Křupavé, voňavé, zdravější: Čtyři druhy domácích zeleninových chipsů a top dipy GALERIE (9) Zdroj: Shutterstock

Křupavé, voňavé, zdravější: Čtyři druhy domácích zeleninových chipsů a top dipy

Veronika Poláčková | 19. 11. 2025

Vyhýbáte se chipsům, protože nejsou moc zdravé a je v nich hodně tuku? Co kdyby ale šly připravit s menším množství tuku. Téhle křupavé pochoutky se nemusíte vzdát. Klasické chipsy mají vysoký obsah tuku a soli. Díky správné přípravě ušetříte kalorie a neztratíte ani křupavost, kterou na nich všichni tak milujeme.

Lahodné dipy

S dobrým dipem chutnají ještě lépe a navíc vás i více zasytí.

Klasický smetanový dip:

Bez dobrého dipu se to neobejde. Tenhle je můj oblíbený:

klasický smotanový dip

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička cibulového prášku
  • Volitelné: 1 lžička libovolného koření, které máte rádi (můžete přidat i trochu chilli, citronové šťávy…)

Smíchejte a podávejte v misce k brambůrkám.

Dip z modrého sýra

dip z modrého sýra

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 1/4 hrnku majonézy
  • Špetka soli
  • Špetka pepře
  • Špetka česnekového prášku
  • 50 g modrého sýra – rozdrobeného

Vše promíchejte.

Řecký dip

řecký dip

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1/4 hrnku nakrájené koriandru nebo petrželky

Vše promíchejte.

Dip s parmezánem

dip s parmezánem

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku jogurtu
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 3 lžíce nakrájené petrželky
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • 1 lžička hořčice
  • 1 čajová lžička cibulového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžička mletého pepře

Promíchejte a dejte na 2 hodiny odležet do lednice.

Dobrou chuť!

Galerie:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj:


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?