Poradna Zahrada

Poškození jablek od krup. Je možné je konzumovat?

Pokud dojde k poškození plodů jablek způsobené kroupami, ne vždy se doporučuje takové jablka konzumovat. Kdy ano a kdy ne?

poškození jablek

Dotaz
Posílám vám fotografie jablek, která jsou prapodivně deformována. Nevím, zda to je něco nebezpečného a zda se mohou po vykrojení konzumovat. 
Jan Vlach, Domažlice

Poškození jablek

Jablka jsou poškozená od krup. K poškození zřejmě došlo v době, kdy byly plody ještě malé. V tomto případě můžete po odstranění poškozené části plody bez problémů konzumovat.

Při poškození větších plodů dochází velice často k druhotné tvorbě plísní a hnilob. Poškozená část pletiva je vlastně vstupním otvorem pro infekce. V takovém případě není vhodné plody konzumovat a to ani po odstranění napadených částí. Je zde příliš velké riziko, že plod je celý infikovaný, byť bez zjevných známek napadení mohou obsahovat tzv. mykotoxiny. To jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi (tzn. mikroskopickými vláknitými houbami).


Mykotoxiny jsou často členěny podle hlavních producentů, kterými jsou plísně rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém, některé jsou potenciálně karcinogenní. Příjem určitých mykotoxinů lidmi a zvířaty může vést k poškození jater, trávicího traktu, k rakovině a odumírání svaloviny. Dalším důsledkem jsou poruchy krevního oběhu, které po delší době mohou vést k odumírání končetin.

Text, foto: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva


Zeptejte se

Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz