Vaření

Co tak dezert po italsku? Tři ovocné panna cotty a mini verze pro oslavy

Možná si myslíte, že příprava panna cotty je zdlouhavou a pracnou záležitostí. Tyto recepty vás přesvědčí o tom, že jde o jednoduchý dezert, který zvládnete, i když nejste mistr cukrář.

Panna cotta politá malinovou polevou a dozdobená malinou a mátou
Zdroj: Shutterstock

Italský dezert zvaný panna cotta si našel místo i v mé kuchyni. Většina lidí si myslí, že její příprava je dost zdlouhavá a složitá, ale opak je pravdou. Jediné, co je dlouhé, je čekání na to, až panna cotta ztuhne. Ale i to se dá urychlit tím, že se dá do mrazáku, což dobu čekání podstatně zkrátí.

A co vlastně panna cotta je? Základ tvoří smetana, želatina, mléko a cukr a podává se s ovocem nebo prolitá čokoládovou, karamelovou či ovocnou polevou.

Receptů na panna cottu najdete mnoho. Pro ty, kteří mají rádi ovocné dezerty, jsem vybrala mangovou, jahodovou a malinovou panna cottu. A k tomu ještě tip, jak si připravit mini panna cotty, které jsou prima na různé oslavy.

Mango panna cotta

Mango dodá dezertu tropickou chuť. Smetanová vrstva je sladší, ta s mangem zase kyselejší, a když se tato kombinace spojí v jednom soustu, je to hotové nebe!

Mangová panna cotta
Zdroj: Shutterstock

Smetanová vrstva:

  • 125 g smetany 12%
  • 125 g smetany ke šlehání
  • 40 g krupicového cukru
  • 3 g želatiny

Mangová vrstva:

  • 200 g zralého manga
  • 50 g vody nebo pomerančové šťávy
  • 40 g krupicového cukru
  • šťáva z 1/2 malého citronu
  • 3 g želatiny

Příprava smetanové vrstvy:

  1. Obě smetany nalijte do menšího hrnce, posypte želatinou a nechte 10 minut odstát. Želatina by se měla vařit co nejkratší dobu, proto se takto namáčí.
  2. Po 10 minutách dejte hrnec na sporák. Vařte na nízkou teplotu do rozpuštění želatiny. Želatinu nevařte, rozpustí se již někde pod bodem varu. Až uvidíte, že je želatina hotová, odstavte ji.
  3. Připravte si 2 skleničky o objemu 250 ml.
  4. Smetanovou směs rozlijte do skleniček. Jestli se bojíte, že by skleničky mohly prasknout, nechte směs trochu vychladnout.
  5. Skleničky nechte vychladnout a poté je dejte do lednice na 2–3 hodiny tuhnout. První vrstva musí zcela ztuhnout, než na ni nalijete druhou.

Příprava mangové vrstvy:

Mangovou vrstvu připravujte až po ztuhnutí té smotanové, dopředu ne, protože by vám směs ztuhla.

  1. Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Odeberte potřebné množství manga.
  2. Mango, citronovou šťávu, cukr a vodu / pomerančovou šťávu rozmixujte.
  3. Mangovou směs posypte želatinou a opět nechte 10 minut odstát, ať želatina nabobtná. Dejte na sporák a zahřejte do rozpuštění želatiny.
  4. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nikdy nenalévejte teplou směs na první vrstvu, která již ztuhla, protože by se mohla pod vysokou teplotou zcela rozpustit.
  5. Mangovou směs nalijte do sklenic a opět vraťte do lednice. Po ztuhnutí (2–3 hodiny) je panna cotta hotová.

Nakonec ozdobte lístky máty a kousky čerstvého manga.

Jahodová panna cotta

Jahodová panna cotta patří asi mezi ty nejznámější a nejoblíbenější.

Jahodová panna cotta
Zdroj: Shutterstock

Smetanová vrstva:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 a 1/2 lžičky želatiny (5 g)

Jahodová vrstva:

  • 150 g jahod
  • 40 ml vody
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 lžička želatiny (necelé 3 g)
  1. Připravte si první vrstvu (je na vás, zda začnete se smetanovou, nebo ovocnou). Nalijte ji do sklenic.
  2. Sklenice dejte do lednice a nechte 2–3 hodiny ztuhnout.
  3. Když je první vrstva ztuhlá, připravte druhou vrstvu, kterou po vychladnutí nalijete do sklenic.
  4. Panna cottu opatrně přeneste do lednice a nechte další 2–3 hodiny ztuhnout.

Na ozdobu můžete použít čerstvé ovoce nebo listy máty.

Příprava smetanové vrstvy:

  1. Mléko se smetanou nalijte do malého hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut stát.
  2. Přidejte cukr a za stálého míchání zahřívejte.
  3. Po rozpuštění želatiny sundejte ze sporáku. Měla by se rozpustit těsně pod bodem varu, není tedy nutné směs vařit. Naopak při zbytečně dlouhém zahřívání vám želatina nemusí vůbec ztuhnout.

Příprava jahodové vrstvy:

  1. Vodu nalijte do malého hrnce a posypte lžičkou želatiny. Nechte 10 minut stát.
  2. Přidejte cukr, rozmixované jahody a opět zahřívejte do rozpuštění želatiny.

Tip: Použijte průhlednou sklenici a na boky sklenice přitiskněte tenké plátky jahod. Jahody tak budou skrze smetanovou vrstvu pěkně vidět.

Malinová panna cotta

Kombinace sladké panna cotty a kyselých malin si zamilujete. Panna cottu nejčastěji ještě ozdobím šlehačkou a posypu bílou čokoládou.

Malinová panna cotta
Zdroj: Shutterstock

Příprava malinové vrstvy:

  • 180 g červených malin (mohou být i mražené) 
  • 100 g vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 4 g želatiny

Příprava smetanové vrstvy:

  • 320 g smetany ke šlehání
  • 320 g smetany 12%
  • 120 g krupicového cukru
  • 7 g želatiny (2 lžičky)

Vyberte si, jestli chcete mít spodní vrstvu malinovou, nebo smetanovou. Tou pak začněte.

Smetanová vrstva:

  1. Obě smetany nalijte do malého hrnce, přidejte cukr a promíchejte.
  2. Povrch posypte želatinou a nechte 10 minut nabobtnat. Teprve poté dejte na sporák a na střední teplotu zahřívejte pod bod varu.
  3. Želatina se velice rychle rozpouští – ve chvíli, kdy se objevují první bublinky, by už měla být rozpuštěná, hrnec tedy hned sundejte ze sporáku.

Malinová vrstva:

  1. Maliny trochu pomačkejte vidličkou, dejte do hrnce a přidejte k nim vodu a cukr. Stejně jako u smetanové vrstvy posypte povrch želatinou, počkejte 10 minut (nemíchejte) a poté zahřejte.
  2. V případě mražených malin nechte maliny nejdříve rozmrznout.

Mini panna cotty

Namísto velkých sklenic použijte malé průhledné panáčky 50–70 ml velké. Postupujte stejně jako u předchozích receptů. Jediné, co se změní, je doba tuhnutí. Jelikož jsou panna cotty dost malé, stačí jim tak 30–60 minut v lednici anebo 5–10 minut v mrazáku. Poté hned můžete nalít další vrstvu, opět dát ztuhnout a je to.

Tyhle mini panna cotty dělám často na různé oslavy, kde je hodně lidí. Vždycky mají velký úspěch.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock