Trojchodové dýňové menu, které potěší v týdnu i o neděli Zdroj: Shutterstock

Trojchodové dýňové menu, které potěší v týdnu i o neděli

Veronika Poláčková | 08. 10. 2025

Jestli mám něco spojené s podzimem, tak je to rozhodně dýně. Sotva se trochu ochladilo a já už mám chuť na talíř dýňového rizota nebo polévky. Jestli jste ale spíše na sladké, mám pro vás i recept na cheesecake…jak jinak než z dýně, protože dneska bude v hlavní roli všech receptů.

Dýňová polévka jako první chod

Jestli existuje nějaké jídlo, co vystihuje podzim, je to právě dýňová polévka. Je tak krémová a krásně vás v chladných dnech zahřeje.

Hladká oranžová polévka s ozdobou z bílého krému, papriky a čerstvých bylinek, servírovaná v černé misce s mrkví a cibulí v pozadí.

Krémová dýňová polévka s kapkou smetany a bylinkovým akcentem – dokonalý začátek chladného dne.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1,8 kg dýně
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 410 ml plnotučného kokosového mléka
  • 2,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýní rozkrojte na půl a vydlabete z ní semínka. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 40-60 minut do doměkka.
  2. Upečenou dýni zbavte slupky, rozmixujte a odměřte si 4,5 hrnku dužiny.
  3. Ve velkém hrnci zahřejte dvě lžíce oleje a opečte na něm cibulku se solí a pepřem (asi pět až osm minut do změknutí).
  4. Přidejte utřený česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu a kardamon a 30 sekund míchejte, aby se koření rozvonělo.
  5. Dále přidejte dýňové pyré, kokosové mléko, vývar a promíchejte. Vařte 20 minut na střední teplotu a nakonec vmíchejte ocet.
  6. Polévku rozmixujte a je-li třeba, přidejte trochu vody, aby měla ideální konzistenci.
  7. Ozdobte kokosovým mlékem, čerstvě namletým pepřem a něčím zeleniným (třeba microgreens).

Dýňové rizoto jako hlavní chod plný podzimní chuti

Neuvěřitelně krémové rizoto s dýní, která ji dodá nádhernou barvu. Recept je navíc tak snadný, že ho zvládnete i v troubě. Díky dýní není nutné přidávat smetanu a i přesto bude rizoto krásně krémové.

Tmavě modrý talíř s dýňovým rizotem zdobeným čerstvou šalvějí. Pokrm má sytě oranžovou barvu a působí hřejivě a lákavě.

Krémové dýňové rizoto s vůní šalvěje a podzimní útulností v každé lžíci.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 1,5 hrnku rýže Arborio (rýže na rizoto)
  • 1 cibule
  • 600 g dýně (váženo po oloupání)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku suchého bílého vína
  • 3,5 hrnku zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce nasekaných lístků šalvěje
  • 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmezánu
  • Sůl, pepř

Na ozdobu:

  • 50 g másla
  • 12-20 lístků šalvěje
  • Strouhaný parmezán

Postup:

  1. Začněte tím, že si dáte předehřát troubu. V hrnci rozpusťte jednu lžíci másla na střední teplotu.
  2. Přidejte česnek, cibuli a vařte do zezlátnutí cibule. Přidejte nasekanou šalvěj a vařte jednu minutu.
  3. Dále přidejte rýži a míchejte tak, aby všechna zrnka rýže byla obalená máslem a byla poloprůsvitná.
  4. Zalijte bílým vínem a vařte do odpaření tekutiny, což je asi jedna minuta. Přidejte dýně nakrájenou na kostičky a také vývar, promíchejte. Tekutinu nechte zahřát, ale nepřivádějte k varu.
  5. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě 25 minut, dokud rýže nebude uvařená, má být pevná ale ne syrová. Pokud je rýže stále neuvařená vraťte ji na 5 minut zpátky do trouby.
  6. Přidejte zbývající máslo a parmazán. Důkladně míchejte dokud se dýně nerozpustí v pyré a nespojí kompletně s rizotem. Pokud je příliš husté, přidejte trochu vody. Ideální konzistence je konzistence kaše.

Hotové rizoto rozdělte do servírovacích misek. Ozdobte křupavou šalvějí a lžící hnědého másla a parmezánem.

Jak na křupavou šalvěj

V malé pánvičce rozpusťte máslo na středně vysokou teplotu. Jakmile zpění, přidejte lístky šalvěje a jemně promíchejte. Vařte 1,5 minuty nebo dokřupava. Šalvěj ihned vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a máslo nalijte do nějaké mističky.

Fit cheesecake jako sladká tečka

Kdo říká, že cheesecake nemůže mít vysoký obsah bílkovin? Tenhle recept jich má víc než dost a tak nejen skvěle chutná, ale také vás opravdu zasytí.

Detail na kousek dýňového cheesecaku se smetanovým krémem a jemným posypem skořice, podávaný na bílém talíři.

Jemný dýňový cheesecake s nadýchanou smetanovou ozdobou – sladká tečka za podzimním menu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

Korpus:

  • 9 grahamových krekrů (nebo jiné sušenky)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 lžíce hnědého cukru

Náplň:

  • 620 g cottage sýra bez příchuti
  • 425 g dýňového pyré
  • 1/2 hrnku javorového sirupu (případně agáve)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky dýňového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce vel. L

Meringue:

  • 3 velké bílky
  • 2/3 hrnku světlého hnědého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • Špetka soli
  • Kulatá forma s odnímatelným dnem

Postup:

Korpus:

  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Vymažte si kulatou formu o průměru 23 cm sprejem na pečení nebo jiným tukem.
  2. Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozmixujte. Nasypte do formy a zmáčknete na dno. Tím vytvoříte korpus.
  3. Pečte 7 minut.
  4. Dýňové pyré doma snadno připravíte tím, že upečete dýni doměkka, vydlabete a rozmixujte.

Náplň:

  1. Na náplň začněte rozmixováním cottage sýra. Zabere to asi 4 minut, aby byl úplně hladký bez hrudek. Přidejte dýňové koření, javorový sirup, dýňové pyré i mouku a rozmixujte. Přidejte vejce a ještě krátce rozmixujte.
  2. Náplň nalijte na připravený vychladlý korpus.
  3. Plech dejte do trouby a kolem nalijte vodu, aby sahala tak do 3/4 formy.
  4. Pečte 60 minut.
  5. Před vyndáním z trouby jen otevřete dvířka a ještě 20 minut počkejte.
  6. Po vychladnutí dejte cheesecake na 6 hodin do lednice nebo ideálně přes noc.

Meringue:

  1. Meringue polevu uděláte tak, že bílky a hnědý cukr dáte do misky a dáte do vodní lázně (voda se misky nedotýká). Míchejte do rozpuštění cukru, zabere to asi 3 minuty.
  2. Poté sundejte ze sporáku, přidejte vanilku, skořici a sůl. Šlehejte pomalu 1 minutu a pak zrychlete a šlehejte ještě 3-4 minuty.
  3. Naneste na cheesecake a pomocí flambovací pistole opečte povrch, ať se pěkně zapeče.
  4. Nyní už můžete sundat formu a pustit se do téhle dobroty.

 

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www fitfoodiefinds.com www.recipetineats.com www.loveandlemons.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?