Vaření

Chlupaté, péřové či drbáky? 12 druhů (ne)známých knedlíků, bez kterých se v české kuchyni už  neobejdete

Bramborový či houskový knedlík je samozřejmě klasika, ale co takhle rozšířit své obzory o nové druhy? Znáte například špekové, chlupaté, karlovarské, péřové knedlíky či drbáky? Vybírat můžete hned z 12 druhů!

svíčková s houskovými knedlíky
Zdroj: Shutterstock

Houskový knedlík

Budete potřebovat

  • 500 g hrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 70 g pečiva (jeden větší rohlík)
  • 1 vejce
  • 12 g čerstvého droždí
  • 2 g soli
  • olej na potření
Houskový knedlík
Zdroj: Shutterstock

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a dobře promíchejte. Přidejte vejce a opět promíchejte.

V míse smíchejte mouku se solí. Doprostřed mouky nalijte mléčnou směs s droždím a vypracujte lepivé těsto. Dobře propracujte – ideálně tak 10 minut, abyste získali jemné, vláčné, lesklé těsto.

Přidejte rohlík nakrájený na kostičky. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě. Těsto má zdvojnásobit objem.

Po vykynutí těsto vyklopte na vál. Lehce prohněťte a utvořte kouli. Pokud se lepí, trochu podsypejte moukou. Rozdělte na stejné poloviny a vytvořte váleček široký asi 6 centimetrů. Položte ho na plech potřený olejem a nechte kynout 30 minut.

Do velkého hrnce nalijte ode dna 2 centimetry vody a vložte pařák, hrnec přikryjte poklicí a vodu přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vyložte pařák složenou utěrkou a na ni položte knedlíky. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup anebo je na povrchu potřete olejem. Těsta zakryjte poklicí a vařte na páře 25 minut. Občas kontrolujte, jestli se voda nevypařila. Hotové knedlíky přeneste na prkénko a nakrájejte nití.

Chlupaté knedlíky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor.

Budete potřebovat

  • 1 kg syrových a oloupaných brambor
  • 7 rohlíků nakrájených na kostičky
  • 2 vejce
  • 5 lžic hrubé mouky nebo krupice
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 čajová lžička soli
  • hrst nasekaných bylinek (petrželka, libeček, pažitka)

Smíchejte nakrájené rohlíky, mouku, solamyl, sůl a obě vajíčka. Syrové brambory nastrouhejte najemno a přes síto z nich vymačkejte tekutinu. Přidejte k ostatním surovinám a propracujte těsto.

Do hrnce nalijte trochu vody a na dno položte napařovák na knedlíky. Než voda začne vřít, vyválejte z poloviny těsta knedlíky o velikosti tenisového míčku (vyjde asi sedm kousků). Rozmístěte je na napařovák, přiklopte pokličkou a nechte vařit v páře 20 minut.

Než se první várka uvaří, připravte si druhou – tedy dalších 7 knedlíků. Předtím, než uděláte druhou várku knedlíků, doplňte vodu do hrnce. Po vyndání do každého knedlíku zapíchněte vidličku.

Krupicové knedlíky

Budete potřebovat

  • 250 g krupice
  • 250 ml mléka
  • 3 housky
  • 2 vejce (žloutky a bílky odděleně)
  • 2 lžíce tuku
  • sůl

Krupici spařte vařícím mlékem, nechte půl hodiny odstát. Housky nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Do krupice vmíchejte žloutky, přidejte nakrájené housky a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Z těsta udělejte větší knedlíky a uvařte je v osolené vroucí vodě.

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík s pečenou kachnou
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 500 g brambor (ideálně typ A – salátové), uvařené ve slupce den předem
  • 220 g dětské krupičky
  • 1/2 vajíčka
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků

Vezměte velký hrnec o objemu asi 5 litrů. Naplňte ho do 2/3 vodou, přidejte lžičku soli a přiveďte k varu.

Vychladlé, den předem uvařené brambory oloupejte. Polovinu nastrouhejte nahrubo a polovinu najemno. Přidejte polovinu krupičky, sůl, solamyl a polovinu vajíčka (rozšlehejte si jedno celé a z toho odlijte polovinu). Zbytek použijte do jiného receptu.

Začněte suroviny propracovávat rukama a postupně přisypávejte zbytek krupičky. Postupně získáte lepivý bochánek těsta. Rozdělte ho na 2 stejné části a z každé vyválejte váleček silný 5 centimetrů. Takto připravené knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Vařte za občasného pootočení 20 minut.

Po uvaření knedlíky vyndejte z vody, na okamžik ponořte do mísy se studenou vodou a nechte okapat. Ještě horké propíchejte vidličkou, jinak se po chvilce srazí od páry uvnitř.

Bryndzové knedlíky

Budete potřebovat

  • 250 g bryndzy
  • 150 g strouhanky
  • 100 g krupice
  • 2 vejce
  • 10 g slaniny

V míse rozmíchejte strouhanku, krupici, vejce a bryndzu, je-li třeba, přisolte. Z těsta tvarujte malé knedlíky, rovnou je vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 6–8 minut. Po uvaření omastěte uškvařenou slaninou.

Tip: Jako příloha se hodí dušená zelenina.

Hrníčkový knedlík z mikrovlnky

1 hrnek o objemu 250 ml
Budete potřebovat

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • větší špetka soli
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 4 lžičky rostlinného oleje

Pečivo nakrájejte na kostičky velké 1 cm. Lístky petrželky nakrájejte nahrubo. V míse smíchejte rohlíky, prosátou mouku a kypřicí prášek. Přidejte vejce a mléko. Těsto bude poměrně tekuté, to je v pořádku.

Vezměte 4 hrnky o objemu 250 ml, které jsou vhodné k ohřevu do mikrovlnné trouby. Každý vymažte lžičkou oleje. Důležité je olej rozetřít po celé vnitřní straně hrnku, až úplně po okraj. Těsto rozdělte do připravených hrnků. Mělo by sahat maximálně do 2/3 hrnku.

Všechny hrnky dejte najednou do mikrovlnné trouby do stejné vzdálenosti od středu otočného talíře. Výkon nastavte na 650–700 W a čas na 6 minut. Po uplynutí této doby zapíchněte dlouhý úzký nůž doprostřed jednoho knedlíku, až ke dnu, a po vytažení uvidíte, jestli je na něm syrové těsto. Pokud ano, pokračujte 1–2 minuty.

Hotové knedlíky ihned vyklopte, nakrájejte na kolečka a podávejte.

Poznámka: Chladnutím se postupně vytrácí nadýchanost, proto je třeba knedlíky spotřebovat co nejrychleji.

Knedlíky v ubrousku

Budete potřebovat

  • 250 g výběrové mouky
  • 5 housek
  • 70 g Hery
  • 3 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • sůl

Housky nakrájejte na kostičky a osmahněte na tuku. Nechte vychladnout. K opečené housce přidejte vejce a trošku mléka. Osolte, přidejte mouku a promíchejte.

Řídké těsto nalijte do namočeného, vyždímaného ubrousku. Zavažte 3 prsty nad těstem. Vařte hodinu v horké vodě. Po uvaření rozbalte a nakrájejte nití.

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík s masem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 200 ml mléka
  • 6 rohlíků, nakrájených den předem na kostky a proschlých
  • 3 vejce
  • 60 g másla
  • 1 lžička oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového květu
  • 15–20 lístků hladkolisté petrželky

V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte nakrájené rohlíky a nechte 5 minut stát, ať se nasáknou. Z bílků a zbytku soli našlehejte tuhý sníh. Petrželku nakrájejte nadrobno. K nasáknutým rohlíkům přidejte sníh, petrželku a promíchejte. Dobu míchání neprodlužujte, jen co je nutné.

Z potravinové fólie odrolujte 40 cm kousek, zatím ho neodstřihujte. Fólii položte na pracovní plochu a doprostřed nalijte pár kapek oleje. Na tuto část nalijte polovinu těsta a lžící roztáhněte do tvaru šišky dlouhé 25 cm a široké 5 cm. Teprve nyní fólii odřízněte.

Zdvihněte okraj fólie, který je nejblíže k vám, přehněte ho přes těsto a uzavřete kolem dokola. Oběma rukama uchopte přečnívající konec fólie, jako by to byl váleček na těsto, a tímto „válečkem“ popojeďte po pracovní ploše směrem od vás. Tím se váleček trochu utáhne. Toto zopakujte ještě 2–3 krát. Stejný postup opakujte s druhou polovinou těsta.

Poznámka: Pokud by se vám uvnitř fólie nahromadil vzduch, klidně tyto bublinky propíchněte špičkou nože.

Do hrnce vložte pařáček, nalijte asi 2 cm vody a přiveďte k varu. Na pařák položte oba knedlíky, zakryjte poklicí a vařte 25 minut. Po uvaření knedlíky rychle zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Odřízněte konec fólie a vytlačte knedlík ven. Nakrájejte nití a podávejte.

Péřové knedlíky

Tyto knedlíky se úplně rozplývají na jazyku.

Budete potřebovat

  • 300 g hrubé mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky cukru
  • sůl

V míse rozmačkejte droždí s cukrem, přidejte 2 lžíce vlažného mléka a lžíci hrubé mouky. Zakryjte a nechte vzejít.

Žloutek rozkvedlejte v mléce a nalijte do mísy ke kvásku. Dále přidejte prosátou mouku, trošku soli, zbytek cukru a propracujte. Zaprašte moukou a nechte hodinu kynout. Pak z těsta tvořte malé knedlíky, které ještě krátce nechte kynout.

Mezitím si do velkého hrnce nalijte vodu, přikryjte ho utěrkou a dobře podvažte. Druhý velký hrnec si připravte místo pokličky. Nakynuté knedlíky rozložte na utěrku dále od sebe, zaklopte druhým hrncem a vařte od doby varu 8 minut. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte.

Špekové knedlíky

Špekové knedlíky
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 200 ml mléka
  • 100 g anglické slaniny (nebo uzeného)
  • 60 g hrubé mouky
  • 50 g špeku
  • 7 starších rohlíků (ideálně 1–2 dny staré)
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • zelená petrželová nať, pažitka (volitelně)

Rohlík nakrájejte na kostičky, rozložte na plech a sušte 30 minut v troubě zapnuté na 50 stupňů. Nebo můžete rohlíky nakrájet den předem a nechat do druhého dne oschnout.

V malém kastrůlku rozehřejte lžíci sádla, přidejte špek nakrájený na kostičky a také cibuli nakrájenou najemno. Smažte za občasného míchání minimálně 15–20 minut.

Připravte si mísu – do ní dejte rohlíky a polijte je polovinou mléka (100 ml). Ve druhé misce smíchejte druhou půlku mléka (100 ml) s vajíčky a pak za stálého míchání přidávejte mouku. Těsto osolte, opepřete a poté nalijte do mísy s rohlíky. Anglickou slaninu nebo uzené maso nakrájejte na malé kostičky a společně s osmaženou cibulkou a špekem přidejte do mísy k těstu. Kdo chce, může přidat i petrželku.

Ručně vypracujte těsto a nechte ho 20 minut odpočinout. Z těsta tvarujte kulaté knedlíky o průměru 4–5 cm. Vkládejte je do osolené vroucí vody. Vařte 15 minut – až vyplavou, jsou uvařené. Knedlíky po vyndání propíchněte vidličkou a podávejte.

Vaření v páře

Do velkého hrnce nalijte 500 ml vody, na dno položte napařováček. Vodu přiveďte k varu a poté na napařováček rozložte 7 knedlíků. Přikryjte poklicí a vařte 20 minut. Vyndejte, propíchněte vidličkou a je to.

Tip: Špekové knedlíky se hodí k zelí, segedínskému guláši, a dokonce chutnají skvěle i samotné.

Drbáky

Budete potřebovat

  • 8 syrových brambor
  • 5 vařených brambor
  • 2 žemle
  • hrst krupice
  • zbytky pečeného vepřového masa
  • majoránka
  • pepř
  • sádlo

Vařené brambory nastrouhejte, osolte je a přidejte hrst krupice. Zvlášť nastrouhejte syrové brambory. Ještě z nich vymačkejte vodu. Pak je přidejte na vál k uvařeným bramborám.

Žemle nakrájejte na kostičky, osmahněte na sádle a přidejte ke zbytku těsta. Dobře propracujte. Maso umelte, opepřete a přidejte také majoránku.

Z těsta udělejte placičky, naplňte je masem a uválejte kulaté knedlíky. Vařte v osolené vroucí vodě 20 minut. Podávejte s kysaným zelím.

Pošumavské bosáky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 5 rohlíků
  • hrubá mouka
  • sůl

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky, hrubou mouku a sůl. Vše dobře promíchejte a tvořte kulaté knedlíky. Vařte v osolené vroucí vodě 30 minut.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: kuchařkaprodceru.cz, varimesmarcelou.cz,  sikovnykuchar.cz, vareni.cz, coopclub.cz, kuchařka.sazenicka.cz