Vaření

Arónie v kuchyni: Objevte úžasnou chuť a léčivou sílu zapomenuté superpotraviny

Plody arónie nazývané také jako černý jeřáb nebo temnoplodec obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek. Jde zejména o antioxidanty, flavonoidy, třísloviny, vitaminy skupiny B, C, E a K a z minerálů pak měď, mangan, vápník, železo, zinek, hořčík, jód, draslík a další.

Rostoucí arónie
Zdroj: Shutterstock

Samotné bobule jsou velice trpké, což může nejednoho člověka od jejich konzumace odradit. Naštěstí jsou tu recepty, které tento problém vyřeší. Budete mile překvapeni, jak dobře může arónie chutnat.

Kdy sbírat arónii?

Plody arónie sklízejte přezrálé po prvních mrazících (budou sladší). Vždy je ideální nechat plody na stromě co nejdéle, mají pak lepší chuť. Akorát je třeba chránit proti náletům ptactva, kteří jsou schopní vás ve velmi krátké době připravit o celou úrodu.

Za studena lisovaný sirup

Skvěle se hodí do čaje, kaší a samozřejmě také jako sirup na palačinky či lívance. Ze sirupu z arónie je možné také připravit osvěžující nápoj.

Sirup z arónie
Černý jeřáb je někdy označován za zapomenutou superpotravinu. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 litry plodů arónie
  • 2 kg cukru
  • 80 g kyseliny citronové
  • voda

Postup

  1. Plody omyjte a nasypte do sklenice o objemu 4 litry. Dejte vařit dostatek vody, převařte a nechte vychladnout.
  2. Do sklenice nasypte kyselinu citrónovou a zalijte vodou. Nechte 2 dny macerovat – sklenici nezavírejte.
  3. Plody rozmačkejte a celý obsah sklenice i s vodou překapejte přes plátno.
  4. Přidejte cukr. Na 1 litr tekutiny přidejte 1 kilogram cukru a nechte rozpustit. Občas promíchejte. Cukr se rozpustí zhruba za 2 hodiny.
  5. Hotový sirup přelijte do lahví a uložte na chladné a tmavé místo.

Marmeláda z arónie

Vynikající marmeláda na chleba či lívance.

Džem z arónie
Arónie je plná antioxidantů, a proto podpoří imunitu. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 kg plodů arónie
  • 700 g cukru muscovado nebo jiného cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • pár lžic rumu

Postup

  1. Arónii očistěte od slupek a krátce properte v horké vodě, aby trochu změkla. Rozmixujte.
  2. Pro jemnější marmeládu proceďte přes síto.
  3. Rozmixované bobule přelijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a pomalu za občasného míchání vařte.
  4. Marmeláda začne houstnout zhruba za 20 až 30 minut. Zkuste trochu kápnout na talířek a pokud nestéká, je hotová
  5. Horkou marmeládu plňte do sklenice, zakápněte lžící rumu, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte stát do druhého dne.

Likér z arónie

Lahodný likér je sázka na jistotu. Pokud vám špačci nechali dostatek plodů, můžete likérem obdarovat celou rodinu. Nedá se mu odolat a navíc popíjení likéru z arónie podporuje zdraví.

Likér z arónie ve skleničce
Likér z arónie je vhodný jako aperitiv i digestivum po jídle. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • zhruba litr arónie
  • 1 litr jemné lihoviny
  • litr vody
  • 1 kilo cukru

Postup

  1. Litr arónie trochu pomačkejte a zalijte vybranou lihovinou (záleží na vás, co vám chutná).
  2. Nechte 14 dní naložené, každý den promíchejte.
  3. Po 14 dnech svařte 1 litr vody s 1 kilogramem cukru. Nalijte k arónii, promíchejte a nechte dalších 14 dní naložené (nezapomeňte každý den promíchat).
  4. Hotový likér sceďte do čistých lahví a uložte.

Tinktura

Plody arónie posilují přirozenou obranyschopnost organismu a působí preventivně proti nachlazení a chřipce. Má také příznivý vliv na cévy, pomáhá se snižováním krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Celkově posiluje organismus, a tak je dobré mít tuto tinkturu v domácí lékárničce.

Tinktura z arónie
Arónie je ceněna pro pro vysoký obsah anthokyanů a polyfenolů. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 díly alkoholu (například vodka)
  • 1 díl arónie

Postup

  1. Plody dejte do nádoby a zalijte alkoholem. Uzavřete a nechte 3 týdny při pokojové teplotě.
  2. Sceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby.

Dávkování: 3 x denně 20 kapek

Pečený čaj z arónie

V podzimních a zimních měsících se bude výborně hodit. Stačí dát 2 lžičky pečeného čaje do malého šálku a zalít vroucí vodou.

Pečený čaj z arónie
Pečené čaje se dají připravit ze všech možných druhů ovoce. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 litr plodů
  • 700 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • celá skořice
  • 1 bio pomeranč
  • 150 ml portského vína

Postup

  1. Plody nasypte do pekáče a zasypte je cukrem. Přidejte koření, šťávu z pomeranče a také kousek jeho kůry. Podlijte portským vínem.
  2. Dejte péct na 200 stupňů po dobu 20 minut. Arónii částečně rozmačkejte a poté dejte ještě na 10 minut dopéct do trouby.
  3. Horký čaj plňte do menších skleniček.

Kompot

Kompot z arónii se dá jíst jen tak samotný anebo se dá využít k dochucení kaší či dezertů.

Suroviny

  • plody arónie
  • cukr
  • voda

Postup

  1. Plody dobře otrhejte, omyjte a poté naplňte do skleniček.
  2. Zasypte cukrem na maximum a zalijte vodou.
  3. Okraje sklenice očistěte, aby se víčka chytla a uzavřete.
  4. Sterilizujte 30 minut na 85 stupňů. Arónie při vaření krásně změkne.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.bezhladoveni.cz, www.vintagekitchen.cz, www.levandulepetrzilka.cz, www.bylinky21.eu, www.izahradkar.cz