Vaření

Milujete pikantní jídla? Těchto 5 receptů vás zaručeně zahřejí! Troufnete si na ně?

Potřebuje váš jídelníček trochu toho ohnivého vzrušení? Pokud patříte mezi milovníky pálivých pochoutek, máme pro vás skvělé tipy na vynikající lahodné pokrmy, které vás rozhodně ohromí svou intenzitou chuti. Připravte se na výbuch osvěžujícího pálivého požitku, který doslova roztančí vaše chuťové buňky!

Zdroj: Shutterstock

Jaké jsou benefity konzumace pikantních jídel?

Konzumace pikantních jídel může přinášet různé benefity pro vaše zdraví a pohodu. Zde jsou některé z hlavních výhod:

  • Zrychlení metabolismu: Pikantní jídla dokážou dočasně zvýšit tepovou frekvenci a tím stimulovat metabolismus, což může být zvlášť prospěšné, pokud chcete zhubnout a udržet si zdravou hmotnost.
  • Zlepšení zažívacího systému: Pálivé koření, zejména chilli papričky, mohou podporovat produkci trávicích šťáv a zlepšit trávení. To může napomoci prevenci nadýmání, zácpy a jiných problémů s trávením.
  • Odbourání endorfinů: Konzumace pikantních potravin dokáže stimulovat uvolňování endorfinů, tzv. „hormonů štěstí“. To přispívá k lepší náladě a snížení stresu.
  • Podpora kardiovaskulárního zdraví: Konzumace chilli papriček může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak, což může být prospěšné pro srdce a cévy.
  • Antioxidační vlastnosti: Některé pálivé koření, jako například kurkuma a kajenský pepř, mají antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům a ochránit tělo před oxidativním stresem.
  • Podpora imunitního systému: Pálivé potraviny mohou obsahovat látky, které mají antivirové, antifungální a antibakteriální vlastnosti, což může podporovat imunitní systém.
  • Snížení chuti na sladké: Někteří lidé zjistili, že konzumace pikantních jídel může pomoci snížit touhu po sladkých potravinách, což může být prospěšné při kontrole hmotnosti a prevenci cukrovky.
Dívka jí koblihy
Zdroj: Shutterstock

 

Pro koho nejsou pálivé pokrmy vhodné?

Pikantní jídla jsou pro většinu lidí bezpečná. Nicméně i přesto existují skupiny lidí, kteří by se měli konzumaci pikantních potravin vyhýbat nebo je omezit, a to z různých důvodů. Mezi tyto skupiny patří:

  • Osoby s citlivým trávením: Někteří jedinci mají přecitlivělý trávicí systém, který může reagovat na pikantní jídla nepříjemnými pocity, jako jsou pálení žáhy, nadýmání nebo jiné nepohodlí v žaludku. A právě pro tyto osoby může být vhodné omezit konzumaci velmi pikantních potravin.
  • Lidé s žaludečními vředy nebo refluxem: Pikantní jídla mohou podráždit žaludeční sliznici a zhoršit potíže u lidí s žaludečními vředy nebo refluxem. Je proto vhodné, abyste konzumaci pálivých jídel nejprve konzultovali s lékařem nebo odborníkem na výživu, zvlášť, pokud máte podobné zdravotní problémy.
  • Osoby s onemocněním střev: Lidé trpící syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo jinými střevními onemocněními nemusí reagovat na pikantní potraviny dobře. Některé kořeněné potraviny mohou vyvolat nežádoucí symptomy, jako jsou bolesti břicha nebo změny ve stolici.
  • Děti: Dětské chuťové pohárky se mohou lišit, a proto nemusí některé děti přijímat pikantní chutě tak dobře jako dospělí. Mnoho pikantních jídel může být pro děti příliš intenzivní a mohlo by to způsobit zdravotní obtíže.
  • Těhotné ženy: Některé těhotné ženy mohou mít citlivější trávicí systém nebo žaludek, což by mohlo způsobit obtíže při konzumaci pikantních potravin. V těhotenství je proto vždy doporučeno konzultovat s lékařem vaše stravovací zvyklosti.
Těhotná žena
Zdroj: Shutterstock

Nashvillské pálivé kuře

VAROVÁNÍ! Toto kuře je opravdu velmi pikantní. Pokud se obáváte pálivosti koření, omezte množství kajenu v pálivém oleji. Začněte na 1 lžičce a postupně zvyšujte podle vašich představ a chuti.

Co budete potřebovat:

Na kuře

  • 1,5 – 2 kg nevykostěných kuřecích křídel, prsou a stehen
  • Košer sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 450 ml plnotučné mléko nebo podmáslí
  • 3 velká vejce
  • 1 polévková lžíce pálivé omáčky
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička kayenského pepře
  • Cca 1 litr rostlinného oleje na smažení
Nashville horké kuře
Zdroj: Shutterstock

Na pikantní olej

  • 4 polévkové lžíce kayenského pepře (začněte raději pouze 1 lžící, pokud se obáváte pálivosti)
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička košer soli

Postup:

  1. Ve velké míse štědře ochuťte kuře solí a pepřem. Přikryjte plastovou fólií a nechte vychladnout v lednici po dobu 3 hodin (nebo přes noc).
  2. Plech vyložte kovovou mřížkou. V mělké misce vyšlehejte mléko, vejce a pálivou omáčku. V další mělké misce vyšlehejte mouku, papriku a kajenský pepř. Kuře osušte a pak ho obalte ve směsi mouky, následně ve směsi mléka a koření a znovu ve směsi mouky a umístěte na kovovou mřížku. Opakujte se všemi kousky kuřete.
  3. Ve velkém hrnci zahřejte olej, dokud se na teploměru neukáže 180°. Pracujte po částech a smažte kuře dozlatova po dobu 6 až 8 minut. Odlijte si ½ hrnku horkého oleje a zbylý olej nechte před zlikvidováním vychladnout.
  4. Nyní si vyrobte pikantní olej. Ve velké žáruvzdorné míse vyšlehejte kajenský pepř, hnědý cukr, papriku, česnekový prášek, chilli prášek a sůl. Zalijte vychlazeným olejem z hrnku a zamíchejte, aby se ingredience spojily. Před podáváním kuře potřete touto směsí.

Pikantní mexická fazolová polévka

Mexická polévka
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 jalapeňo paprička, jemně nasekaná (množství můžete upravit podle preferované pikantnosti)
  • 1 plechovka černých fazolí, opláchnutých a okapaných
  • 1 plechovka kukuřice, opláchnutá a okapaná
  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Koriandr a plátky limetky na ozdobení

Postup:

  1. Na rozpáleném olivovém oleji orestujte cibuli a česnek asi 2-3 minuty, dokud nebudou měkké a průhledné. Přidejte nakrájené papriky a jalapeňo a smažte dalších 2-3 minuty, dokud papriky nezměknou. Přidejte opláchnuté fazole, kukuřici a nasekaná rajčata. Dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přidejte mletý kmín a koriandr. Osolte a opepřete podle chuti.
  2. Nechte polévku vařit na mírném plameni asi 15-20 minut, aby se všechny chutě propojily. Polévku podávejte horkou, ozdobenou koriandrem a plátky limetky.

Pečené falafelové kousky s pikantním tahini dipem

Falafel tahini omáčka
Zdroj: Shutterstock

Ingredience pro falafelové kousky

  • 2 plechovky cizrny (celkem cca 480 g), opláchnuté a okapané
  • 1 cibule, nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 šálku nasekané petržele
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce hrubé mouky (např. cizrnová nebo pohanková)

Ingredience pro pikantní tahini dip

  • 1/2 šálku tahini pasty
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 1/2 čajové lžičky mletého kajenského pepře (můžete upravit podle preferované pikantnosti)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžíce vody (pro ředění)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. V mixéru smíchejte cizrnu, cibuli, česnek, petržel, kmín, kurkumu, koriandr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mixujte do hladké hmoty. Přidejte hrubou mouku a znovu promixujte do hladké konzistence.
  3. Z hmoty tvořte malé kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte falafelové kousky v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé.
  5. Mezitím připravte tahini dip. V míse smíchejte tahini pastu, citronovou šťávu, med, mletý kajenský pepř, sůl a pepř. Postupně přidávejte olivový olej a vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Hotové falafelové kousky podávejte s pikantním tahini dipem.

Losos s citronem a jalapeňo papričkami

Čerstvé rybí filé z lososa
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 4 filety lososa
  • 2 citrony (jeden na plátky, druhý na šťávu)
  • 2 jalapeňos papričky, jemně nasekané
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Položte filety lososa na pekáč vyložený pečicím papírem nebo lehce potřete olejem, aby se losos nelepil. Na každý filet lososa položte plátek citronu.
  3. Ve skleničce smíchejte olivový olej, česnek, nasekané jalapeňos papričky, šťávu z jednoho citronu, sůl a pepř. Touto směsí potřete lososa, zajistěte, aby byl každý kousek dobře pokrytý marinádou.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud losos nebude pevný a průhledný.
  5. Podávejte na talíři, posypaný čerstvou petrželkou nebo koriandrem a doplněný citronovými plátky.

Pikantní cajunský bramborový salát

Bramborový salát
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cajunského koření
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička česneku v prášku
  • 1 čajová lžička cibulového prášku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 červená cibule, jemně nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 stonky zelené cibule, nasekané
  • 1 jalapeňo paprička, jemně nasekaná (podle preferované pikantnosti)
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobení

Pro pikantní majonézový dresing

  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce kysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 čajová lžička cajunského koření
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Brambory položte na plech vyložený pečicím papírem. Promíchejte s olivovým olejem, cajunským kořením, mletým koriandrem, česnekem v prášku, cibulovým práškem, solí a pepřem.
  3. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud nebudou brambory měkké a zlatohnědé.
  4. Mezitím si připravte pikantní majonézový dresing. V misce smíchejte majonézu, kysanou smetanu nebo jogurt, dijonskou hořčici, med, cajunské koření a pepř. Ochutnejte a přizpůsobte chuť podle potřeby.
  5. Jakmile jsou brambory hotové, nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Ve velké míse smíchejte vychlazené brambory s nakrájenou cibulí, paprikou, zelenou cibulí a jalapeňo papričkou.
  7. Zalijte brambory pikantním majonézovým dresingem a dobře promíchejte. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Podávejte salát jako přílohu k masu nebo jako samostatné pikantní jídlo.

GALERIE

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroj:
Kniha – Spicy Food Lovers‘ Cookbook od Michaela Hansena

Kniha – Fire in My Belly: Real Cooking od Kevina Gillespieho

Kniha – Chili Cookbook: A History of the One-Pot Classic, with Cook-off Worthy Recipes from Three-Bean to Four-Alarm and Con Carne to Vegetarian od Robba Walsha

Kniha – The Spicy Food Lover’s Cookbook: Fiery, No-Fuss Meals od Michaela Hultquista

Kniha – Chilli-Lover’s Cookbook od Jonny Trew