Udělejte si k obědu pořádný salát! Připravili jsme pro vás několik lahodných receptů Zdroj: Shutterstock

Udělejte si k obědu pořádný salát! Připravili jsme pro vás několik lahodných receptů

06. 07. 2023

Připravte si doma mísu zeleninového salátu jako hlavní chod. Důležité je přidat nějaké bílkoviny, aby vás jídlo opravdu zasytilo, a také upravit velikost porce odpovídající obědu nebo večeři.

Tipy, jak připravit salát jako hlavní chod

  • K samotné zelenině přidejte i bílkovinu: maso, rybu, luštěninu, tofu, vejce…
  • Dále přidejte i trochu kvalitního oleje.
  • Pro vydatnější jídlo doplňte vhodné sacharidy, například žitný chléb a obiloviny (celozrnný kuskus, těstoviny, jáhly apod).

Špenátový salát s kuskusem

Zeleninový salát v míse s kuřecím masem

Zdroj: Shutterstock

Suroviny na 2 porce

  • 200 g krůtích prsou
  • 80 g baby špenátu
  • 60 g kuskusu v suchém stavu
  • 2 lžíce olivového oleje na opečení masa
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • ½ jarní cibulky
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • pepř
  • sůl

V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
Krůtí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji (jen tolik, aby se maso zatáhlo). Pak je přendejte do trouby a dopečte na 170 stupňů.
Kuskus nasypte do mísy, přidejte špetku soli a zalijte vroucí vodou (řiďte se návodem na obalu). Zakryjte a nechte změknout.
Mandlové lupínky krátce opečte nasucho na pánvi.
Do velké mísy dejte sušená rajčata nakrájená na proužky, najemno pokrájenou cibulku, otrhané lístky tymiánu a také baby špenát.
V jiné mističce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu, špetku soli a pepře. Nalijte na špenát. Přidejte také vychladlý kuskus a promíchejte.
Salát nandejte na talíř, k tomu dejte krůtí prso nakrájené na tenké plátky a posypte mandlovými lupínky.

Teplý batátový salát

Suroviny

  • 750 g batátů
  • 1 sáček mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • mleté chilli nebo kajenský pepř podle chuti

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte do mísy s kukuřicí a cibulí nakrájenou na měsíčky.
V malé mističce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, kmín i papriku. Nalijte k zelenině a promíchejte.
Směs nasypte do nízkého plechu a dejte péct na 200 stupňů asi 30 minut.
Když jsou batáty měkké, nasypte na plech i propláchnuté červené fazole a ještě 5 minut dopečte.
Pro každou porci připravte 1 volské oko jako zdroj bílkovin.

Dresink

  • 200 gramů zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • volitelné: prášek z jalapeno papriček, chipotle nebo jiný druh chilli

Podávejte s volským okem a polité dresinkem se zakysané smetany. Nejlépe chutná teplý.

Bulgur salát s adžika kořením

Zeleninový salát v míse s cizrnou

Zdroj: Shutterstock

  • 200 g bulguru v suchém stavu
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g mražené kukuřice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky adžika koření
  • sůl, pepř
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžičku adžika koření

Kuřecí maso nakrájejte na menší kostky a promíchejte s olejem, solí a adžikou. Nechte pár hodin marinovat (pokud nemáte čas, opečte rovnou).
Maso opečte na pánvi. Olej již není nutné přidávat.
Bulgur připravte podle návodu. Kukuřici stačí 5 minut povařit, aby změkla.
Ve velké míse smíchejte vychladlý bulgur s kukuřicí, masem a rajčaty nakrájenými na půlky.
V misce smíchejte adžika koření, sůl, pepř a olej. Nalijte na salát a dobře promíchejte.

Podávejte sypané jarní cibulkou, petrželkou, koriandrem anebo nastrouhaným parmezánem.

Salát z okurky, rajčat a rukoly s humusem

Zeleninový salát v míse s feta sýrem

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 hrnky rukoly
  • 1/3 hrnku cherry rajčat rozkrojených napůl
  • 1/3 hrnku nakrájené okurky
  • 1 lžíce nakrájené červené cibule
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1/8 lžičky mletého pepře
  • trošku feta sýru
  • pita chleba
  • ¼ hrnku hummusu (pomazánka z cizrny)

Rukolu, rajčata, okurku a cibuli promíchejte s olivovým olejem, vinným octem a pepřem. Posypte rozdrobenou fetou.
Podávejte s pita chlebem a hummusem.

Kuřecí těstovinový salát Caesar

Zeleninový salát v míse

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 200 g celozrnných těstovin – penne
  • 2–3 kuřecí prsa
  • 5 hrnků pokrájeného římského salátu
  • 4 hrnky cherry rajčat nakrájených na půlky
  • ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
Přečtěte si také

Dresink

  • ½ hrnku nízkotučného podmáslí
  • ¼ hrnku nízkotučného bílého jogurtu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté sladké papriky

Kuře nakrájejte na proužky a orestujte na pánvi. Nebo ho uvařte vcelku a pak nakrájejte na menší kousky.
Do mixeru dejte všechny ingredience určené na dresink a rozmixujte.
Těstoviny uvařte podle návodu. Část vody z těstovin si odlijte stranou, ještě ji budete potřebovat.
Ve velké míse smíchejte těstoviny, nakrájené kuře, ¼ hrnku vařící vody z těstovin, trošku soli a pepře. Vlijte rozmixovanou zálivku s podmáslím a promíchejte. Podle potřeby přidejte další vodu, aby vznikla krémová omáčka.
Nyní dejte na minimálně 30 minut vychladit do chladničky.
Těstoviny s kuřetem promíchejte s nakrájeným nebo natrhaným římským salátem a cherry rajčaty. Posypte zbytkem nastrouhaného parmazánu a podávejte.

Salát s cizrnou a avokádem

Avokádový dresink

Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 hrnky nasekaného římského salátu
  • 1 hrnek okurky nakrájené na kolečka
  • 1 plechovka cizrny
  • ¼ hrnku nízkotučného sýra nakrájeného na kostky
  • hrst cherry rajčátek

Dresink

  • 1 zralé avokádo
  • 1 a ½ hrnku podmáslí
  • ¼ hrnku nasekaných čerstvých bylinek jako je koriandr, petrželka…
  • 2 lžíce rýžového octa
  • ½ lžičky soli

Smíchejte okurku, římský salát, cizrnu, sýr a rajčata. Polijte ¼ hrnkem dresinku.
Vše na dresink dejte do mixeru a rozmixujte do hladka.
Zbytek dresinku uložte do chladničky.

Zdroj: www.vitalia.cz www.zijemehomemade.cz
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?