Teflonová pánev nevydrží věčně. Poznáte, kdy je čas na novou? Zdroj: Shutterstock

Teflonová pánev nevydrží věčně. Poznáte, kdy je čas na novou?

Marek Konvalinka | 25. 07. 2025

O zázraku jménem teflon ještě nedávno mluvili všechny hospodyňky a hospodáři s úctou a úlevou v hlase. Konečně je to tady – chytrá technologie, díky které se jídlo nepřipálí, obracečky nepoškrábou a pánev po jídle umyjete za pár vteřin. Jenže, jak vám ukážeme v dnešním článku, nic netrvá věčně – platí to i pro účinek teflonové pánve.

V tomto článku se bavíme o speciálních pánvích, které jsou vyráběné s nepřilnavým povrchem, který zabraňuje přichycení jídla. Tento povlak je tvořený speciálními fluorovanými polymery, jako je polytetrafluorethylen (PTFE), jenž všichni známe pod názvem teflon.

Oproti pánvím z mědi, uhlíkové oceli, litiny nebo nerezové oceli, které vám vydrží klidně i celý život, je ale životnost teflonu omezená.  Nepřilnavá vrstva se časem opotřebovává a degraduje.

Šťavnatý steak se snítkou rozmarýnu a cherry rajčaty připravovaný na moderní nepřilnavé pánvi, položené na červené utěrce a dřevěném prkénku.

Zdroj: Shutterstock

Jak poznáte, že je teflonová pánev zralá na výměnu

Vnímejte tyto signály:

  • Tmavé zabarvení: Pokud se na povrchu objeví hluboké a tmavé skvrny od připálení nebo usazenin, je to jasná známka opotřebení. 
  • Hluboké škrábance: Malé škrábance nejsou nic tak hrozného, ale ty hlubší, kdy se odlupuje vrstva kovu, už nastává problém. Právě v těchto místech se mohou ulpívat zbytky jídla, což je v přímém rozporu s původní funkcí pánve.
  • Deformace: Pokroucená nebo zdeformovaná pánev nevaří tak, jak má. Teplo není vedeno rovnoměrně po celém obsahu pánve, takže jídlo není správně propečeno. Je-li deformace markantnější, pánev dokonce nemusí správně fungovat na indukci, protože na sporáku nesedí rovně.

Pokud si nejste jisti, zda je pánev ještě v pořádku, můžete provést test s olejem. Na pánev kápněte trochu oleje. Pokud se rozpadne do drobných, pohybujících se kapek, pánev funguje. Pokud ale zůstává jedna velká celistvá kapka oleje, která cestuje ke kraji pánve, je povrch poškozený.

Nepřilnavá pánev s kapkami oleje postavená na plynovém sporáku s dřevěnou pracovní deskou v moderní kuchyni.

Jednoduchý test olejem vám prozradí, zdali teflonová pánev funguje, jak má.Zdroj: Shutterstock

Staré pánve obsahovaly nebezpečnou látku PFOA

Panu Rantakokko, výzkumný pracovník z Finského institutu pro zdraví a pohodu (THL), v článku pro finský deník HS uvedl, že staré pánve mohly ještě obsahovat malé množství kyseliny perfluorooktanové (PFOA). Ta je škodlivá hlavně pro děti: dokonce se říká, že snižuje účinnost očkování, které v tomto věku dostávají.

U dospělých podle některých výzkumů PFOA zvyšuje riziko rakoviny. Z nepoškozené pánve se tato látka uvolňuje v minimálním množství, pánev, která už dlouho přesluhuje, ale může představovat riziko. Nicméně od roku 2013 se PFOA již u teflonových pánví nepoužívá.

Teflonová pánev vydrží bezvadně fungovat tři roky

Dnešní teflonové pánve jsou tedy neškodné, takže vaší největší starostí u starší pánve je to, že vám neohřeje jídlo správně a že se vám bude špatně umývat. Teflonové pánve by se měly obnovovat zhruba každé tři roky. Jejich životnost prodloužíte, pokud je nebudete přehřívat (uvádí se, že 260 °C je až-až). 

Kromě toho nesmíte po povrchu pánve přejíždět kovovými nástroji. Ty totiž mohou pánev jen poškrábat. Místo toho použijte dřevěné či silikonové nástroje.

Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroje: https://www.hs.fi/elama/art-2000011247920.html
https://madeincookware.com/blogs/when-to-throw-away-non-stick-pans

Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?