Švestková povidla na 4 způsoby. Vyberte si ten pravý pro vás! Zdroj: Shutterstock

Švestková povidla na 4 způsoby. Vyberte si ten pravý pro vás!

Veronika Poláčková | 11. 09. 2025

Povidla z trouby nebo klasika ze sporáku? Můžete si vybrat, mám pro vás recepty na oba způsoby, jak udělat povidla.

Někdo by možná řekl, že udělat si domácí povidla je zdlouhavé a tak si je raději koupí. Já na ně ale nedám dopustit, jejich chuť je nesrovnatelná a tak si s tím ráda tu práci dám.

Nejlepší je použit švestičky z vlastní zahrádky, alespoň je zpracujete a budou vám dělat radost celý rok. A když už budete u toho zavařování, nezapomeňte si udělat i pár skleniček švestkové nutelly, je vynikající.

1. Povidla na sporáku

Hrnec se švestkami a cukrem při vaření povidel na sporáku, míchání dřevěnou vařečkou.

Švestky, cukr a hodiny pomalého míchání – tak vznikají poctivá povidla podle tradičního receptu.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1,8 kg vypeckovaných švestek
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 hrnek bílého cukru

Postup

  1. Švestky nakrájejte na čtvrtky a zalijte vodou. Vařte do změknutí na mírnou teplotu asi 2 hodiny.
  2. Poté sundejte ze sporáku a nechtějí 2 hodiny vychladnout.
  3. Švestky rozmixujte opět vraťte na sporák a nechte je 2-3 hodiny mírně vařit. Až budou dostatečně hustá, přidejte cukr a ještě asi 30 minut povařte.
  4. Přendejte do sklenic, otočte víkem dolů a nechte vychladnout.

2. Povidla z trouby

Nechce se vám celý den stát u sporáku a hlídat povidla? Pak je tenhle recept přesně pro vás. Povidla z trouby dělám každý rok a třeba mně osobně to vyhovuje více než ty ze sporáku.

Pečená švestková povidla v pekáči s vařečkou během pomalého pečení.

Pomalé pečení v troubě dodává povidlům jedinečnou chuť – vůně se line celým domem.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1,8 kg vypeckovaných švestek
  • 2 hrnky cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 hřebíčky

Postup

  1. Švestky rozkrojte na čtvrtky a dejte do velkého hrnce (nebo zapékací mísy či hlubokého plechu).
  2. Zasypejte cukrem a přidejte i skořici a hřebíček.
  3. Promíchejte a nechte přes noc nebo alespoň 8 hodin odstát.
  4. Druhý den pak zahřejte troubu na 175 stupňů. Hrnec bez víka vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Občas promíchejte.
  5. Poté vyndejte koření a vše rozmixujte.
  6. Pokud máte rádi povidla hustší, můžete je ještě vrátit do trouby a za občasného míchání redukovat (teplotu ztlumte na 150-160 stupňů).
  7. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic a ihned otočte víkem dolů.

Trvanlivost: 1 rok

3. Švestková povidla slazená medem

Pokud hledáte recept, kde není tolik cukru, je tento recept přesně pro vás.

Skleničky s hotovými švestkovými povidly a čerstvými švestkami na dřevěném prkénku.

Hotová švestková povidla – připravená k mazání na pečivo i do oblíbených moučníků.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 6 hrnků rozpůlených vypeckovaných šveste
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička melasy
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte na mírném ohni 30 minut. Občas promíchejte..
  2. Poté směs rozmixujte a vraťte zpátky na sporák. Nyní se budou povidla vařit 1,5-2 hodiny (bez pokličky).
  3. Až budete s konzistencí spokojení, přendejte povidla do čistých sklenic a nechte vychladnout.

4. Švestková Nutella

Vynikající švestková pomazánka, kterou určitě musíte vyzkoušet. Je tak dobrá!

Plátky chleba namazané domácími švestkovými povidly, servírované se sklenicí povidel.

Čerstvý chléb s vrstvou sladké švestkové nutelly.Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 400 g cukru
  • 1 jablko
  • 30 g hořkého kakaa
  • 1 lžíce celého hřebíčku (volitelné)

Postup

  1. Švestky nakrájejte na půl, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Dejte do hrnce a promíchejte a cukrem. Vařte na střední teplotu.
  3. Během vaření švestky rozmačkejte. Hřebíček je lepší dát do sáčku a takto přidat do hrnce, ať ho tam pak nemusíte lovit.
  4. Vmíchejte kakao a nyní už ztlumte teplotu. Nyní zaklopte pokličkou a vařte asi 45 minut na mírném ohni. Občas promíchejte.
  5. Sundejte pokličku a redukujte džem dalších 10 minut. Teď už je třeba často míchat, aby se nepřipálil.
  6. Ještě horký džem rozdělte do sklenic a nechte vychladnout.

Používejte jako čokoládovou pomazánku na pečivo.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.foodinjars.com www.allrecipes.cz www.electricbluefood.com www.gardentogriddle.com


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?