Vaření

UPEČTE SI DOMÁCÍ CHLÉB

Připravte si doma dokonalou snídani na víkend – domáci chléb nasladko s máslem z vlašských ořechů…

RECEPT NA DOMÁCÍ CHLÉB

Připravíte ho i bez mísení

 

  • 60 minut : 4 osoby : náročnost: jednoduchá
  • hladká mouka 3 hrníčky
  • sušené droždí 1 čajové lžičky
  • sůl 1 a 1 čajové lžičky
  • voda1 a 1 hrníčku

Všechny suroviny spolu smícháme v míse, ale jen tak, aby se nám spojily. Vznikne ne příliš tuhá směs. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a směs necháme odležet 12 až 18 hodin.

Po odležení těsto vyklopíme na pracovní desku pořádně vysypanou moukou. Párkrát ho jen tak přeložíme, vytvarujeme z něho bochník a necháme ho 15 minut odležet. Připravte si utěrku, pořádně ji pomoučněte a vytvarovaný bochník na ni položte.

Přikryjte ho další pomoučněnou utěrkou a chléb nechejte alespoň 2 hodiny v klidu.

Rozehřejte troubu na 230 °C a vložte do ní nádobu (ideálně s pokličkou), v níž budete chléb péct. Po rozehřátí trouby a i nádoby nádobu vyndejte a vložte do ní chléb. Nádobu přikryjeme a pečeme zavřené asi 30 minut.

Po 30 minutách chléb odkryjeme a necháme dopéct kůrku 15 až 20 minut. Vyndáme ho z trouby a necháme ho vychladnout na mřížce.

TIP!

  • Do těsta si můžete přimíchat i směs různých semínek – slunečnicové, sezamové, lenové…

… a na domáci chléb sladké máslo:

RECEPT NA MÁSLO Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ


  • 20 minut : jednoduché
  • vlašské ořechy 250 g (oloupané)
  • javorový sirup 5–6 lžic (můžete ho nahradit agáve sirupem nebo medem)
  • vanilkový extrakt 1 lžíce, namísto vanilkového extraktu klidně použijte špetku skořice


 

Jádra vlašských ořechů poklaďte na plech a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 10 minut. Obměnou je pražení ořechů na pánvi. V obou případech se tepelnou úpravou ořechů zvýrazní jejich chuť, máslo bude mít pronikavější vůni.

Upečené anebo opražené ořechy vhoďte do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi a mixujte, dokud nevznikne spojená jemná směs. Tu seškrabejte ze stěn mixéru a znovu mixujte.

TIP!

  • Místo vlašských ořechů, můžete vyskoušet použít arašidy.

Text: Lucia Pristachová Hô-Chí :: Foto: Isifa/Shutterstock