Zahrada

Pěstujeme levandule

Před léty jsme přijeli na jaderský ostrov Hvar. A sotva jsme vystoupili z trajektu, ohromila nás nevšední vůně. Vonělo to kolem dokola a ti zkušenější návštěvníci tehdejší Jugoslavie nám vysvětlili, že Hvar je proslulý pěstováním levandule.

Vonět může i na vaší zahradě, přežije i naši zimu. Dnes ale v zahradnictvích nabízejí i méně odolné kultivary, mají plnější květenství, ovšem na zimu je musíte chránit. A tak se vyplatí pěstovat tuhle voňavou rostlinu v nádobách. Měly by být dvakrát hlubší a širší, než vysazovaný bal. Rozhodně nezapomeňte na drenáž. Aspoň zčásti zabrání přemokření rostliny, která je na to velmi citlivá. Zahradní substrát smícháme napůl s pískem. Rostlině vyhovuje teplé a suché místo, lehčí, propustná vápenitá půda a sluneční stanoviště, chráněné před větry. Pokud chcete, aby více kvetla, pak zbytečně nehnojte, jinak budete mít víc listů než květů. Koncem léta odstraníme odkvetlé stonky a mírně levanduli zkrátíme. Hlubší sestřih necháme až  na jaro. Pak vzniknou nové výhony a trs se rozkošatí. Po několika letech začne levandule v nádobě odspodu vyholovat, pak nezbývá než ji vyměnit za novou. V zimě nesmí v nádobě promrznout. Vyplatí se květináč zabalit nebo od země ochránit polystyrénem. Sušená levandule osvěží vzduch v bytě, ve skříni provoní prádlo a vyžene moly. Na jihu Evropy přidávají k masu a rybám lístky levandule, které mají pikantní příchuť. Sušené květy se hodí k dušeným jídlům a čerstvé se mohou přidávat do marmelád. A bylinkovou zahradu si bez levandule snad nelze ani představit.

Článek z RPN č. 10/2012