Vaření

6 tradičních a spolehlivých metod, jak na delší dobu uchovat větší množství vajec

Vzhledem k aktuální situaci, kdy se vybíjejí chovy slepic kvůli ptačí chřipce, se bohužel dostáváme do bodu, kdy mnozí z nás nakupují vajíčka do zásoby – ať už ze strachu, že jich bude nedostatek, či kvůli neustále stoupajícím cenám. Jenže vajíčka nevydrží čerstvá věčně. Podíváme se na způsoby, jak si je můžete uchovat pro pozdější využití.

slepice a domácí vejce v obalu
Zdroj: Shutterstock

1 Zamrazení čerstvých vajec

Zmrazení čerstvých vajec je absolutně nejjednodušší způsob jejich uchování. Potřebujete k tomu pouze silikonovou formu na led a ruční či ponorný mixér (ale to je volitelné). Často se k zamrazování používají mrazicí sáčky zip loc, lepší je však vakuové uzavření do malých sáčků. Předejdete tak případnému problému s popálením v mrazáku.

Co budete potřebovat:

  • silikonovou formu na led
  • ruční šlehač nebo ponorný tyčový mixér (ale postačí i obyčejná vidlička)
  • misku
  • malé sáčky

Postup: Protože většina receptů vyžaduje použití dvou vajec, doporučuje se také zamrazování do forem po dvou kusech. Samozřejmě si to můžete dělat podle sebe a dávat po jednom vajíčku, nebo i po víc, závisí, jak velkou formu na led máte.

silikonové formy a vejce
Zdroj: Shutterstock
  1. Pomocí ručního šlehače nebo vidličky nejprve v misce rozšlehejte dvě vejce.
  2. Rozšlehaná vejce následně vlijte do formičky na led. V tomto postupu pokračujte, dokud není forma zcela plná.
  3. Přikryjte formičku plastovou fólií, alobalem nebo pergamenovým papírem a vejce nechte zcela zmrznout. Až budou vejce zmrzlá, vyjměte je ze silikonové formičky a vložte do malých uzavíratelných sáčků.
  4. Až budete chtít vajíčka použít, jednoduše je vložte v sáčku do chladničky nebo do misky s vodou pokojové teploty, aby se rozmrazila. Tím jsou připravena k opětovnému použití.

Poznámka: Vajíčka můžete nechat i v silikonové formě – nemusíte je přesouvat do jednotlivých sáčků, akorát je to praktičtější pro následující používání.

2 Vejce konzervovaná v minerálním oleji

Kdysi dávno existoval způsob, jak lidé konzervovali čerstvá vejce z farmy. Stačilo, aby se natřela potravinářským minerálním olejem, vložila do nádoby a nechala odležet.

Co budete potřebovat:

  • vejce – čistá vejce, a čím čerstvější, tím lepší
  • minerální olej (Dávejte pozor, abyste se tímto přípravkem nepotřísnili! Minerální olej může u žen způsobit problémy s estrogenem, takže buďte obzvlášť opatrní.)
  • rukavice

Postup:

  1. Vejce umyjte a osušte.
  2. Zahřejte 1/8 šálku oleje v mikrovlnné troubě po dobu asi 10 sekund. Toto množství vystačí asi na 2 tucty vajec.
  3. Nasaďte si rukavice, rozetřete si v rukou trochu oleje a celé vejce ním potřete. Nezáleží na tom, jak hustá nebo řídká vrstva bude, jen dbejte na to, abyste nenechali žádná odkrytá místa na skořápce, pokryjte je olejem úplně celá.
  4. Potřená vejce postupně ukládejte zpět do krabičky od vajec malým koncem (špičkou) dolů.
Vejce konzervovaná v minerálním oleji
Zdroj: Shutterstock

Skladování

Vejce můžete skladovat

  • krátkodobě (až 3 měsíce) při běžné pokojové teplotě;
  • dlouhodobě (přibližně 6–9 měsíců) v chladném a tmavém prostoru – ideálně při teplotě 18–20 stupňů a vlhkosti 75 %;
  • mimořádně dlouhé skladování (9–12 měsíců) je možné v chladničce.

Jednou za týden či měsíc (nebo kdykoli si vzpomenete) nezapomeňte celý karton s vejci obrátit dnem vzhůru, aby se zachoval i žloutek.

Použití

Před použitím vejce opravdu důkladně omyjte, abyste smyli veškerý minerální olej. Také doporučujeme vejce nejprve rozklepnout do misky a z ní je přidat do připravovaných pokrmů.

Vajíčka následně můžete zpracovat napŕíklad na másle, jako sázená vejce, ďábelská vejce a podobně Jediná věc, kterou nemůžete dělat, je ušlehat z nich tuhý sníh.

Jak vejce stárnou, mohou mít trochu jiné barvy, ale dokud voní a potápějí se, měla by být v pořádku.

3 Dehydratace vajec

Dehydratace vajec za účelem vytvoření vaječného prášku je poměrně snadná, nicméně k této metodě budete potřebovat dehydrátor. Vaječný prášek se používá k přípravě míchaných vajec, omelet a pečiva.

dehydratovaná vejce
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • dehydrátor (nejúčinnějším dostupným dehydrátorem je dehydrátor s ventilátorem umístěným vzadu)

Postup:

  1. Pomocí ručního šlehače dobře vyšlehejte vejce, dokud se žloutek a bílek důkladně nespojí. (Prášek můžete vytvořit také jenom ze žloutků nebo bílků – bílka promíchejte jen lehce, abyste nevyšlehali omylem sníh)
  2. Vyložte tácy dehydrátoru pergamenovým papírem.
  3. Pomalu přidávejte míchaná vejce na sušicí tácy, nastavte teplotu na příslušnou dobu sušení, uvedenou v návodu k použití dehydrátoru.
  4. Podle umístění ventilátoru bude sušení vajec trvat 12 až 18 hodin.
  5. Po úplném vysušení vložte vejce do mixéru, kuchyňského robotu a rozemelte je na prášek.
  6. Prášková vejce skladujte ve skleněné zavařovací sklenici s absorbérem kyslíku. Pro zachování čerstvosti sklenice vakuově uzavřete.

Jak prášek používat

Smíchejte 2 polévkové lžíce práškových vajec s 3 polévkovými lžícemi vody.

1 celé vejce je cca 12,5 g prášku na 37,5 g vody; tedy 2 PL prášku přijdou na přibližně 3 PL vody

Pokud si vytvoříte prášek jenom ze žloutků či bílků pak platí:

  • 1 vaječný bílek je cca 3,5 g vaječného bílku v prášku na 26,5 g vody = 1 ½ lžičky vaječného bílku v prášku na 2 ½ lžíce vody

  • 1 žloutek je cca 8 g žloutkového prášku na 10 g vody = 1 ½ PL žloutkového prášku na 1 PL vody

4 Vejce uskladněná v soli

Konzervování vajec v soli je technika pocházející z Číny, při níž se vejce uchovávají v soli, aby se později mohla použít při vaření. Je to zajímavá technika, kterou dělají lidé především v potravinářském průmyslu komerčně pro restaurace apod.

Vejce uskladněná v soli
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat na 1 tucet vajec:

  • 1 šálek jemné mořské soli
  • 4 šálky vody
  • 1 tucet slepičích vajec (čím větší, tím lepší)

Postup:

  1. V malém hrnci smíchejte sůl a vodu a přiveďte je k varu. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  2. Vejce opatrně vložte do velkého hliněného nádobí, skleněné nádoby nebo plastové nádoby. Zalijte je vychladlým nálevem.
  3. Aby zůstala vejce ponořená, položte na ně plastový sáček naplněný do poloviny vodou nebo malou misku. Vejce uložte na chladné a tmavé místo na 3 až 4 týdny.

Doba zrání závisí na tom, jak slaná vejce máte rádi. Během posledního týdne zrání vyzkoušejte připravenost vajec tak, že jedno vyjmete ze slaného nálevu, opláchnete a vložíte do hrnce s vodou tak, aby hladina vody byla 2,5 cm nad vejcem.

Vodu s vejcem přiveďte k varu a vařte 8 až 10 minut. Vychladlé vejce oloupejte a ochutnejte. Pokud je dostatečně slané, vyjměte zbývající vejce z nálevu. V opačném případě nechte vejce ve slaném nálevu ještě několik dní.

Skladování

Slaná vejce skladujte v chladničce až 1 měsíc. Čím déle vejce leží, tím jsou slanější. Pokud budou bílky příliš slané, můžete si stále pochutnat na žloutcích. Případně můžete vejce před uložením do chladničky uvařit, aby se zastavil proces solení, a poté je uložit do chladničky, kde jsou kdykoli připravena ke konzumaci. Vařená solená vejce vydrží také 1 měsíc.

Chcete-li vařená vejce podávat, rozkrojte je podélně na čtvrtiny. Pokud nejdou čistě oloupat, nakrájejte je se skořápkou. (Poklepejte čepelí nože, aby skořápka praskla a řezání bylo snazší, a pak vejce vydlabejte lžící.)

5 Vejce ve skle

Ukládání vajec do vody je nejtradičnějším způsobem konzervace vajec. Dokumentace o tomto procesu pochází již z 19. století. Uvádí se, že vejce konzervovaná touto technikou vydrží až 18 měsíců, aniž by shnila. Čím déle však vejce leží, tím jsou bílky a žloutky řidší.

vejce v nádobě s vodou
Zdroj: Shutterstock

Upozornění: Tento způsob konzervace není úplně vhodný pro vejce zakoupená v obchodě. Je vhodný spíš pro čerstvá vejce od farmářů.

Co budete potřebovat:

  • cca 11 litrový kbelík vhodný pro potravinářské účely
  • 140 gramů hydratovaného vápna, mořicí vápno
  • 5 litrů destilované vody, přírodní pramenitá voda
  • čerstvá vejce, čistá a neumytá (nesmí obsahovat nadměrné množství bláta nebo nečistot)

Nejlepší je používat vodu, která neobsahuje chlór, fluorid a nemá vysoký obsah minerálů. Nejlepší volbou pro sklenění vajec je destilovaná voda nebo přírodní pramenitá voda. Pokud bydlíte v místě, kde se přidává do vody fluorid, převařte vodu a před použitím ji nechte zcela vychladnout.

Postup:

  1. Do kbelíku přidejte stejný poměr vody a vápna. Pět litrů vody na 140 gramů vápna poskytuje dostatečný prostor pro ponoření vajec. Poměr 1 litr vody na 28 gramů vápna je poměr, který se má použít bez ohledu na velikost nádoby.
  2. Smíchejte mořicí vápno a vodu, dokud se zcela nerozpustí.
  3. Poté do tekutiny opatrně přidejte neumytá čerstvá vejce. Pokud je to možné, vložte vejce špičkou dolů, přičemž vzduchový váček zůstane v horní části vajec.
  4. Kbelík bezpečně přiklopte víkem, aby se tekutina neodpařovala a vejce nebyla vystavena působení vzduchu.
  5. Vejce následně skladujte na chladném a tmavém místě.
  6. Podle potřeby je vyjměte a před použitím dobře omyjte. Pokud budete jako první vytahovat vejce ze dna kbelíku, budete tak používat nejstarší vejce, což je správně. Můžete najednou vytáhnout i větší počet vajec, pokud je v nejbližších dnech spotřebujete. Nezapomeňte však tato vejce skladovat v lednici.

6 Sušení vajec mrazem

Investice do lyofilizační sušičky patří sice mezi velké finanční výdaje, ale zároveň je skvělou investicí pro ty, kteří se snaží žít udržitelnějším způsobem života. Potraviny konzervované pomocí lyofilizátoru si zachovávají 97 % živin a zároveň si uchovávají chuť a barvu. Potraviny konzervované pomocí domácí lyofilizační sušičky navíc umožňují dlouhodobé skladování v rozmezí 10 až 25 let!

To umožňuje těm, kteří žijí nebo se snaží žít trvale udržitelným životem, připravit se na nepředvídatelné okolnosti, jako je přírodní katastrofa, nezaměstnanost, pandemie, a další nečekané události.

Zpracovala: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroje:

  • Knihy: The Illustrated Egg Handbook – Ayuko Kashimori
  • Eggs – Michel Roux
  • How To Cook An Egg – Susan Lennon
  • Eggs All Day – To Be Announced
  • Vintage Cooking from the 1800s Eggs – Angela A Johnson
  •  365 Ways to Cook Eggs – Elaine Corn
  • How To Break An Egg: 1,453 Kitchen Tips, Food Fixes, Emergency Substitutions and Handy Techniques – Fine Cooking Mgazine