Vyhýbáte se chipsům, protože nejsou moc zdravé a je v nich hodně tuku? Co kdyby ale šly připravit s menším množství tuku. Téhle křupavé pochoutky se nemusíte vzdát. Klasické chipsy mají vysoký obsah tuku a soli. Díky správné přípravě ušetříte kalorie a neztratíte ani křupavost, kterou na nich všichni tak milujeme.
Mám pro vás recepty na zdravější bramborové a zeleninové chipsy, které zasytí i potěší.
Bramborové chipsy
Jsou pečené v troubě a přesto krásně křupou.
Budete potřebovat:
- 2 větší brambory
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup:
- Troubu předehřejte na 210 stupňů.
- Pomocí mandolíny nakrájejte brambory velice tenké plátky, v tom se skrývá tajemství úspěchu. Pokud si věříte, můžete použít i nůž, ale mandolína je rychlejší.
- Plátky brambor propláchněte studenou vodou, dokud nebude úplně čistá. Oddělujte od sebe jednotlivé plátky, často se k sobě přilepí. Potřebujeme odstranit škrob, který je na povrchu.
- Další trik pro extra křupavost je namočit nakrájené brambory do vody na 15-30 minut. Poté je přeceďte a osušte utěrkou.
- Takto připravené brambory dejte do misky (suché, ne té kde se namáčely). Přidejte koření a promíchejte.
- Plátky rozložte na 2 plechy v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly. Pečte dokřupava 20-25 minut. V půlce je otočte, lépe se tak opečou.
- Chipsy vám vydrží v uzavřené nádobě po dobu 3 dní.
Řepové chipsy
Už jste vyzkoušeli chipsy z řepy? Jsou tak dobré.
Budete potřebovat:
- Řepu – červenou nebo žlutou
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
- Troubu předehřejte na 150 stupňů.
- Řepu dobře omyjte a odkrojte tvrdé vršky. Poté ji nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny. Není třeba jí loupat.
- Plátky řepy dejte do mísy a pokapejte olejem a solí. Nyní nechte 15-20 minut stát, aby pustila šťávu. Lépe si pak během pečení zachová tvar a barvu.
- Tekutinu slijte a plátky rozložte v jedné vrstvě na plechy vyložené pečícím papírem.
- Pečte 45-60 minut dozlatova.
Tipy:
Jak ochutit?
Přidejte různé koření. Zkuste třeba rozmarýn, tymián, černý pepř nebo česnekový prášek.
Je vhodný jen olivový olej?
Kdepak, můžete použít i jiné oleje, třeba avokádový, slunečnicový nebo kokosový.
Na jakém roštu péct?
Vždy volte střední rošt, ten je nejvhodnější.
Můžete je nakrájet i nožem?
Ano, jde to, ale na mandolíně to jde rychleji a je to přesnější. Můžete to zkusit i ostrým nožem, chce to ale krájet co nejtenčí plátky, jinak chipsy, nebudou křupavé.
Mrkvové chipsy
Společně s dipem získáte z mrkve skvělou a zdravou svačinku.
Budete potřebovat:
- 450 g mrkve
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky česnekového prášku
Postup:
- Troubu před na 230 stupňů. Připravte si 2 plechy vyložené pečícím papírem.
- Mrkev nakrájejte na co nejtenčí plátky a osušte utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. Dejte do mísy a promíchejte s olejem, solí, pepřem a česnekem.
- Plátky mrkve rozložte v jedné vrstvě na plechy a pečte asi 20 minut dokřupava.
Sladká verze:
- Místo olivového oleje smíchejte mrkev s rozpuštěným máslem nebo ghí a přidejte lžíci javorového sirupu a 1/2 lžičky mleté skořice.
- V uzavřené nádobě vám vydrží 3 dny. Kdyby ztratily křupavost, dejte je na chvíli zpátky do trouby.
Batátové chipsy
Batáty nebo také sladké brambory jsou na chipsy skvělou volbou. Jak už jejich název napovídá, mají sladší chuť a to mám na nich tak ráda.
Budete potřebovat:
- 700 g batát
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
- Troubu předehřejte na 150 stupňů.
- Batáty nakrájejte pomocí mandolíny na tenké plátky.
- Smíchejte s olejem, solí a pečte 20-25 minut, dokud na okrajích nezezlátnou.
- Doporučuji podávat z dipem že zakysané smetany, je to skvělá kombinace.

















