Není nutné tvrdé pečivo hned házet do koše. Překvapí vás, kde všude se chléb, housky nebo rohlíky dají ještě využít.
Určitě se vám někdy stalo, že vám pečivo ztvrdlo dříve, než jste ho stihli dojíst. Není divu, pečivo z obchodu je většinou rozpékané a tak je tvrdé už klidně druhý den. Protože jídlo vyhazuji dost nerada, vždy se snažím najít způsob, jak ho využít. Zjistila jsem, že i tvrdé pečivo, tedy pokud není plesnivé, má v kuchyni místo.
Nikdy nepoužívejte plesnivé pečivo. V případě plísně pečivo bez milosti vyhoďte, protože je zdraví nebezpečné.
Strouhanka
Není nic jednoduššího než namlýt z pečiva strouhanku. Nejčastěji ji dělám z rohlíků nebo housek (z chleba mi moc nechutná). Důležité je, aby pečivo bylo zcela tvrdé. V opačném případě ho nechte doschnout na lince (přes noc by mělo stačit) anebo ho dejte do trouby zahřáté na 160 stupňů a pečte asi 10 minut. Ideální je pečivo nakrájet na kostky, tím schnutí urychlíte.
Strouhanku melu nejraději pomocí ručního mlýnku. Dříve jsem zkoušela i mixér, ale není to ono. Pečivo se v mixéru rozmixovalo na jemný prášek. Z mlýnku má lepší konzistenci, stejnou jako mají strouhanky z obchodu.
Pečivo do knedlíků
Taky se vám někdy stalo, že jste chtěli dělat houskový nebo karlovarský knedlík, jenže jste doma neměli ani kousek pečiva? Připravte si ho do zásoby a už se vám to nikdy nestane.
Tvrdé housky nebo rohlíky nakrájejte na kostky, rozsypte je na utěrku a nechte přes noc doschnout. Další možnost je dát kostky dosušit do trouby na 160 stupňů.
Po vychladnutí kostky přesypte do sklenice a uzavřete. Skladujte mimo dosah vlhkosti nebo v mrazáku.
Použití: do karlovarských a houskových knedlíků.
Chipsy z rohlíků a housek
Pečivo nakrájejte na tenké plátky. Na potření smíchejte olej, sůl, pepř a libovolné koření (česnek, bazalka, paprika, kmín…). Plátky dejte na plech, potřete touto směsí a pečte dokřupava na 180 stupňů.
Podávejte samotné nebo s oblíbený dipem (barbeque, zakysaná smetana, sweet chilli omáčka…).
Krutony
Chleba nakrájejte na kostičky, smíchejte s olivovým olejem a rozložte na plech. Pečte na 160 stupňů 10–15 minut pěkně dozlatova.
Na 1 hrnek krutonů přidávám 1 lžíci oleje. K oleji se mohou přidat i různé bylinky nebo utřený česnek.
Použití: do polévky a salátů.
Do karbanátků a sekané
Tvrdý chléb nebo světlé pečivo nastrouhejte najemno a smíchejte s mletým masem. Dále postupujte podle receptu.
Krekry ze starší bagety
Ze starší bagety ráda dělám tyhle křupavé krekry. Chutnají jako chipsy. Taky je můžete potřít oblíbenou pomazánkou.
- 1 bageta
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- špetka černého pepře
Bagetu nakrájejte na tenké plátky (3mm). Rozložte je na plech, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte na 180 stupňů 8–10 minut. Krekry bedlivě hlídejte, snadno se připálí.
Toasty
Pokud již není pečivo zcela čerstvé, můžete si upéct skvělé toasty. Chutnají dokonce lépe, než ty z toastového chleba. Namažte si půlku pečiva máslem, přidejte šunku, oblíbený sýr, zakryjte druhou půlkou pečiva a pečte v toastovači nebo v troubě. „Náplním“ se meze nekladou, do toastů tak můžete zužitkovat třeba zbytky masa z oběda.
Bruschetta
Tvrdší bagetu nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na plech a upečte v troubě dokřupava. Mezitím si připravte rajčatovou směs – pokrájejte červená rajčata, přidejte také bazalku, česnek, pepř a sůl.
Po vyndání plátky natřete olivovým olejem a na to přijde rajčatová směs.
Co dělat, aby vám pečivo vydrželo déle:
- Neskladujte ho v igelitu, jinak rychle chytí plíseň.
- Na internetu seženete speciální obaly určené na skladování pečiva, mají polopropustný obal, a tím prodlouží jeho životnost.
- Nekupujte rozpečené pečivo, jeho trvanlivost je velice krátká (někdy i jeden den).
- Upečte si pečivo doma.
- Nejdelší trvanlivost má kváskový chléb, vydrží vám až týden (při správném skladování), nebo chleby fermentované. Jestli chcete pečivo, které vám dlouho vydrží, sáhněte právě po takovém typu.
- Nekupujte celý chléb, pokud ho nesníte. Raději si kupte jen půlku nebo čtvrtku. Nebo pečivo zamrazte.
- Teplé pečivo nechte vždy zcela vychladnout, pak ho teprve uložte do obalu.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů