Povidla z trouby nebo klasika ze sporáku? Můžete si vybrat, mám pro vás recepty na oba způsoby, jak udělat povidla.
Někdo by možná řekl, že udělat si domácí povidla je zdlouhavé a tak si je raději koupí. Já na ně ale nedám dopustit, jejich chuť je nesrovnatelná a tak si s tím ráda tu práci dám.
Nejlepší je použit švestičky z vlastní zahrádky, alespoň je zpracujete a budou vám dělat radost celý rok. A když už budete u toho zavařování, nezapomeňte si udělat i pár skleniček švestkové nutelly, je vynikající.
1. Povidla na sporáku

Švestky, cukr a hodiny pomalého míchání – tak vznikají poctivá povidla podle tradičního receptu.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 1,8 kg vypeckovaných švestek
- 1/4 hrnku vody
- 1 hrnek bílého cukru
Postup
- Švestky nakrájejte na čtvrtky a zalijte vodou. Vařte do změknutí na mírnou teplotu asi 2 hodiny.
- Poté sundejte ze sporáku a nechtějí 2 hodiny vychladnout.
- Švestky rozmixujte opět vraťte na sporák a nechte je 2-3 hodiny mírně vařit. Až budou dostatečně hustá, přidejte cukr a ještě asi 30 minut povařte.
- Přendejte do sklenic, otočte víkem dolů a nechte vychladnout.
2. Povidla z trouby
Nechce se vám celý den stát u sporáku a hlídat povidla? Pak je tenhle recept přesně pro vás. Povidla z trouby dělám každý rok a třeba mně osobně to vyhovuje více než ty ze sporáku.

Pomalé pečení v troubě dodává povidlům jedinečnou chuť – vůně se line celým domem.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 1,8 kg vypeckovaných švestek
- 2 hrnky cukru
- 1 tyčinka skořice
- 2 hřebíčky
Postup
- Švestky rozkrojte na čtvrtky a dejte do velkého hrnce (nebo zapékací mísy či hlubokého plechu).
- Zasypejte cukrem a přidejte i skořici a hřebíček.
- Promíchejte a nechte přes noc nebo alespoň 8 hodin odstát.
- Druhý den pak zahřejte troubu na 175 stupňů. Hrnec bez víka vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Občas promíchejte.
- Poté vyndejte koření a vše rozmixujte.
- Pokud máte rádi povidla hustší, můžete je ještě vrátit do trouby a za občasného míchání redukovat (teplotu ztlumte na 150-160 stupňů).
- Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic a ihned otočte víkem dolů.
Trvanlivost: 1 rok
3. Švestková povidla slazená medem
Pokud hledáte recept, kde není tolik cukru, je tento recept přesně pro vás.

Hotová švestková povidla – připravená k mazání na pečivo i do oblíbených moučníků.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 6 hrnků rozpůlených vypeckovaných šveste
- 1 lžíce medu
- 1 lžička melasy
- 2 lžíce vody
Postup
- Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte na mírném ohni 30 minut. Občas promíchejte..
- Poté směs rozmixujte a vraťte zpátky na sporák. Nyní se budou povidla vařit 1,5-2 hodiny (bez pokličky).
- Až budete s konzistencí spokojení, přendejte povidla do čistých sklenic a nechte vychladnout.
4. Švestková Nutella
Vynikající švestková pomazánka, kterou určitě musíte vyzkoušet. Je tak dobrá!
Budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 400 g cukru
- 1 jablko
- 30 g hořkého kakaa
- 1 lžíce celého hřebíčku (volitelné)
Postup
- Švestky nakrájejte na půl, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Dejte do hrnce a promíchejte a cukrem. Vařte na střední teplotu.
- Během vaření švestky rozmačkejte. Hřebíček je lepší dát do sáčku a takto přidat do hrnce, ať ho tam pak nemusíte lovit.
- Vmíchejte kakao a nyní už ztlumte teplotu. Nyní zaklopte pokličkou a vařte asi 45 minut na mírném ohni. Občas promíchejte.
- Sundejte pokličku a redukujte džem dalších 10 minut. Teď už je třeba často míchat, aby se nepřipálil.
- Ještě horký džem rozdělte do sklenic a nechte vychladnout.
Používejte jako čokoládovou pomazánku na pečivo.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.foodinjars.com www.allrecipes.cz www.electricbluefood.com www.gardentogriddle.com