Vaření

Zdravé mlsání: Vánoční pečení trochu jinak

Co tak tento rok vyzkoušet něco zdravějšího k mlsání? Máme pro vás několik chutných tipů!

vánoční pečení

Určitě při pečení nepoužívejte ztužené rostlinné tuky a margaríny – umělé „potraviny“ podílející se na srdečněcévních onemocněních ve velmi vysoké míře.

Zdravé kokosové raffaello kuličky

20 minut + 40 kousků ♦ snadné

Výborné kokosové kuličky bez mouky a salka, s nižším obsahem cukru a tuku!

  • ovesné vločky, 2 hrnky
  • strouhaný kokos, 3 hrnky kokosu + 70 g na obalení
  • změklé máslo, 110 g
  • třtinový cukr, 1/2 hrnku
  • sušené mléko, 150 g
  • voda, 1/4 až 1/2 hrnku (čím méně, tím lépe)
  • vanilkový lusk, 1 ks nebo 1 lžička vanilkového extraktu

vánoční pečení

Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme v mixéru téměř na mouku. V míse smícháme pomleté ovesné vločky s kokosem, se sušeným mlékem, s třtinovým cukrem, vanilkovými zrnky (nebo extraktem), se změklým máslem a s vodou.

Těsto ručně vypracujeme, a pokud je příliš suché, přidáme ještě trochu vody. Pokud jste náhodou přidali příliš mnoho vody a těsto je velmi mazlavé, dejte ho na 15 minut do chladničky. Když je těsto hotové, uděláme z něj kuličky a obalíme je v kokosu. Kuličky skladujeme v chladničce v uzavřené dóze.

Křupavé perníkové sušenky

10 minut příprava + 25 minut pečení ♦ na 1 plech ♦ snadné

Jejich příprava je jednodušší než příprava perníků. Vyplatí se je vyzkoušet!

  • máslo, 50 g
  • med / javorový sirup / agávový sirup, 1/2 hrnku
  • ovesná mouka (ovesné vločky pomleté nebo rozmixované nahladko), 1 a 1/2 hrnku
  • celozrnná mouka, 3/4 hrnku
  • skořice, 1 lžička
  • perníkové koření, 2 lžičky
  • 1 vejce

vánoční pečení

V menším hrnci rozpustíme máslo, odstavíme ho z tepla a smícháme s medem (javorovým sirupem či s agáve). Když máslo vychladne, přidáme do něj vejce a rozmícháme.

V misce smícháme dohromady všechny suché ingredience a nakonec k nim přimícháme máslovou hmotu. Rukou vypracujeme těsto, rozdělíme ho na menší části a z každé uválíme dlouhý váleček.

Z válečků krájíme malé kousky, uložíme je na plech vystlaný papírem na pečení a 4 minuty pečeme v troubě při teplotě 200 °C. Potom snížíme teplotu na 100 °C a sušenky sušíme dokřupava a dohněda ještě 20–30 minut.

Z ovesných vloček křupavé biscotti

10 minut příprava + 45 minut pečení ♦ 25 kousků ♦ středně těžké

Biscotti jsou křupavé italské sušenky, tradičně vyráběné z mouky, mandlí, vajec a cukru. Jejich název „biscotti“ v sobě ukrývá i jejich výrobní tajemství, a tím je, že jsou pečené dvakrát. Poprvé vcelku a podruhé nakrájené, aby se dosáhlo toho nejlepšího, křupavého efektu.

  • ovesná mouka (rozmixované ovesné vločky), 300 g
  • mandlová mouka (rozmixované mandle), 70 g
  • jablkové pyré (nebo 2 vejce), 100 g
  • kokosový / třtinový cukr, 100 g
  • kokosový olej – rozpuštěný, 7 lžic
  • prášek do pečiva,1 lžička
  • kousky mandlí / čokolády / brusnice (podle chuti)

vánoční pečení

V misce dohromady smícháme ovesnou a mandlovou mouku, kokosový či třtinový cukr a prášek do pečiva. Následně do směsi přimícháme i zbývající ingredience
a vypracujeme z nich tužší těsto.

Z těsta vytvarujeme dva silnější a delší válce, které uložíme na plech vystlaný papírem na pečení a pečeme je 25 minut na 180 °C.

Potom těsta vyndáme z trouby, nakrájíme na tenčí biscotty a uložíme na jednu ze stran a pečeme je dalších 10 minut. Po 10 minutách je otočíme na druhou stranu a znovu pečeme ještě 10 minut.

Tip
Vychladlé biscotti můžeme z jedné strany namočit v tmavé čokoládě a nechat ztuhnout.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock

Komentovat

Nepřehlédněte