Červená řepa už dávno nepatří na talíř jen jako nakládaná řepa. Tahle superpotravina patří i do moderní kuchyně. Připravíte z ní od sladkých dezertů až po krémové latté.
Není divu, že se stále objevují nové řepové recepty. Je plná antioxidantů, detoxikuje organismus a podporuje krvetvorbu. V dnešním článku vám ukážu, že je řepa nejen zdravá, ale i chutná. Vyzkoušejte třeba řepové brownies, jsou vynikající.
Řepové Latte
Jednu dobu bylo velice populární, kdo ho naochutnal, jako by nebyl. Já osobně ho dělám pravidelně, protože miluju tu sytou barvu, ale i jeho hřejivou chuť.
Budete potřebovat:
- 1 malou řepu
- Malý kousek zázvoru nebo trochu sušeného
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1,5 hrnku rostlinného nebo kravského mléka
- Něco na oslazení: med, javorový sirup, cukr…
Postup:
- Řepu zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. Přiveďte k varu a vařte na mírnou teplotu asi 30 minut, dokud zcela nezměkne (zkuste do ní píchnout vidličkou).
- Sceďte a nechte zcela vychladnout.
- Oloupanou řepu dejte do mixéru společně se zázvorem, vanilkovým extraktem a skořicí.
- Poté si ohřejte mléko těsně pod bod varu. Odeberte si 1/2 hrnku a přidejte k řepě a dobře rozmixujte do hladké směsi.
- Zbytek mléka napěňte.
- Řepovou směs nalijte do hrnku a zalijte napěněným mlékem. Promíchejte, oslaďte a můžete podávat.
Tip:
Přidejte 1 espresso pro kávovou verzi.
Další možnost je místo čerstvé řepy použít 1 lžíci řepového prášku.
Ledová verze:
Stačí mléko neohřívat a jinak postupujte stejně. Přidejte pár kostek ledu do sklenice a osvěžující nápoj je hotový.
Řepové brownies
Jsou neuvěřitelně vláčné a tak čokoládové. Milujete brownies? Tak to určitě vyzkoušejte i tyhle, budete mile překvapeni.
Budete potřebovat:
- 225 g vařené oloupané řepy (asi 2 střední)
- 1 hrnek másla
- 225 g nasekané hořké čokolády
- 150 g pšeničné mouky (může být i celozrnná)
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 4 vejce pokojové teploty
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek hnědého cukru
Postup:
- Řepu nakrájejte na čtvrtky a poté rozmixujte na pyré.
- Formu o velikosti 23x23x5 cm vyložte pečícím papírem nebo vymazejte tukem.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Máslo nakrájejte na kousky a společně s čokoládou zahřívejte do rozpuštění. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Dejte stranou.
- Ve velké míse nebo v kuchyňském robotu šlehejte vajíčka asi 30 sekund. Přidejte vanilkový extrakt a hnědý cukr. Nyní dále šlehejte asi 2 minuty do nadýchané směsi.
- Poté pomalu přídávejte řepové pyré a čokoládovou směs. Promíchejte a přidejte i mouku.
- Těsto nalijte do formy a pečte 25-30 minut. Až na špejli bude jen pár vlhkých drobků, máte hotovo.
- Podávejte teplé nebo vychlazené, jak to máte rádi.
- Před krájením nebo vyndáním z formy ale 5 minut počkejte, ať brownies trochu vychladnout.
Řepový hummus
Velice jednoduchý recept na hummus s pečenou řepou. Má neuvěřitelně sytou barvu, takže je to radost pohledět a chuťově je vynikající. Používejte jako dip k zelenině nebo pečivu.
Budete potřebovat:
Pečená řepa
- 1,5 hrnku řepy (220 gramů)
- 1 lžíci olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Hummus
- Pečenou řepu
- 425 g cizrny z konzervy, scezené a propláchnuté
- 1/4 hrnku tahini (sezamová pasta)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- Šťáva z 1 citronu
- 1/4 hrnku olivového oleje
Postup
Pečená řepa
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1,2-2,5 cm.
- Dejte řepu do mísy, promíchejte s olejem, solí a pepřem. Poté ji rozložte na plech a pečte 30-40 minut nebo do změknutí.
- V půlce pečení řepu otočte.
- Před dalším použitím nechte řepu zcela vychladnout.
- Vychladnutou pečenou řepu dejte se zbývajícími surovinami do mixéru a 2-3 minuty mixujte do jemné pasty. Pro jemnější hummus přidejte trochu vody nebo oleje.
- Podávejte s pečivem, zeleninou, preclíky nebo třeba čočkovými chipsy.
Tip:
V lednici vám hummus vydrží týden. Můžete ho ale i zamrazit na 6-9 měsíců.
Růžové těstoviny
Další krásně barevný recept na těstoviny s krémovou omáčkou z řepy a riccoty.
Budete potřebovat:
- 450 g těstovin v suchém stavu (kterékoliv, co máte rádi)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, prolisovaný
- 225-280 g červené řepy
- 1/4 hrnku vody z těstovin
- 3/4 hrnku ricotty
- 1/2 hrnku kozího sýra
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Postup
- Těstoviny uvaříme dle návodu. Před scezením si nezapomeňte odložit asi šálek vody z těstovin, ještě ji budete potřebovat.
- Než se těstoviny uvaří, dejte do zahrát lžíci oleje na pánev a opečte na ní cibulku. Vmíchejte česnek a ještě 2 minuty opékejte. Sundejte z plotny.
- V mixéru rozmixujte cibuli, česnek, řepu, ricottu, kozí sýr, citronovou šťávu, sůl, pepř, lžíci oleje a 1/4 hrnku vody z těstovin.
- Mixujte, dokud omáčky nebude hladká, dle potřeby přidejte další vodu z těstovin.
- Hotovou omáčku smíchejte s těstovinami a podávejte.
Dobrou chuť!
Tip:
Omáčku můžete i zamrazit do zásoby. Vydrží vám tak až 6 měsíců.
Galerie:
Zdroj:Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj:
- www.whatgreatgrandmaate.com
- www.pinchandswirl.com
- www.evolvingtable.com
- www.itsavegworldafterall.com


















