrem. Naučila jsem se to v restauraci jednoho hotelu. Kostky kvalitní šunky opečte na trošce sádla dozlatova (můžete i na sucho). Sýr, používám 30% eidam, nakrájejte na kostky a spolu se šunkou nasypte na dno talíře. Zalijte horkou polévkou a podávejte. Polévka je dostatečně vydatná, aby nahradila i hlavní jídlo.
Cibulová polévka
- 1 litr vývaru (já používám zeleninový)
- 300g žluté cibule
- 120ml smetany na vaření
- 40g hladké mouky
- 40g sádla
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/8 lžičky mletého pepře
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno (jestli chcete větší kousky cibule v polévce, tak na měsíčky). Společně s kmínem ji orestujte na sádle pěkně dozlatova. Stále míchejte.
Zaprašte ji moukou, promíchejte a zalijte vývarem.
Přiveďte k varu a 15 minut povařte. Nakonec přidejte smetanu, polévku osolte a opepřete. Pro sladší chuť polévky můžete přidat i cukr.
Pro pálivější verzi přidejte chilli nebo kajenský pepř.
Mrkvová s kurkumou
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250g mrkve
- 1 velká nebo 2 malé cibule
- 1 plátek zázvoru (8 gramů)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1–2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- přepuštěné máslo (ghí) na osmažení cibule
- zakysaná smetana na ozdobu, kokosové mléko, čerstvé bylinky (volitelně)
Máslo zahřejte v hrnci. Cibuli nakrájejte nadrobno, nasypte do rozpáleného másla a míchejte, dokud nezezlátne. Přidejte utřený česnek a krátce promíchejte.
Mrkev i zázvor nakrájejte na kostičky, nasypte k cibuli a další 2 minuty míchejte.
Zalijte vývarem a vařte do změknutí mrkve (asi 20 minut). Vařte na střední teplotu, stačí, když se bude polévka vařit jen lehce.
Rozmixujte společně s kurkumou, cukrem, solí. Nyní je polévka hotová.
Chcete polévku hutnější? Rozmíchejte tedy 1 lžíci kukuřičného škrobu ve 2 lžících studené vody. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a ještě 2 minuty povařte.
Dýňová s česnekem, kurkumou a zázvorem
- 1100ml vody
- 1 hokaidó dýně
- 2 velká rajčata
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev nebo 2 menší
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce ghí
- 2 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru (nebo 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru)
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- kajenský pepř nebo chilli podle chuti
Dýni Hokaidó dobře umyjte kartáčem na zeleninu (použijeme ji i se slupkou). Rozpulte ji, vyndejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky.
Cibulku orestujte na ghí dosklovata. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, koření a nechte krátce rozvonět (stačí 30–60 sekund).
Dále přidejte dýni, vodu nebo vývar a vařte doměkka. Dýně bude měkká asi tak za 20 minut.
Polévku rozmixujte a případně ještě dochuťte.
Na ozdobu jsem použila koriandr a nakrájenou chilli papričku
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock