Vaření

Voňavý šeřík v kuchyni: Recepty na sirup, želé, cukr i bílou čokoládu s květy

Věděli jste, že šeříkem se nemusíte jen kochat, ale můžete si z něj připravit i skvělé recepty? Květy šeříku kromě toho, že krásně voní jsou i jedlé a můžete je tak použít v kuchyni. Mají jedinečnou chuť, která se hodí na přípravu sirupů, čaje i různých dezertů.

šeřík oběcný nebo šeřík čínský má jedlé květy v růžové nebo bílé barvě
Zdroj: Shutterstock

Druhy šeříku

Tento keř z čeledi olivovníkovitých má asi 30 druhů, u nás se ale vyskytuje především šeřík obecný nebo šeřík čínský. Nejčastěji kvete v růžovofialových barvách, ale můžete narazit i na květy bílé, fialové, modré, purpurové nebo levandulové.

Pozor stopky nejsou jedlé, stříhejte proto jen kvítky!

Šeříkový cukr

Aromatizovaný cukr využijete do sladkých pokrmů, do krémů, dezertů i nápojů.

cukr ze šeříku
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • Šeříkové květy
  • Cukr krupice

Postup:

Do čisté suché sklenice dávejte střídavě drobné květy a cukr. Pěkně to vrstvěte, dokud sklenici nenaplníte. Poté sklenici uložte na tmavé a chladnější místo. Občas protřepejte, aby se cukr promíchal.

Po několika dnech vyberte z cukru květy a nechte ho krátce proschnout a uzavřete.

Šeříkový sirup

Květy šeříku důkladně proberte, přeberte a očistěte. Pokud je to možné, neomývejte a nechte je zvadnout.

Budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • 10 velkých květenství šeříku
  • 2 citrony

Postup:

Cukr rozmíchejte v převařené vodě, přidejte otrhané květy šeříku a citron nakrájený na kolečka. Takto nechte přes noc v chladu nebo lednici odležet.

Druhý den přeceďte přes husté síto nebo gázu. Získaný sirup přiveďte k varu a 5 minut povařte. Případnou pěnu je lepší odstranit.

Horký sirup přelijte do zahřátých sterilních lahví, uzavřete a nechte asi 20 minut naležato, aby se víčka chytla. Ze sirupu uděláte například úžasnou domácí limonádu.

Víte proč se vlastně šeříku říká ŠEŘÍK? Prý se nejvíce rozvoní právě, když se zešeří. 

Ledový čaj

Hrst čerstvých nebo sušených šeříkových květů zalijte 250 ml horké vody, trochu oslaďte medem a nechte asi 15 minut louhovat. Čaj pak nalijte na led a nápoj je hotový.

Květy můžete využít i jako jedlou ozdobu moučníků nebo salátu. Nebo je přidejte do formy až budete dělat led a vytvořte kostky s květy, vypadá to nádherně. 

Bílá čokoláda s květy šeříku

Honí vás mlsná? Potěšte svůj jazýček čokoládou jako jste ještě neměli.

šiška, ozdobená bílou čokoládou a květy ze šeříku
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 hrozen čerstvých šeříkových květů
  • 1 bílek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200 g bílé čokolády

Postup:

V suchém slunečním dni utrhněte větvičku plnou hezkých kvítků a nůžkami jednotlivé kvítky odstřihněte. Stopky nejsou jedlé, proto stříhejte jen kvítky.

Troubu předehřejte na 60 stupňů. Bílek našlehejte vidličkou do pěny a štětečkem potřete kvítky ze všech stran-zvenku, ze stran i zevnitř. Potírání je vhodnější než namáčení, zachová se tak křehkost kvítků.  Poté květy obalte v moučkovém cukru a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.

Květy vložte do trouby, dvířka mírně pootevřete a sušte 20-30 minut. Při delší době tratí barvu, nenechávejte je tam tedy moc dlouho. Kvítky poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Chce to být opatrný, jsou velice křehké.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nalijte do pekáčku vyloženého potravinářskou fólií nebo do obdélníkové misky. Rozetřete a ozdobte květy. Teď už jen stačí nechat čokoládu vychladnout. Po ztuhnutí rozlámejte na kusy a zabalte.

Šeříkové želé 

želé ze šeříku ve skleněné nádobě
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  •   50 g šeříkových květů
  •   500 ml vody
  •   250 g želírovacího cukru 2:1
  •   Šťávu z 1 citronu

Postup:

Den předem zalijte květy 500 ml vroucí vody a nechte přiklopené odstát. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte. Nyní už květy nebudete potřebovat.

K získané tekutině přimíchejte citronovou šťávu a želírovací cukr. Přiveďte k varu a nechte 7 minut probublávat. Pak už jen nalijte do sklenic a otočte víčkem vzhůru.

TIP: díky své lehce nahořklé chuti se želé skvěle hodí k máslovým sušenkám a do dortů.

Tapiokový pudink se šeříkem

Dvě misky s tapiokovými perlami – jedna s uvařenými černými perlami a druhá se sušenými šedými kuličkami – vedle dvou dřevěných lžiček na tmavém podkladu.
Tapiokové perly z tropického manioku – bezlepková ingredience s exotickým původem. | Zdroj: Shutterstock

NA 6 porcí budete potřebovat:

  •   ½ hrnku tapiokových perel
  •   750 ml kokosového mléka (můžete nahradit i kravským)
  •   1 hrnek šeříkových květů
  •   ½ hrnku cukru
  •   Pár květů na ozdobu

Postup:

Tapioku si namočte den předem do 500 ml kokosového nebo kravského mléka. Zkrátíte tím dobu vaření, takže pokud tento krok vynecháte, nic se vlastně nestane, jen budete muset pudink vařit o něco déle.

Druhý den dejte do kastrůlku očištěné květy a zbytek mléka. Přiveďte k varu, odstavte a nechte louhovat. Po 20 minutách sceďte, smíchejte s namočenou tapiokou a cukrem. Nyní vařte do té doby, než kuličky zprůhlední, což trvá asi 15 minut.

Rozdělte do skleniček a nechte vychladnout. Na ozdobu použijte pár květů.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.casopis-rozmaryna.cz/vonavy-serik/www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-v-kuchyni-vyuzit-vonavy-serik/www.culinabotanica.cz/recepty/bila-cokolada-s-kvety-serikuwww.prozeny.cz/clanek/dezerty-s-omamnou-vuni-seriku-skvele-vypadaji-ichuutnaji-13372