Interiér Zahrada

Vánoční stromek: Jaké druhy jsou vhodné

Jaké typy živých (řezaných) vánočních stromků se u nás prodávají nejčastěji? Poradíme vám, jak si vybrat vánoční stromek a jak o něj pečovat.

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana)

Nejdostupnějším živým vánočním stromkem je kavkazská jedle, také nazývaná normandská nebo dánská. Upoutá nádherným kuželovitým a kompaktním tvarem, hustým růstem, vodorovnými větvemi, na dotyk příjemným tmavě zeleným jehličím. Jehličí nežloutne, neopadává ani nepíchá. Dřevina je však citlivá na teplo a suchý vzduch v místnosti. Za občasné rosení se odmění svěžím vzhledem.

Smrk ztepilý (Picea abies)

Nabízí se ze dvou důvodů. Prvním je, že jde o nejčastěji pěstovaný jehličnan a lidé ho od nepaměti spojují s Vánocemi. Druhým důvodem je jeho nízká cena. Už na první pohled je velmi pěkný, má jemnou texturu, je spíše řídký. Jde o pravidelně rostoucí jehličnan. Jeho největší nevýhodou je, že v případě umístění do teplé místnosti velmi rychle opadá. V případě, že plánujete smrk ztepilý umístit v chladných částech domu, do zádveří, haly nebo na chatě do chladnější místnosti, je tento typ stromku vhodnou volbou. Na dřevěné podlaze, u okna a bez zbytečného přezdobení se v interiéru doslova zaskví.

Smrk pichlavý (Picea pungens)

Je na rozdíl od předešlého hustější, déle působí svěže, neopadává tak rychle jako smrk ztepilý, ale zato píchá. To může být nepříjemné hlavně pro domácí zvířata nebo malé děti.

Stříbrný smrk (Picea pungens ’Glauca‘)

Elegantní, avšak i dražší jsou tzv. stříbrné smrky. Zaujmou širokým a hustým vzrůstem, nádherným zbarvením jehlic a téměř dokonalou kompaktností. I tento druh je však pichlavý. Je vhodný do větších a chladnějších místností a jedinečně působí v moderních světlých interiérech. Je lepší zdobit ho velmi střídmě, více než ozdoby by totiž mělo vyniknout jeho jehličí.

Borovice černá (Pinus nigra)

Borovice černá se stala oblíbeným vánočním stromkem díky své krásné vůni, kterou provoní celý byt. Má krásné jehličí, které je lesklé a dlouhé a neopadává ani po vyschnutí stromku. Protože borovice má dlouhé jehličí, které vytváří velký objem a působí mohutně, je vhodné umístit tento typ stromku do většího volného prostoru. Musíme myslet i na rozměr ozdob, které by měly být velké, aby na stromku vynikly. Borovice tolerují i sušší vzduch a teplo, avšak ne přetopený prostor.

Péče o vánoční stromek

Když už máte vybraný svůj vánoční stromek, musíte o něj i správně pečovat. Následující tipy vám pomohou udržet krásný vzhled stromku co nejdéle.

  • V případě, že si donesete stromek domů dříve, než ho umístíte do příslušné místnosti, je třeba ho uchovávat v chladném, bezvětrném a ideálně neslunném místě.
  • Ruční nebo motorovou pilou zkraťte kmen o 1 až 2 cm (pokud vám to neodřezali už při nákupu) a stromek postavte do nádoby s vodou (např. do kbelíku). To zabezpečí otevření kmene a stromek je opět schopen nasávat vláhu. Nikdy nezřezávejte konec stromku šikmo nebo do tvaru „V“ ani neodstraňujte kůru z kmene, může to zapříčinit zastavení schopnosti absorbovat vodu a stromek rychleji vyschne. Proto je ideální, když se kmen vejde do stojanu bez povrchové úpravy.
  • V den, kdy stromek přenesete do interiéru, odřežte z kmene další kus (1 až 2 cm) a vsaďte stromek do stojanu, který je schopný poskytovat dostatečnou zásobu vody (2 až 4 litry).
  • Stromky jsou „žíznivé“ a dokážou vypít až 4 litry vody denně, takže myslete na jeho pravidelnou zálivku. V případě, že hladina klesne pod kmen, stromek uzavře póry jako řezané květiny. K zabezpečení opětovného zavlažování je nutné provést nový řez, což ale v případě už ozdobeného stromku není možné. Proto je třeba sledovat hladinu vody ve stojanu neustále.
  • Upozornění: Stromek nikdy neumísťujte ke zdroji tepla a už vůbec ne ke krbu, peci nebo k televizi. Také nezapomínejte vypínat světýlka na stromku v případě odchodu z domu nebo v noci, abyste předešli požáru.
  • Nikdy nezdobte stromek poškozenými elektrickými žárovkami nebo klasickými svíčkami s otevřeným plamenem. Doporučujeme používat LED-osvětlení, které má nízkou provozní teplotu.


Text: redakce, Daniel Košťál
Foto: Isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů