Vaření

Léto na talíři: Studená okurková polévka a Domácí mátová zmrzlina

Připravte si podle našich receptů osvěžení na léto…

okurková polevka

Připravte si podle našich receptů osvěžení na léto…

Domácí osvěžení na léto

MÁTOVÁ ZMRZLINA


4 hodiny – 4 osoby – jednoduchý

  • domácí máta 1 svazek
  • třtinový cukr 350 g
  • citronová šťáva 1 a 1 hrnku
  • pistácie 100 g, oloupané, nasekané, nesolené
  • bílky z dvou vajec

Lístky máty lehce rozsekejte v mixéru.

Cukr nasypte do kastrolu, přidejte 3 hrnky vody a zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Přidejte nasekanou mátu, zesilte oheň a nechte vařit maximálně 10 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Reklama

Po vychlazení přelijte cukrový sirup do mísy, přidejte šťávu a nasekané pistácie. Vše zamíchejte, opět přelijte do plastové misky, přikryjte a nechte v mrazáku minimálně 3 hodiny odpočívat.

Takto zmrazený sorbet lžičkou přendejte do kuchyňského robota, přidejte dva vaječné bílky a mixujte do hladka. Poté vraťte zpět do mrazáku.

Po vyjmutí zmrzliny z mrazáku ji nechte 5 minut před podáváním odležet.

Bylinky je možné obměnit podle chuti. Namísto máty použijte třeba meduňku nebo levanduli. Pro vylepšení můžete přidat ve fázi před druhým mrazením kousky kvalitní hořké čokolády.

Letní bomba

STUDENÁ OKURKOVÁ POLÉVKA


20 minut – 4 osoby – jednoduchý

  • okurky 2 ks, bez jader
  • červená cibule 1 velké cibule
  • řecký jogurt 1 hrnek
  • kopr 2 polévkové lžíce
  • čerstvá bazalka podle chuti
  • limetka šťáva z jedné limety
  • mořská sůl 1 a 1 čajové lžičky
  • studená voda 1 a 1 hrnku

V kuchyňském robotu rozmixujte okurky zbavené jader a nakrájené na kostičky, červenou cibuli pokrájenou na drobnější kousky, kopr, bazalku, citrónovou šťávu a mořskou sůl.

Tuto směs zalijte vodou a opět dobře promixujte.

Do polévky přimíchejte jogurt a nechte ji postát ještě 30 minut v ledničce.

Před podáváním posypte špetkou kopru.

Polévku před podáváním posypte na kostičky nakrájenými okurkami a ředkvičkami, které ji zpestří barvou.

Text a foto: archív časopisu RPN

Komentovat

Nepřehlédněte