Vaření

Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?

Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to zabrat i zkušenému kuchaři.

Kvalitní nůž totiž nepoznáte jenom podle toho, že je ostrý. Měl by vám padnout do ruky a nevyklouznout z ní. Pozornost věnujte i materiálu, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť. Standardem, který byste pak měli u čepele vyžadovat, je nerezová ocel. Posledním rysem dobrého nože je jeho flexibilita při užití v kuchyni. Na trhu je nyní nepřeberná nabídka nožů různých velikostí, funkcí i značek a vybrat ten správný může být pěkný oříšek. Zvláště pak, pokud si vybíráte pomocníky na vaření poprvé.

Velký kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Délka jeho čepele závisí na kuchařských zkušenostech, začátečník by měl sáhnout po noži s čepelí dlouhou minimálně dvacet centimetrů. Ostří by mělo ideálně lemovat čepel po celé její délce, ale setkáte se i s noži, které mají poslední centimetr tupý. Velký kuchařský nůž má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Například    s porcováním drůbeže, přípravou steaků s kostí nebo ryb.

Velký kuchařský nůž Fiskars si hravě poradí s krájením větší zeleniny, ale i s porcováním drůbeže, masa a ryb.

Na přípravu zeleniny a ovoce slouží tzv. okrajovací a loupací nůž. Řadí se mezi nože menších velikostí – jeho čepel měří průměrně okolo deseti centimetrů. Tyto nože jsou vhodné i pro vykrajování skvrn a kazů na potravinách.

Loupací nůž Fiskars z řady FunctionalForm+, skvělý ke krájení zeleniny.

Nůž na chléb a pečivo využijete prakticky dennodenně. Od ostatních nožů se liší ostřím – je pilkovitého tvaru, díky kterému hravě ukrojíte i chleba s pevnější kůrkou.

Nůž na chléb a pečivo.

Nože z řady FunctionalForm+ tvoří jádro kuchyňských nožů Fiskars a plně odráží filosofii společnosti Fiskars. Design těchto nožů byl vytvořen na základě důkladného průzkumu o potřebách krájení a porcování surovin v domácnostech. Ergonomicky tvarovaná rukojeť podporuje nejběžnější způsoby držení nože, zatímco příjemný materiál Softgrip® zajišťuje jistý a bezpečný úchop. Řada obsahuje všechny nejběžnější typy nožů, včetně speciálního nože na krájení rajčat, který má stejně jako nůž na chléb pilkovité ostří.

Nůž na rajčata s pilkovitým ostřím.

Kvalita nože se samozřejmě odvíjí i od péče, kterou mu v průběhu času poskytnete. Je tedy dobré myslet i na pořízení brousku, díky kterému si nože uchovají svou kvalitu. Díky ostřiči Fiskars Xsharp budou vždy připravené k nakrájení i toho nejtužšího kousku masa. Ostřič se skládá z vodící drážky a keramických kotoučků a díky svému kompaktnímu tvaru je uživatelsky velmi přívětivý. Navíc jej lze ovládat jak levou, tak i pravou rukou. Stačí přibližně desetkrát projet nožem otvorem k tomu určeným a ostří bude perfektně naostřené a připravené k okamžitému použití. Neklouzavá podložka poté zajistí vaši bezpečnost při ostření. Snadno se rozebírá i skládá pro snadné čištění.

www.fiskars.cz

ZDROJ: PR článek společnosti Fiskars Czech s.r.o.