Recepty ze špenátu: Zkuste si k obědu připravit hlavní jídlo a dezert v podobě špenátového brownies Zdroj: Shutterstock

Recepty ze špenátu: Zkuste si k obědu připravit hlavní jídlo a dezert v podobě špenátového brownies

20. 06. 2023

Špenát je všestranná zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Zkuste si doma připravit kromě klasických jídel třeba špenátové brownies nebo špenátový prášek.

Špenátové brownies

špenátové brownies

Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 hrnky nasekaného špenátu
  • 1 hrnek borůvek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku hořkého kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 8 lžic másla
  • 2 vejce
  • ½ hrnku čokoládových peciček/nakrájené čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Špenát, borůvky a 2 lžíce vody rozmixujte na pyré.

V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl a jedlou sodu.

Do vodní lázně dejte rozpustit máslo a čokoládové pecičky (nebo čokoládu nakrájenou na kousky). Po rozpuštění smíchejte se špenátovo-borůvkovým pyré a nalijte do mísy k suchým surovinám. Přidejte vejce, vanilku a promíchejte. Těsto nalijte do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečte 40 minut na 175 stupňů.

Po vychladnutí nakrájejte na kousky, pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Gnocchi se špenátem

Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 500 g gnocchi
  • 450 g listového špenátu
  • 250 g kuřecího masa
  • 30 g másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

Gnocchi uvařte v osolené vodě podle návodu – většinou 2–3 minuty.

Špenát propláchněte a nakrájejte na silnější proužky. Nechte okapat.

V menším kastrolu rozpusťte máslo, přidejte špenát, pepř, utřený česnek a podle chuti i sůl a pepř. Duste asi 10 minut. Mezitím si kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, osolte je a opečte na pánvi na olivovém oleji (stačí 2 lžíce). Do hotového špenátu přimíchejte zakysanou smetanu, nasekanou bazalku a promíchejte. Vmíchejte kuřecí maso a můžete podávat.

Místo zakysanné smetany můžete použít ricottu anebo noky posypte hoblinkami parmezánu či jiného podobného sýra.

Restovaný listový špenát s cibulí a česnekem

restovaný špenát

Zdroj: Shutterstock

Suroviny na jednu porci:

  • 180–200 g špenátových listů
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl, pepř

Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji na másle zesklovatět. Přisypte nahrubo nasekaný česnek, nechte ho zpěnit a hned přidejte špenátové listy (není nutné je krájet). Ještě minutu povařte a nakonec už jen mírně osolte a opepřete. Špenát solíme na konci.

Podávejte například k chlupatým knedlíkům s opečenou slaninou, bramborám s plátkem uzeného…

Rychlý dušený špenát se smetanou

Suroviny:

  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky
  • 1–2 stroužky česneku

Cibulku očistěte a její bílou část nakrájejte nadrobno.

Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu, přidejte cibulku, špetku soli a minutku poduste. Měla by změknout, ale nikoliv změnit barvu.

Přilijte smetanu, nechte minutu prudce bublat do zhoustnutí. Ztlumte teplotu a postupně vmíchejte špenát. Stále míchejte. Po 2–3 minutách už by měl být špenát zcela měkký. Opět zvyšte teplotu a pokračujte do vyvaření vody, kterou špenát pustil.

Teprve nyní dosolte podle chuti, přidejte utřený česnek a ještě minutu povařte.

Když budete špenát mýt, je potřeba ho zbavit vody, která ulpí na listech. Každá kapka vody zbytečně prodlouží vaření a špenát pak ztratí svou sytě zelenou barvu, což je škoda.

Špenátové smoothie

špenátové smoothie

Zdroj: Shutterstock

Suroviny na jednu porci:

  • 1 banán
  • 2 pomeranče
  • 100 ml vody
  • 50 g čerstvých špenátových listů

Pomeranče oloupejte, zbavte pecek a dejte do mixeru společně s vodou, banánem a špenátovými listy. Rozmixujte.

Dvoubarevné smoothie se špenátem a mangem

Mangové smoothie:

  • 1 zralé mango
  • 1 pomeranč

Špenátové smoothie:

  • 50 g čerstvých špenátových listů
  • 50 ml vody
  • ½ mangového smoothie

Jako první si připravte mangové smoothie. Rozmixujte mango a pomeranč. U pomeranče můžete použít jen šťávu anebo rovnou celý oloupaný pomeranč. Polovinu si dejte stranou a zbytek smoothie nechte v mixéru. Přidejte vodu, špenát a rozmixujte.

Do sklenice střídavě nalévejte mangové a špenátové smoothie. Vyjde vám to na 2 sklenice.

Špenátový prášek

špenátový prášek

Zdroj: Shutterstock

Tohle je skvělá vychytávka. Obrovskou mísu špenátu proměníte v malou misku prášku! Ten pak můžete přidávat do džusů, smoothie, kaší i různých pečených moučníku jako je třeba perník. Tato zelená listová zelenina obsahuje řadu minerálů jako je vápník, draslík, hořčík a železo a také má vysoký obsah vlákniny.

Špenát rozsypte na nízký plech vyložený pečicím papírem. Nastavte troubu na 50 stupňů a usušte. Důležité je, aby byl špenát zcela usušený; to poznáte tak, že při ohnutí praskne. Pak už ho jen dejte do elektrického mlýnku a rozmixujte na prášek.

Trvanlivost: 6 měsíců. Prášek skladujte v uzavřené dóze, aby nezvlhl.

Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.makova-panenka.cz, www.zijemehomemade.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.rycek.blogspot.com

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?