Vaření

Tatarák nové generace: Červená řepa v hlavní roli

Překvapte své chuťové pohárky netradičním tatarákem z červené řepy, který přináší svěží a originální zážitek z vaření. Tento recept kombinuje pečenou červenou řepu s jemnými chutěmi sherry octa, dijonské hořčice a kaparů, doplněný o svěžest jarní cibulky. Servírujte s žloutkem a opečeným toustem pro dokonalý gurmánský zážitek.

Tatarák
Zdroj: Shutterstock

Tatarák z červené řepy s vejcem

Tatarák z červené řepy
Zdroj: Lamart

Ingredience na tatarák z červené řepy

  • 600 g předpečené červené řepy
  • 4 lžičky sherry nebo balzamikového octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky kaparů (v soli)
  • 1 svazek tenké jarní cibulky
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 4 žloutky
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  1. Pečenou červenou řepu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Tahy děláme krátké, delší nudličky případně přeřízneme.
  2. Nastrouhanou řepu důkladně vymačkáme pomocí několika vrstev kuchyňského papíru, prokypříme vidličkou, osolíme a opepříme, pokapeme octem a smícháme s hořčicí. Nasekáme kapary.
  3. Cibulku očistíme a omyjeme, rozdělíme ji na bílou a zelenou část. Bílou část nasekáme, zelenou nakrájíme na tenké kroužky.
  4. Kapary, bílou část jarní cibulky a polovinu zelené části smícháme s nastrouhanou řepou. Důkladně promícháme s olivovým olejem a znovu ochutíme solí a pepřem.
  5. Pomocí kroužku na předkrmy (cca 7 cm v průměru) rozdělíme tatarák na talíře a lžící vytvoříme uprostřed důlek, aniž bychom kroužek sejmuli. Až po vytvoření prohlubně jej opatrně odstraníme směrem nahoru.
  6. Do důlku necháme opatrně sklouznout žloutek, osolíme a opepříme. Okolo tataráku talíř posypeme zbylou cibulkou. Pokrm podáváme s opečeným toustem nebo kousky chleba.

Tipy

Výrazně aromatická je řepa pečená v troubě. Hlízy nejprve důkladně umyjeme, poté po jedné zabalíme do alobalu nebo pečicího papíru a pečeme v troubě 70–80 minut při teplotě 180 °C.

Nastrouhaná červená řepa
Zdroj: Lamart

Pro změnu můžeme řepu uvařit v osolené vodě ve slupce jako brambory. Vyplatí se použít tlakový hrnec.

Fotogalerie

Text: Monika Šestinová
Foto: Shutterstock, Lamart
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů