Křupavé, voňavé, zdravější: Čtyři druhy domácích zeleninových chipsů a top dipy GALERIE (9) Zdroj: Shutterstock

Křupavé, voňavé, zdravější: Čtyři druhy domácích zeleninových chipsů a top dipy

Veronika Poláčková | 19. 11. 2025

Vyhýbáte se chipsům, protože nejsou moc zdravé a je v nich hodně tuku? Co kdyby ale šly připravit s menším množství tuku. Téhle křupavé pochoutky se nemusíte vzdát. Klasické chipsy mají vysoký obsah tuku a soli. Díky správné přípravě ušetříte kalorie a neztratíte ani křupavost, kterou na nich všichni tak milujeme.

Mám pro vás recepty na zdravější bramborové a zeleninové chipsy, které zasytí i potěší.

Bramborové chipsy

Jsou pečené v troubě a přesto krásně křupou.

domácé bramborové chipsy

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 2 větší brambory
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 210 stupňů.
  2. Pomocí mandolíny nakrájejte brambory velice tenké plátky, v tom se skrývá tajemství úspěchu. Pokud si věříte, můžete použít i nůž, ale mandolína je rychlejší.
  3. Plátky brambor propláchněte studenou vodou, dokud nebude úplně čistá. Oddělujte od sebe jednotlivé plátky, často se k sobě přilepí. Potřebujeme odstranit škrob, který je na povrchu.
  4. Další trik pro extra křupavost je namočit nakrájené brambory do vody na 15-30 minut. Poté je přeceďte a osušte utěrkou.
  5. Takto připravené brambory dejte do misky (suché, ne té kde se namáčely). Přidejte koření a promíchejte.
  6. Plátky rozložte na 2 plechy v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly. Pečte dokřupava 20-25 minut. V půlce je otočte, lépe se tak opečou.
  7. Chipsy vám vydrží v uzavřené nádobě po dobu 3 dní.

Řepové chipsy

Už jste vyzkoušeli chipsy z řepy? Jsou tak dobré.

řepové chipsy

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • Řepu – červenou nebo žlutou
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
  2. Řepu dobře omyjte a odkrojte tvrdé vršky. Poté ji nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny. Není třeba jí loupat.
  3. Plátky řepy dejte do mísy a pokapejte olejem a solí. Nyní nechte 15-20 minut stát, aby pustila šťávu. Lépe si pak během pečení zachová tvar a barvu.
  4. Tekutinu slijte a plátky rozložte v jedné vrstvě na plechy vyložené pečícím papírem.
  5. Pečte 45-60 minut dozlatova.

Tipy:

Jak ochutit?

Přidejte různé koření. Zkuste třeba rozmarýn, tymián, černý pepř nebo česnekový prášek.

Je vhodný jen olivový olej?

Kdepak, můžete použít i jiné oleje, třeba avokádový, slunečnicový nebo kokosový.

Na jakém roštu péct?

Vždy volte střední rošt, ten je nejvhodnější.

Můžete je nakrájet i nožem?

Ano, jde to, ale na mandolíně to jde rychleji a je to přesnější. Můžete to zkusit i ostrým nožem, chce to ale krájet co nejtenčí plátky, jinak chipsy, nebudou křupavé.

Mrkvové chipsy

Společně s dipem získáte z mrkve skvělou a zdravou svačinku.

mrkvové chipsy

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 450 g mrkve
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky česnekového prášku

Postup:

  1. Troubu před na 230 stupňů. Připravte si 2 plechy vyložené pečícím papírem.
  2. Mrkev nakrájejte na co nejtenčí plátky a osušte utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. Dejte do mísy a promíchejte s olejem, solí, pepřem a česnekem.
  3. Plátky mrkve rozložte v jedné vrstvě na plechy a pečte asi 20 minut dokřupava.
Tip: Pro dosažení větší křupavosti dejte chipsy do sušičky namísto trouby

Sladká verze:

  1. Místo olivového oleje smíchejte mrkev s rozpuštěným máslem nebo ghí a přidejte lžíci javorového sirupu a 1/2 lžičky mleté skořice.
  2. V uzavřené nádobě vám vydrží 3 dny. Kdyby ztratily křupavost, dejte je na chvíli zpátky do trouby.

Batátové chipsy

Batáty nebo také sladké brambory jsou na chipsy skvělou volbou. Jak už jejich název napovídá, mají sladší chuť a to mám na nich tak ráda.

batátové chipsy

Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 700 g batát
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
  2. Batáty nakrájejte pomocí mandolíny na tenké plátky.
  3. Smíchejte s olejem, solí a pečte 20-25 minut, dokud na okrajích nezezlátnou.
  4. Doporučuji podávat z dipem že zakysané smetany, je to skvělá kombinace.
Recepty na lahodné dipy k chipsům najdete na další straně >>

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?