V kuchyni vzniká spousta odpadu. Zdaleko ne vše je ale na vyhození. Nejlepší je zamyslet se nad každou jednotlivou věcí, zda se opravdu musí vyhodit, anebo zda ji je možné ještě nějak použít. Budete překvapeni, kolik kuchyňského odpadu lze zpracovat.
Banánové slupky, tvrdý chléb, zeleninová nať nebo slupky z jablek. Možná se budete divit, ale tomuto kuchyňskému odpadu je možné dát druhou šanci a připravit z něj některý z chutných receptů.
Chipsy z tvrdého chleba
Ingredience
- Tvrdý chléb nebo bageta
- Olivový olej nebo máslo
- Sůl, pepř
- Bylinky a koření
Postup
- Chléb nakrájejte na plátky silné asi 2 mm.
- Olej nebo máslo smíchejte s bylinkami a kořením dle vlastního výběru. Chléb ponořte do oleje anebo potřete.
- Chléb rozložte na plech a dejte péct na 220 stupňů na zhruba 10 minut (pěkně dozlatova a dokřupava).
Tipy na ochucení: Sázkou na jistotu je olivový olej s oreganem a provensálskými bylinkami, přidat můžete i parmezán.
Pesto z natě mrkve, petržele a celeru
Ingredience
- Nať z mrkve, petržele nebo řapíkatého celeru
- Sůl
- Lahůdkové droždí
- Oříšky nebo semínky
Postup
- Vše rozmixujte najemno.
- Zalijte olejem a dejte do sklenice. V lednici vám pesto vydrží až 1 rok.
- Používejte na těstoviny, placky anebo pečivo.
Semínka z dýně
Po vydlabání dýně vám zbyde spousta semínek, které běžně končí v koši. Přitom z nich může být chutné slané zobání k televizi.
Ingredience
- Semínka z dýně
- Sůl, koření
- Olej
Postup
- Semínka ve slupce očistěte a nechte 10 až 15 minut v osolené vroucí vodě.
- Sceďte, osušte a poté přidejte sůl, koření a olej.
- Promíchejte, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut na 200 stupňů.
Placky ze zbytků rýže
Ingredience
- rýže
- koření
- sůl
- česnek
- vejce
- tvrdý sýr
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
- Uvařenou rýži smíchejte s nastrouhaným tvrdým sýrem, přidejte vajíčko a také něco na ochucení (například česnek, koření, sůl). Promíchejte.
- Tvarujte placky, které obalíte ve strouhance a poté osmažíte v oleji.
- Podávejte se zeleninovým salátem jako rychlou večeři.
Čokoládová pěna z cizrnové vody
Používáte konzervovanou cizrnu a vodu z ní vždy vylijete? To je škoda. Z vody se dá připravit mnoho receptů, například čokoládová pěna. Vodou z cizrny (AQUAFABA) je možné nahradit bílky v různých koláčích a dalších receptech. Dokonce jde i vyšlehat a udělat z ní sníh.

Z cizrnové vody je možné udělat velmi chutné dezerty, které ocení hlavně vegani. | Zdroj: Shutterstock
Ingredience
- 180 ml vody z konzervované cizrny (pokojové teploty)
- 1 lžička citronové šťávy
- 140 g hořké čokolády (ideálně kolem 70 %)
- 10 g kokosového oleje (2 lžičky)
- 25 g moučkového cukru anebo podle chuti
Postup
- Čokoládu a kokosový olej dejte rozpustit do vodní lázně. Počkejte, až směs co nejvíce vychladne.
- Vodu z cizrny při pokojové teplotě dejte do mísy, vmíchejte citrónovou šťávu a šlehejte elektrickým šlehačem do tuhých špiček (jako sníh z bílků). Pozor na mastnotu na náčiní i míse, mohla by zabránit tvorbě špiček. Počítejte, že to bude trvat asi 8 minut. Důležité je, aby pěna byla opravdu tuhá.
- Když dosáhnete tuhých vrcholů, vmíchejte po troškách cukr. Případně opět šlehejte do původní tuhosti.
- Nyní lehce vmíchejte vychladlou čokoládu. Ideálně ve dvou až třech dávkách.
- Směs rozdělte do 4 sklenic a dejte ztuhnout do lednice.
Med z jablečných slupek
Ingredience
- 1 litr vody
- 275 g slupek z červených jablek
- 250 g krupicového cukru
Postup
- Omyté slupky dejte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a nechte 25 minut vařit.
- Vodu přeceďte a vraťte ji do hrnce. Slupky už nyní můžete vyhodit.
- Přidejte cukr a zahřívejte, dokud se sirup nezredukuje na potřebnou konzistenci. Z původního množství by vám mělo zbýt 300 gramů medu. Pokud byste chtěli tekutější sirup, bude stačit 350.
- V případě, že zvážíte méně než 300 gramů, dolijte med vodou do potřebného množství. Pak už jen přelijte do lahve a nechte vychladnout.
- Používejte na lívance, palačinky, poháry či k oslazení čaje.
Čaj z banánových slupek
I ovocná slupka se dá využít a dokonce je dobrá pro zdraví. Konkrétně v banánové slupce najdete rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Obsahují také tryptofan, po kterém budete spát jako miminko.
Ingredience
- 150 ml vody
- 1 banánovou slupku
Postup
- Vodu dejte vařit, přidejte banánovou slupku a stáhněte z plotny. Zakryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.
- Výluh popíjejte samotný, případně s medem a skořicí. Nejvhodnější doba k pití čaje je ráno či večer.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.jimejinak.cz, www.odpadlici.cz, www.www.zijemehomemade.cz, www.jakzdrave.cz