Jestli mám něco spojené s podzimem, tak je to rozhodně dýně. Sotva se trochu ochladilo a já už mám chuť na talíř dýňového rizota nebo polévky. Jestli jste ale spíše na sladké, mám pro vás i recept na cheesecake…jak jinak než z dýně, protože dneska bude v hlavní roli všech receptů.
Dýňová polévka jako první chod
Jestli existuje nějaké jídlo, co vystihuje podzim, je to právě dýňová polévka. Je tak krémová a krásně vás v chladných dnech zahřeje.

Krémová dýňová polévka s kapkou smetany a bylinkovým akcentem – dokonalý začátek chladného dne.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 1,8 kg dýně
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibuli
- 1 lžička soli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička zázvoru
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 410 ml plnotučného kokosového mléka
- 2,5 hrnku zeleninového vývaru
- 1 lžíce jablečného octa
- Pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Dýní rozkrojte na půl a vydlabete z ní semínka. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 40-60 minut do doměkka.
- Upečenou dýni zbavte slupky, rozmixujte a odměřte si 4,5 hrnku dužiny.
- Ve velkém hrnci zahřejte dvě lžíce oleje a opečte na něm cibulku se solí a pepřem (asi pět až osm minut do změknutí).
- Přidejte utřený česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu a kardamon a 30 sekund míchejte, aby se koření rozvonělo.
- Dále přidejte dýňové pyré, kokosové mléko, vývar a promíchejte. Vařte 20 minut na střední teplotu a nakonec vmíchejte ocet.
- Polévku rozmixujte a je-li třeba, přidejte trochu vody, aby měla ideální konzistenci.
- Ozdobte kokosovým mlékem, čerstvě namletým pepřem a něčím zeleniným (třeba microgreens).
Dýňové rizoto jako hlavní chod plný podzimní chuti
Neuvěřitelně krémové rizoto s dýní, která ji dodá nádhernou barvu. Recept je navíc tak snadný, že ho zvládnete i v troubě. Díky dýní není nutné přidávat smetanu a i přesto bude rizoto krásně krémové.
Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 1,5 hrnku rýže Arborio (rýže na rizoto)
- 1 cibule
- 600 g dýně (váženo po oloupání)
- 3 stroužky česneku
- 1/4 hrnku suchého bílého vína
- 3,5 hrnku zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce nasekaných lístků šalvěje
- 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmezánu
- Sůl, pepř
Na ozdobu:
- 50 g másla
- 12-20 lístků šalvěje
- Strouhaný parmezán
Postup:
- Začněte tím, že si dáte předehřát troubu. V hrnci rozpusťte jednu lžíci másla na střední teplotu.
- Přidejte česnek, cibuli a vařte do zezlátnutí cibule. Přidejte nasekanou šalvěj a vařte jednu minutu.
- Dále přidejte rýži a míchejte tak, aby všechna zrnka rýže byla obalená máslem a byla poloprůsvitná.
- Zalijte bílým vínem a vařte do odpaření tekutiny, což je asi jedna minuta. Přidejte dýně nakrájenou na kostičky a také vývar, promíchejte. Tekutinu nechte zahřát, ale nepřivádějte k varu.
- Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě 25 minut, dokud rýže nebude uvařená, má být pevná ale ne syrová. Pokud je rýže stále neuvařená vraťte ji na 5 minut zpátky do trouby.
- Přidejte zbývající máslo a parmazán. Důkladně míchejte dokud se dýně nerozpustí v pyré a nespojí kompletně s rizotem. Pokud je příliš husté, přidejte trochu vody. Ideální konzistence je konzistence kaše.
Hotové rizoto rozdělte do servírovacích misek. Ozdobte křupavou šalvějí a lžící hnědého másla a parmezánem.
Jak na křupavou šalvěj
V malé pánvičce rozpusťte máslo na středně vysokou teplotu. Jakmile zpění, přidejte lístky šalvěje a jemně promíchejte. Vařte 1,5 minuty nebo dokřupava. Šalvěj ihned vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a máslo nalijte do nějaké mističky.
Fit cheesecake jako sladká tečka
Kdo říká, že cheesecake nemůže mít vysoký obsah bílkovin? Tenhle recept jich má víc než dost a tak nejen skvěle chutná, ale také vás opravdu zasytí.

Jemný dýňový cheesecake s nadýchanou smetanovou ozdobou – sladká tečka za podzimním menu.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
Korpus:
- 9 grahamových krekrů (nebo jiné sušenky)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžíce hnědého cukru
Náplň:
- 620 g cottage sýra bez příchuti
- 425 g dýňového pyré
- 1/2 hrnku javorového sirupu (případně agáve)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1,5 lžičky dýňového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 vejce vel. L
Meringue:
- 3 velké bílky
- 2/3 hrnku světlého hnědého cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky mleté skořice
- Špetka soli
- Kulatá forma s odnímatelným dnem
Postup:
Korpus:
- Troubu předehřejte na 175 stupňů. Vymažte si kulatou formu o průměru 23 cm sprejem na pečení nebo jiným tukem.
- Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozmixujte. Nasypte do formy a zmáčknete na dno. Tím vytvoříte korpus.
- Pečte 7 minut.
- Dýňové pyré doma snadno připravíte tím, že upečete dýni doměkka, vydlabete a rozmixujte.
Náplň:
- Na náplň začněte rozmixováním cottage sýra. Zabere to asi 4 minut, aby byl úplně hladký bez hrudek. Přidejte dýňové koření, javorový sirup, dýňové pyré i mouku a rozmixujte. Přidejte vejce a ještě krátce rozmixujte.
- Náplň nalijte na připravený vychladlý korpus.
- Plech dejte do trouby a kolem nalijte vodu, aby sahala tak do 3/4 formy.
- Pečte 60 minut.
- Před vyndáním z trouby jen otevřete dvířka a ještě 20 minut počkejte.
- Po vychladnutí dejte cheesecake na 6 hodin do lednice nebo ideálně přes noc.
Meringue:
- Meringue polevu uděláte tak, že bílky a hnědý cukr dáte do misky a dáte do vodní lázně (voda se misky nedotýká). Míchejte do rozpuštění cukru, zabere to asi 3 minuty.
- Poté sundejte ze sporáku, přidejte vanilku, skořici a sůl. Šlehejte pomalu 1 minutu a pak zrychlete a šlehejte ještě 3-4 minuty.
- Naneste na cheesecake a pomocí flambovací pistole opečte povrch, ať se pěkně zapeče.
- Nyní už můžete sundat formu a pustit se do téhle dobroty.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www fitfoodiefinds.com www.recipetineats.com www.loveandlemons.com