Zapomeňte na kavárnu! Domácí sirupy do kávy, které dají podzimním nápojům nový rozměr GALERIE (7) Zdroj: Shutterstock

Zapomeňte na kavárnu! Domácí sirupy do kávy, které dají podzimním nápojům nový rozměr

Veronika Poláčková | 19. 09. 2025

Máte rádi ochucené kávy? Ukážu vám, jak si doma vyrobit různé ochucené sirupy. Ať už máte rádi kávu ledovou nebo horkou, můžete je tam přidat a vychutnat si kávu s různým příchutěmi. Vanilkový sirup, karamelový nebo dáte přednost dýňovému koření? Jsou výborné a narozdíl od těch kupovaných v nich najdete jen pár ingrediencí.

Dýňový sirup (pumpkim spice)

Podzim bez vůně dýně a koření? To by snad ani nešlo. Tenhle domácí sirup promění obyčejné latte v hřejivý podzimní rituál, který voní skořicí a zázvorem. Ideální pro chvíle, kdy venku padá listí a vy chcete zahřát tělo i duši.

Hrnek dýňového latte se šlehačkou, skořicí a muškátovým oříškem.

Dýňový sirup promění vaši kávu v ikonické podzimní pumpkin spice latte.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vody (500 ml)
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)

Postup:

  1. V hrnci smíchejte všechny ingredience a na středním plameni vařte do rozpuštění cukru. Poté ještě 5-6 minut povařte, ale nepřivádějte k varu.
  2. Sirup po uvaření proveďte přes jménem síto a přelije do sklenice nebo lahvičky.
  3. Před použitím vždy protřepejte.
  4. Smíchejte horké mléko, sirup (dle chuti) a kávu a máte dýňové latte hotové.

Vanilkový sirup

Můj favorit. Jednoduchý, ale dokonale univerzální. Používám ho nejen do kávy, ale i do jiných nápojů a také na různé dezerty. Dodá jim jemnou, krémovou sladkost. Pokud hledáte recept, který budete používat celoročně, tenhle je jasná volba.

Ledová káva se šlehačkou, do které se přilévá vanilkový sirup.

Vanilkový sirup dodá kávě jemnost, kterou si zamilují i milovníci klasiky.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžíce vanilkového pasty nebo vanilkového extraktu

Postup:

  1. V malém hrnci smíchejte vodu s cukrem a vařte do rozpuštění cukru.
  2. Sundejte ze sporáku a vmíchejte vanilkovou pastu.
  3. Po vychladnutí přelijte do uzavřené nádoby. Skladujte v lednici.

Tip: Použít můžete i vanilkový lusk. Podélné ho rozkrojte a přidejte do hrnce hned na začátku. Sirup pak po uvaření nechte ještě stát, aby se lusk dostatečně vylouhoval. Po vychladnutí sirup lusk vyndejte a pomocí nože vyškrábněte semínka a přidejte je do sirupu.

Javorový sirup a vanilka

Sladká kombinace, která vás přenese rovnou do podzimní Kanady. Javorový sirup s vanilkou se skvěle hodí nejen do kávy, ale i na palačinky či lívance. Výsledek? Jemná sladkost s nádechem luxusu.

Nadýchané lívance s javorovým sirupem a čerstvým ovocem.

Javorový sirup není jen na lívance – skvěle dochutí i vaši oblíbenou kávu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce vanilkového extraktu (můžete použít i domácí)
  • 1/4 hrnku javorového sirupu

Postup:

  1. Vodu, cukr a javorový sirup vařte na nízkou teplotu 15-20 minut.
  2. Přidejte vanilku a sundejte ze sporáku.

Perníkový sirup

Taky milujete perníkové koření a jeho vůni? Přidejte si ho do kávy a vznikne vám hřejivý lahodný nápoj. Výborný je i třeba na lívancích.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 3 lžíce melasy
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vodu, cukr, melasu i koření dejte do malého hrnce. Na nízkou teplotu zahřívejte 5-7 minut a občas promíchejte.
  2. Sundejte ze sporáku.
  3. Do  sirupu ještě vmíchejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout.
  4. Sirup přeceďte přes jemné síto a nalijte do láhve.

Ostružinový sirup

Ostružiny patří k nejvoňavějším plodům konce léta a začátku podzimu. Tenhle jednoduchý sirup zachytí jejich svěží, sladkokyselou chuť a dodá energii každému drinku či dezertu.

Skleněná karafa s domácím ostružinovým sirupem obklopená čerstvými ostružinami.

Ostružinový sirup dodá vaší kávě ovocnou svěžest i jemnou sladkost.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky ostružin
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/3 hrnku cukru

Postup:

  1. Ostružiny a vodu rozmixujte a přeceďte přes síto. Zbyde vám jen šťáva z ostružin bez semínek.
  2. Dejte jí do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte 1-2 minuty a máte hotovo.

Sirup s hnědým cukrem a skořicí

Hnědý cukr a skořice – jednoduchá kombinace, která se postará o kouzlo ve vaší kávě. Sirup má jemně karamelový tón a příjemně hřejivý dozvuk, ideální pro chladná rána.

Šálek čaje se skořicí a voňavý dezert zalitý skořicovým sirupem.

Skořicový sirup v kávě vykouzlí atmosféru zimních svátků i v obyčejný den.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Cukr, skořici a vodu dejte do hrnce a na střední teplotu zahřívejte.
  2. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Potom nechte ještě 1-2 minuty povařit a sundejte ze sporáku.

Mandlový sirup

Káva s mandlovým sirupem chutná jako šálek s nádechem marcipánu. Sladká, voňavá a lehce nostalgická kombinace, která navodí atmosféru útulného podzimního večera.

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku vody
  • 1 lžička mandlového extraktu

Postup:

  1. Stejně jako u výše uvedených dejte vše do hrnce a jak to začne bublat ještě 1-2 minuty povařte.
  2. Před uložením do lednice nechte vždy zcela vychladnout.

Lískooříškový sirup

Pokud existuje sirup, který vás doslova obejme, je to tenhle. Spojení kávy a lískových oříšků je neodolatelné – připomíná podzimní procházku lesem i sladkou chuť oblíbené čokoládové pomazánky. Bonus? Kandované oříšky jako lahodný vedlejší produkt.

Hrnek kávy s lískooříškovým sirupem vedle misky s lískovými ořechy.

Lískooříškový sirup dodá kávě jemně oříškový tón a hřejivou vůni.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 a 1/4 hrnku cukru (250 gramů)
  • 1 hrnek vody (240 ml)
  • 1 hrnek lískových oříšků
  • Volitelné: trochu liskooříškového aroma

Postup:

  1. Oříšky nasekejte nahrubo.
  2. Vodu a cukr dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté ztlumte teplotu na minimum. Přidejte lískové oříšky.
  3. Za občasného míchání vařte 10-20 minut, dokud směs trochu nezhoustne.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte ještě 20 minut stát.
  5. Sirup sceďte a uložte do uzavíratelné nádoby.

A co s ořechy? Dejte je na pečící papír, posypte troškou soli a nechte vychladnout. Budete mít vynikající kandované ořechy.

Tip: Pro výraznější chuť můžete nakrájené ořechy před přidáním do sirupu ještě pár minut opéct na pánvi (až se pěkně rozvoní a zezlátnou).

Jak dlouho sirupy vydrží? Počítejte tak 2 týdny.

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj:


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?