Řepa je jedna z barevných hvězd podzimu. Vyzkoušejte 4 originální recepty, které vás zahřejí i překvapí GALERIE (5) Zdroj: Shutterstock

Řepa je jedna z barevných hvězd podzimu. Vyzkoušejte 4 originální recepty, které vás zahřejí i překvapí

Veronika Poláčková | 29. 10. 2025

Červená řepa už dávno nepatří na talíř jen jako nakládaná řepa. Tahle superpotravina patří i do moderní kuchyně. Připravíte z ní od sladkých dezertů až po krémové latté.

Není divu, že se stále objevují nové řepové recepty. Je plná antioxidantů, detoxikuje organismus a podporuje krvetvorbu. V dnešním článku vám ukážu, že je řepa nejen zdravá, ale i chutná. Vyzkoušejte třeba řepové brownies, jsou vynikající.

Řepové Latte

Jednu dobu bylo velice populární, kdo ho naochutnal, jako by nebyl. Já osobně ho dělám pravidelně, protože miluju tu sytou barvu, ale i jeho hřejivou chuť.

řepové latte

Řepové LatteZdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 malou řepu
  • Malý kousek zázvoru nebo trochu sušeného
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1,5 hrnku rostlinného nebo kravského mléka
  • Něco na oslazení: med, javorový sirup, cukr…

Postup:

  1. Řepu zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. Přiveďte k varu a vařte na mírnou teplotu asi 30 minut, dokud zcela nezměkne (zkuste do ní píchnout vidličkou).
  2. Sceďte a nechte zcela vychladnout.
  3. Oloupanou řepu dejte do mixéru společně se zázvorem, vanilkovým extraktem a skořicí.
  4. Poté si ohřejte mléko těsně pod bod varu. Odeberte si 1/2 hrnku a přidejte k řepě a dobře rozmixujte do hladké směsi.
  5. Zbytek mléka napěňte.
  6. Řepovou směs nalijte do hrnku a zalijte napěněným mlékem. Promíchejte, oslaďte a můžete podávat.

Tip:

Přidejte 1 espresso pro kávovou verzi.

Další možnost je místo čerstvé řepy použít 1 lžíci řepového prášku.

Ledová verze:

Stačí mléko neohřívat a jinak postupujte stejně. Přidejte pár kostek ledu do sklenice a osvěžující nápoj je hotový.

Řepové brownies

Jsou neuvěřitelně vláčné a tak čokoládové.  Milujete brownies? Tak to určitě vyzkoušejte i tyhle, budete mile překvapeni.

řepové brownies

Řepové browniesZdroj: iStock

Budete potřebovat:

  • 225 g vařené oloupané řepy (asi 2 střední)
  • 1 hrnek másla
  • 225 g nasekané hořké čokolády
  • 150 g pšeničné mouky (může být i celozrnná)
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hnědého cukru

Postup:

  1. Řepu nakrájejte na čtvrtky a poté rozmixujte na pyré.
  2. Formu o velikosti 23x23x5 cm vyložte pečícím papírem nebo vymazejte tukem.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  4. Máslo nakrájejte na kousky a společně s čokoládou zahřívejte do rozpuštění. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
  5. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Dejte stranou.
  6. Ve velké míse nebo v kuchyňském robotu šlehejte vajíčka asi 30 sekund. Přidejte vanilkový extrakt a hnědý cukr. Nyní dále šlehejte asi 2 minuty do nadýchané směsi.
  7. Poté pomalu přídávejte řepové pyré a čokoládovou směs. Promíchejte a přidejte i mouku.
  8. Těsto nalijte do formy a pečte 25-30 minut. Až na špejli bude jen pár vlhkých drobků, máte hotovo.
  9. Podávejte teplé nebo vychlazené, jak to máte rádi.
  10. Před krájením nebo vyndáním z formy ale 5 minut počkejte, ať brownies trochu vychladnout.

Řepový hummus

Velice jednoduchý recept na hummus s pečenou řepou.  Má neuvěřitelně sytou barvu, takže je to radost pohledět a chuťově je vynikající. Používejte jako dip k zelenině nebo pečivu.

Řepový hummus

Řepový hummusZdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

Pečená řepa

  • 1,5 hrnku řepy (220 gramů)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Hummus

  • Pečenou řepu
  • 425 g cizrny z konzervy, scezené a propláchnuté
  • 1/4 hrnku tahini (sezamová pasta)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/4 hrnku olivového oleje

Postup

Pečená řepa

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1,2-2,5 cm.
  3. Dejte řepu do mísy, promíchejte s olejem, solí a pepřem. Poté ji rozložte na plech a pečte 30-40 minut nebo do změknutí.
  4. V půlce pečení řepu otočte.
  5. Před dalším použitím nechte řepu zcela vychladnout.
  6. Vychladnutou pečenou řepu dejte se zbývajícími surovinami do mixéru a 2-3 minuty mixujte do jemné pasty. Pro jemnější hummus přidejte trochu vody nebo oleje.
  7. Podávejte s pečivem, zeleninou, preclíky nebo třeba čočkovými chipsy.

Tip:

V lednici vám hummus vydrží týden. Můžete ho ale i zamrazit na 6-9 měsíců.

Růžové těstoviny

Další krásně barevný recept na těstoviny s krémovou omáčkou z řepy a riccoty.

Řepové těstoviny

Řepové těstovinyZdroj: iStock

Budete potřebovat:

  • 450 g těstovin v suchém stavu (kterékoliv, co máte rádi)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, prolisovaný
  • 225-280 g červené řepy
  • 1/4 hrnku vody z těstovin
  • 3/4 hrnku ricotty
  • 1/2 hrnku kozího sýra
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu. Před scezením si nezapomeňte odložit asi šálek vody z těstovin, ještě ji budete potřebovat.
  2. Než se těstoviny uvaří, dejte do zahrát lžíci oleje na pánev a opečte na ní cibulku. Vmíchejte česnek a ještě 2 minuty opékejte. Sundejte z plotny.
  3. V mixéru rozmixujte cibuli, česnek, řepu, ricottu, kozí sýr, citronovou šťávu, sůl, pepř, lžíci oleje a 1/4 hrnku vody z těstovin.
  4. Mixujte, dokud omáčky nebude hladká, dle potřeby přidejte další vodu z těstovin.
  5. Hotovou omáčku smíchejte s těstovinami a podávejte.

Dobrou chuť!

Tip:

Omáčku můžete i zamrazit do zásoby. Vydrží vám tak až 6 měsíců.

Galerie:

Zdroj:Veronika Poláčková
Foto:
Shutterstock, iStock
Zdroj:


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?