Přemýšlíte o tom, nám zařadit do jídelníčku konopná semínka? Mají mnoho zdravotních benefitů, ale co s nimi? Mám pro vás několik jednoduchých receptů, do kterých je můžete použít a dostat je tak do svého jídelníčku. Sama je už nějaký ten rok používám a už si bez nich nedokážu život představit. Třeba takové konopné mléko, je tak dobré.
K čemu jsou konopná semínka dobrá?
- Jsou skvělým zdrojem bílkovin
- Obsahují Omega-3 a Omega-6
- Najdete v nich i vitamin E, fosfor, draslík, sodík, hořčík, síru, vápník, železo a zinek
- Obsahují zdravé tuky
- Bohatý zdroj kyseliny gama-linolenové (GLA)
A jak vlastně chutnají?
Mají lehce nasládlou a lehce oříškovou chuť. Díky své ne moc výrazné chuti je můžete použít ve slaných i sladkých receptech.
Konopné mléko
Stačí dvě ingredience a máte lahodné krémové rostlinné mléko. Sama ho dělám už asi 7 let a je jedno z mých nejoblíbenějších rostlinných mlék.
Budete potřebovat:
- 750-1000 ml vody (pro hustší a krémovější mléko použijte jen těch 750 ml
- 1/2 hrnku loupaných semínek
Další volitelné ingredience:
- Něco na oslazení, například 1 datle nebo agáve sirup
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka mořské nebo himálajské soli
Tip
- Pro čokoládové mléko stačí přidat 2 lžíce hořkého kakaa a rozmixovat společně se semínky.
- Pro ovocné mléko přidejte 1/4 hrnku lesního ovoce.
Postup
- Semínka dejte do mixéru společně s vodou a případně i s volitelnými ingrediencemi.
- Mixujte 1-2 minuty a mléko je hotové.
Většinu rostlinných mlék je třeba přecedit přes látkový sáček, ale i toho konopného to není nutné. Semínka se rozmixují beze zbytku a tak mléko rovnou můžete pít.
Navíc ani není nutné konopná semínka předem namáčet jako je to u ořechového mléka, takže je výroba tohoto mléka velice rychlá a jednoduchá.
Použití: můžete ho pít jen tak nebo použít do Smoothie, kaší či na pečení místo mléka kravského.
Veganský parmezán
Tenhle recept není jen pro vegany, ale i lidi, kteří nemohou laktózu nebo jim kravské mléko zkrátka nedělá dobře. Já mám třeba intoleranci na laktózu, takže tento „sýr“ na těstoviny používám docela často.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek loupaných konopných semínek
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- 1 čajová lžička soli
- Volitelné: 1/2 lžičky česnekového prášku
Postup
- Všechny ingredience dejte do mixéru nebo robota a několikrát pulzem rozmixujte. Chce to opravdu jen pulzem, stačí párkrát až se to promíchá. Když by se semínka mixovala moc dlouho, vznikne z toho taková tuhá pasta a ne prášek.
- Uložte do zavírací sklenice a uložte do lednici.
Použití: na těstoviny, zapečené pokrmy a do dalších receptů jako náhrada sypaného parmezánu.
Konopná smetana do kávy (coffee creamer)
Skvělá alternativa k mléčným produktům. Je výborná.

Když preferujete krémovější chuť kávy, tahle konopná alternativa smetany vám ulahodí.Zdroj: Shutterstock
Budete potřebovat:
- 3/4 hrnku loupaných konopných semínek
- 375 ml studené vody
- 2 lžíce javorového sirupu/ agáve sirupu/ cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo přírodního aroma
- Špetka mořské soli
Postup
- Konopná semínka rozmixujte se zbytkem ingrediencí. Mixujte asi 2 minuty, to by mělo stačit.
- Poté proveďte před látkový sáček. Možná to nebude nutné, ale pro jistotu to dělám.
Použití: do kávy i jiných nápojů či jídel
Konopná pomazánka
Skvělá na chleba nebo jiné pečivo.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek loupaných konopných semínek
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce neslazeného mandlového nebo sojového mléka
- 2 lžíce nasekaného kopru (volitelné)
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Konopná semínka dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hustou pastu.
- Přidejte česnek, citrónovou šťávu a ještě trochu rozmixujte.
- Přidejte mléko, kopr a sůl a mixujte do hladké krémové konzistence.
Raw konopné kuličky
Zdravá svačinka, které vám dodá energii.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček (klasické nebo jemné)
- 1/2 hrnku loupaných konopných semínek
- 6 Medjool datlí
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
Postup
- Všechny ingredience dejte do robota a mixujte, dokud se nespojí. Podle potřeby přidejte lžíci vody.
- Těsto může trošku lepit, to je v pořádku, protože po vychlazení ještě trochu ztuhne. Kdyby ale bylo hodně lepivé, přijde trochu ovesných vloček.
- Ze vzniklé směsi tvorbě kuličky a obalte je v konopném semínku nebo kokosu.
- Dejte do lednice asi na 20 minut a kuličky jsou hotové.
Další tipy, jak je zařadit do jídelníčku:
- Posypte si s nimi müsli, granolu nebo jogurt
- Přidejte je do Smoothie
- Přidat je můžete i do zapekaných pokrmů
- Konopné mléko (recept na něj je i něco výše) můžete používat i namísto kravského mléka třeba při pečení, do nápojů a dalších receptů
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.minimalistbaker.cz www.eatingbirdfood.com www.godairyfree.org www.connoisseurusveg.com www.simple-veganista.com