Zahrada

Namnožte si fuchsie a muškáty z řízků. Není nic jednoduššího! (video)

Fuchsie patří stejně jako muškáty k nejčastěji pěstovaným kvetoucím rostlinám na balkonech a terasách. Pokud se chcete radovat ze záplavy jejich květů i za rok, můžete si je namnožit pomocí řízků. Je to snadné.

Jak množit fuchsie a muškáty z řízků

Jak odebírat řízky z fuksií a muškátů

Materiál

  • substrát na množení rostlin
  • perlit nebo písek
  • mateřské rostliny – muškáty, fuchsie
  • práškový stimulátor

Nářadí

  • zahradnický nůž
  • záhradnické nůžky
  • konev s vodou
  • výsadbový kolík
  • mělký květináč nebo plastový zakořeňovač
  • plastový sáček
  • jmenovka a tužka
  • pracovní rukavice

Období

S řízkováním je potřebné začít už v srpnu a ideální je skončit nejpozději začátkem září.

Dobré rady

Na konci léta si pomocí řízků můžete namnožit a na příští sezonu nachystat také muškáty, libory, olověnce, jasmíny, oleandry a mračňáky.

Víte, že…
…řízky fuchsií i muškátů zakoření nejlépe ve směsi rašeliny a perlitu. Použít lze také hotový substrát na množení rostlin.

Přečtěte si také

Řízkování

Řízkujte vydezinfikovaným zahradnickým nožem. Pracujte ve stínu nebo polostínu a nachystané řízky co nejrychleji zpracujte, aby vám neuvadly. U muškátů používejte vrcholové řízky, jinak můžete použít také stonkové, tedy z jednoho stonku více řízků. Vždy je ošetřete práškovým stimulátorem, podpoří to rychlejší zakořeňování a tvorbu většího množství kořenů. Využívejte substrát doporučený na množení. Nezakořeňujte je v běžné zahradní půdě.

Péče

Substrát s řízky udržujte stále vlhký, zavlažujte ho jemnou sprškou, ne prudkým proudem vody. Pokud jsou řízky zakryté sáčkem, snažte se je větrat, aby se uvnitř nekumulovala vlhkost. Zakořeňování trvá 2 až 3 týdny. Řízky lépe zakoření na světlém místě, nesmí se však dostat na přímé slunce. Přihnojování není potřebné.

Rozsazování

Když začnou vyrůstat nové mladé listy, je to znak toho, že řízky zakořenily. Můžete je rozsadit do malých květináčků. Použijte zahradnický substrát. Mladé rostliny zakoření a takto budou připravené na přezimování. Nepřihnojujte je.

Text a realizace: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů

Komentovat

Nepřehlédněte