Máte rádi ochucené kávy? Ukážu vám, jak si doma vyrobit různé ochucené sirupy. Ať už máte rádi kávu ledovou nebo horkou, můžete je tam přidat a vychutnat si kávu s různým příchutěmi. Vanilkový sirup, karamelový nebo dáte přednost dýňovému koření? Jsou výborné a narozdíl od těch kupovaných v nich najdete jen pár ingrediencí.
Dýňový sirup (pumpkim spice)
Podzim bez vůně dýně a koření? To by snad ani nešlo. Tenhle domácí sirup promění obyčejné latte v hřejivý podzimní rituál, který voní skořicí a zázvorem. Ideální pro chvíle, kdy venku padá listí a vy chcete zahřát tělo i duši.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky vody (500 ml)
- 1,5 hrnku cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
Postup:
- V hrnci smíchejte všechny ingredience a na středním plameni vařte do rozpuštění cukru. Poté ještě 5-6 minut povařte, ale nepřivádějte k varu.
- Sirup po uvaření proveďte přes jménem síto a přelije do sklenice nebo lahvičky.
- Před použitím vždy protřepejte.
- Smíchejte horké mléko, sirup (dle chuti) a kávu a máte dýňové latte hotové.
Vanilkový sirup
Můj favorit. Jednoduchý, ale dokonale univerzální. Používám ho nejen do kávy, ale i do jiných nápojů a také na různé dezerty. Dodá jim jemnou, krémovou sladkost. Pokud hledáte recept, který budete používat celoročně, tenhle je jasná volba.
Budete potřebovat:
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžíce vanilkového pasty nebo vanilkového extraktu
Postup:
- V malém hrnci smíchejte vodu s cukrem a vařte do rozpuštění cukru.
- Sundejte ze sporáku a vmíchejte vanilkovou pastu.
- Po vychladnutí přelijte do uzavřené nádoby. Skladujte v lednici.
Tip: Použít můžete i vanilkový lusk. Podélné ho rozkrojte a přidejte do hrnce hned na začátku. Sirup pak po uvaření nechte ještě stát, aby se lusk dostatečně vylouhoval. Po vychladnutí sirup lusk vyndejte a pomocí nože vyškrábněte semínka a přidejte je do sirupu.
Javorový sirup a vanilka
Sladká kombinace, která vás přenese rovnou do podzimní Kanady. Javorový sirup s vanilkou se skvěle hodí nejen do kávy, ale i na palačinky či lívance. Výsledek? Jemná sladkost s nádechem luxusu.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce vanilkového extraktu (můžete použít i domácí)
- 1/4 hrnku javorového sirupu
Postup:
- Vodu, cukr a javorový sirup vařte na nízkou teplotu 15-20 minut.
- Přidejte vanilku a sundejte ze sporáku.
Perníkový sirup
Taky milujete perníkové koření a jeho vůni? Přidejte si ho do kávy a vznikne vám hřejivý lahodný nápoj. Výborný je i třeba na lívancích.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek hnědého cukru
- 3 lžíce melasy
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Vodu, cukr, melasu i koření dejte do malého hrnce. Na nízkou teplotu zahřívejte 5-7 minut a občas promíchejte.
- Sundejte ze sporáku.
- Do sirupu ještě vmíchejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout.
- Sirup přeceďte přes jemné síto a nalijte do láhve.
Ostružinový sirup
Ostružiny patří k nejvoňavějším plodům konce léta a začátku podzimu. Tenhle jednoduchý sirup zachytí jejich svěží, sladkokyselou chuť a dodá energii každému drinku či dezertu.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky ostružin
- 1/3 hrnku vody
- 1/3 hrnku cukru
Postup:
- Ostružiny a vodu rozmixujte a přeceďte přes síto. Zbyde vám jen šťáva z ostružin bez semínek.
- Dejte jí do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte 1-2 minuty a máte hotovo.
Sirup s hnědým cukrem a skořicí
Hnědý cukr a skořice – jednoduchá kombinace, která se postará o kouzlo ve vaší kávě. Sirup má jemně karamelový tón a příjemně hřejivý dozvuk, ideální pro chladná rána.
Budete potřebovat:
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/3 hrnku vody
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Cukr, skořici a vodu dejte do hrnce a na střední teplotu zahřívejte.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Potom nechte ještě 1-2 minuty povařit a sundejte ze sporáku.
Mandlový sirup
Káva s mandlovým sirupem chutná jako šálek s nádechem marcipánu. Sladká, voňavá a lehce nostalgická kombinace, která navodí atmosféru útulného podzimního večera.
Budete potřebovat:
- 1/2 hrnku cukru
- 1/3 hrnku vody
- 1 lžička mandlového extraktu
Postup:
- Stejně jako u výše uvedených dejte vše do hrnce a jak to začne bublat ještě 1-2 minuty povařte.
- Před uložením do lednice nechte vždy zcela vychladnout.
Lískooříškový sirup
Pokud existuje sirup, který vás doslova obejme, je to tenhle. Spojení kávy a lískových oříšků je neodolatelné – připomíná podzimní procházku lesem i sladkou chuť oblíbené čokoládové pomazánky. Bonus? Kandované oříšky jako lahodný vedlejší produkt.
Budete potřebovat:
- 1 a 1/4 hrnku cukru (250 gramů)
- 1 hrnek vody (240 ml)
- 1 hrnek lískových oříšků
- Volitelné: trochu liskooříškového aroma
Postup:
- Oříšky nasekejte nahrubo.
- Vodu a cukr dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté ztlumte teplotu na minimum. Přidejte lískové oříšky.
- Za občasného míchání vařte 10-20 minut, dokud směs trochu nezhoustne.
- Sundejte ze sporáku a nechte ještě 20 minut stát.
- Sirup sceďte a uložte do uzavíratelné nádoby.
A co s ořechy? Dejte je na pečící papír, posypte troškou soli a nechte vychladnout. Budete mít vynikající kandované ořechy.
Tip: Pro výraznější chuť můžete nakrájené ořechy před přidáním do sirupu ještě pár minut opéct na pánvi (až se pěkně rozvoní a zezlátnou).
Jak dlouho sirupy vydrží? Počítejte tak 2 týdny.
Galerie:
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj:
- www.abeautifulmess.com
- www.forkinthekitchen.com
- www.nelliebellie.com
- www.mysuburbankitchen.com
- www.howsweeteats.com
- www.texanerin.cz
- www.tyberrymuch.com