Recepty na klobásy, které se nedělají na rychlo. Poctivé maso, kouř a čas GALERIE (4) Zdroj: Shutterstock

Recepty na klobásy, které se nedělají na rychlo. Poctivé maso, kouř a čas

27. 12. 2025

V současnosti už nemusíte kupovat celé prase a trávit nekonečné hodiny jeho zpracováním jako naši předci. Připravili jsme pro vás jedinečné recepty, díky kterým si z menšího množství masa můžete doma vytvořit lahodné klobásky.

Slovenská klobása

Domácí slovenská klobása na dřevěném prkénku, čerstvě nakrájené plátky a koření

Tradiční slovenská klobása v celé své kráse – vyzrálá, kořeněná a připravená ke krájení.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 3 kg hovězího předního,
  • 3 kg vepřového plecka,
  • 4 kg vepřového bůčku,
  • 200 g soli,
  • 30 g mletého černého pepře,
  • 20 g mleté pálivé papriky,
  • 150 g mleté sladké papriky,
  • 100 g česneku,
  • 10 g cukru krystal,
  • 15 g celého kmínu,
  • 1 l vody,
  • 12 m vepřových střívek

Příprava:

Střívka den předem namočte do vlažné vody. Hovězí maso namelte spolu s česnekem přes kotouč s 2 mm otvory a vymíchejte na hladkou lepivou hmotu.

Plecko i bůček namelte přes kotouč s 6–8mm otvory, přimíchejte hovězí maso, všechny přísady a vodu, důkladně zamíchejte. Směs v nádobě utlačte a nechte odležet do druhého dne. Střívka plňte pomocí mlýnku s nástavcem tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny.

Klobásu spirálovitě zavěste na délku asi 50 cm, uďte studeným kouřem (max. 30 °C) asi dva dny. Klobásy sušte tři čtyři týdny na chladném a dobře větraném místě.

Pálivá klobása

Pálivá domácí klobása s paprikou, detail struktury masa

Pálivá klasika pro odvážné – výrazná paprika, česnek a poctivá struktura masa.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 5 kg vepřového plecka,
  • 5 kg vepřového bůčku,
  • 220 g soli,
  • 20 g mletého černého pepře,
  • 100 g mleté sladké papriky,
  • 100 g mleté pálivé papriky,
  • 150 g rozmačkaného česneku,
  • 30 g kmínu,
  • 1 l vody,
  • 12 m tenčích vepřových střívek

Příprava:

Vykostěné plecko i bůček zbavte kůže, chrupavek, šlach, namelte přes kotouč s 8mm otvory. Maso s ostatními surovinami dobře promíchejte a den nechte odležet v chladu.

Potom směs znovu promíchejte a plňte do střívek, která protáčejte na délku 15–20 cm a hned zavěste do udírny. Uďte asi 8 hodin studeným kouřem. Zavěšené nechte asi týden dozrát.

Červený salám

Plátky domácího červeného salámu servírované v misce

Jemně prorostlé plátky salámu, které ukazují správný poměr masa, tuku a koření.Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 5 kg vepřového plecka,
  • 2 kg vepřového bůčku,
  • 2 kg slaniny ze zad bez kůže,
  • 1 kg hovězího krku,
  • 100 g česneku,
  • 240 g soli,
  • 100 g mleté sladké papriky,
  • 100 g mleté pálivé papriky (podle chuti),
  • 12 m silných vepřových střívek

Příprava:

Střívka den předem namočte do vlažné vody. Plecko a bůček vykostěte, zbavte chrupavek i kůže a spolu se slaninou pokrájejte na kostky. Hovězí krk odblaňte a s očištěným česnekem společně namelte přes kotouč s 2mm otvory. Všechny suroviny spolu dobře vymíchejte, v nádobě utlačte a přikryté nechte dva dny odležet v ledničce.

Odleželou směs přemelte přes kotouč s 6–8mm otvory, promíchejte, utlačte v nádobě a znovu nechte dva dny odležet v chladu, jen nesmí zmrznout. Vyzrálou směs naplňte do střívek, které nařežete na délku 50 cm a oba konce uzavřete potravinářským motouzem tak, že na jednom konci udělejte očko na zavěšení do udírny.

Uďte studeným kouřem do hnědočervené barvy. Potom sušte 14, max. 21 dnů, pak už ztrácejí na chuti a šťavnatosti. Můžete je i mrazit.

Galerie:

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Recepty prima nápadů


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?