Vaření

Recepty na polévky

Nabijte své tělo vitamíny. Uvařte si polévku – ta vás nejen zahřeje, ale dodá vašemu organismu i množství vitamínů.

Kroupová polévka s hubami

Na dobré trávení

90 minut – 6 až 8 osob – snadné
  • uzené maso (mohou být i žebra), 750 g
  • bobkové listy, 2 ks
  • pepř, 5 kuliček
  • nové koření, 2 kuličky
  • ječmenné kroupy, 250 g
  • houby (mohou být i žampiony nebo sušené houby), 125 g
  • sádlo, 2 lžíce
  • cibule nakrájená najemno, 1 ks
  • brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 2 ks
  • mrkev, nakrájená na kostky, 1 ks
  • petržel, nakrájená na kostky, 1 ks
  • majoránka, 1 lžička
  • sůl
  • nasekaná petrželová nať

Uzené maso vložíme do hrnce, zalijeme 2 l vody, přidáme bobkový list, pepř a nové koření a vaříme asi hodinu.

Kroupy zalijeme dvojnásobkem studené vody a necháme je alespoň 45 minut stát. Potom je uvaříme podle návodu na obalu a propláchneme studenou vodou.

V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přes sítko přelijeme vývar z uzeného masa, přidáme brambory a vaříme 10 minut. Potom přidáme kroupy, zeleninu a houby a vaříme dalších 15 minut.

Reklama

Nakonec polévku podle chuti osolíme, okořeníme, přisypeme majoránku a navrch ozdobíme petrželovou natí.

Falešná gulášová polévka

Zdravá alternativa

4 osoby

  • brambory, 4ks
  • cibule, 1 ks
  • droždí, 20 g
  • masový bujon, 1 kostka
  • olej, 1 lžíce
  • česnek, 3 stroužky
  • mletá sladká paprika
  • kmín, majoránka
  • sůl, mletý pepř

Očištěné brambory umyjeme a nakrájíme na kostky a necháme je ve studené vodě.

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobené droždí, kmín, necháme zpěnit, poprášíme červenou paprikou a zalijeme přibližně 700 ml vody.

Necháme přijít k varu, přidáme brambory a bujonovou kostku. Povaříme přibližně 15 minut (nebo dokud brambory nezměknou), dochutíme solí, kořením, majoránkou a prolisovaným česnekem.

Tip: Droždí dodá polévce masový nádech a zároveň ji trošku zahustí. Pro zlepšení chuti můžete do polévky přidat 1 nebo 2 lžíce rajského protlaku.

Česneková polévka s vajcem

Jednoduché a rychlé

4 osoby


  • česnek, 5 stroužků
  • hladká mouka, 1 lžíce
  • vepřové sádlo, 1 lžíce
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • vejce, 3 ks
  • sůl, mletý pepř

Na rozpuštěném sádle krátce opražíme kmín, mouku a mletou papriku. Odstavíme, dolijeme trochou vody a důkladně rozmícháme. Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme přibližně 1 l vody a přivedeme k varu.

Vejce rozšleháme vidličkou a za stálého míchání přiléváme do polévky. Povaříme asi minutu, dochutíme solí a kořením. Servírujeme horké.

Polévku můžete obohatit o opražené kousky pečiva.

Tip: Polévka bude mít lepší a silnější chuť, pokud namísto čisté vody použijete masový vývar.

Čočková polévka s chorizem

4 porce

  • olivový olej, 2 lžíce
  • cibule, nakrájaná nadrobno, 1 ks
  • čerstvá čili paprička, 1 ks
  • česnek, 2-3 prolisované stroužky
  • chorizo klobása, nakrájená na kolečka 300 g
  • uzená mletá paprika, 25 ml
  • krájená rajčata, 400 g (1 plechovka)
  • kuřecí vývar nebo voda, 1 l
  • předvařená nebo sterilizovaná čočka, 800 g (2 plechovky)
  • kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru), na kostičky
  • sůl, čerstvé mletý pepř, nasekaná čerstvá petrželka

V hrnci rozplálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli, najemno nakrájenou čili papričku a chorizo klobásku. Přidáme mletou papriku, rajčata, chvíli povaříme.

Potom zalijeme studeným vývarem nebo vodou, vysypeme čočku a vaříme 15 minut. Nakonec přidáme kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, a ještě 10 minut povaříme. Podávame posypané nasekanou petrželkou.

Tip: Směs pikantní klobásky choriza, uzené mleté papriky a rajčat a vytvoří úžasnou chuť.

Tipy, triky, nápady…

Dochucování

Polévku se snažte dochucovat a dosolit vždy až ke konci vaření. Odpařující se tekutina chutě zvýrazňuje, o to víc, pokud se v polévce vyvařuje i nějaká ochucená uzenina či pikantní klobása.

Přesolená polévka

Pokud se vám nechtěně podařilo polévku přesolit, pokuste se ji zředit, nebo v ní vyvařte syrové brambory, které můžete použít na přípravu jiných jídel nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Namísto brambor můžete v polévce povařit i kousky jablka, které přebytečnou sůl navážou do své dužiny.

Mletá paprika

Pokud nechcete, aby červené polévky chutnaly hořce až nakysle, mletou papriku pražte opravdu jen krátce. Do jíšky ji přidávejte nakonec a hned ji zchlaďte studenou vodou.

Čirý vývar

Pravý vývar by se neměl stát hustou zeleninovou polévkou. Proto je důležité vařit ho z kvalitního masa a kostí, s kousky kořenové zeleniny, cibule a nati. Vývar se připravuje vždy ze studené vody a při nízké teplotě, pouze tak docílíte jeho čirosti. Naopak vaření jiných polévek je lepší urychlit a po osmažení zeleniny ji můžete zalít horkou vodou.

Zakalený vývar

Pokud se vám vývar z nějakého důvodu přece jen zakalil, pokuste se ho zachránit. Vyšlehejte dva bílky do polotuha, vlijte je do vlažného vývaru a mírně zahřívejte na přibližně 80 °C. Následně vývar přeceďte přes jemnou kuchyňskou utěrku.

Zvýraznění barvy

Pokud chcete mít polévku krásné nazlátlé barvy, nechte v ní vyvařit cibuli i se slupkou.

Zýraznění chuti

Polévky si můžete naplánovat a připravit i den či dva předem. Chuť některých polévek se po takzvaném „odležení“ znásobí a vynikne.

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock

Komentovat

Nepřehlédněte