Vaření

Tip na velikonoční pohoštění: Slané mlsání

Patříte k těm mlsounům, kterým sladké dortíky nebo bábovky nic neříkají? V tom případě máme pro vás skvělý tip na plněné vejce a chlebíček s bylinkovou vůní, zeleninou a se sýrem.

Velikonoční vejce s náplněmi

doba přípravy 30 minut, 6 porcí

  • vejce, 6 ks
  • citrón
  • petrželová nať
  • řeřicha
  • mletý pepř
  • sůl

na nivovou náplň:

  • sýr Niva, 50 g
  • kysaná smetana, 2 lžíce
  • máslo, 50 g
  • kopr

na žloutkovou náplň:

  • žloutky z uvařených vajec, 6 kusů
  • máslo, 2 lžíce
  • majonéza light, 4 lžíce
  • čerstvý sýr Lučina, 50 g
  • dijonská hořčice, 1 lžička
  • smetana na šlehání, 2 lžíce
  • mletá sladká paprika

Vajíčka uvaříme natvrdo, tedy minimálně 8 minut. Potom je zchladíme studenou vodou a oloupeme. Z jedné strany vajec bílek zlehka ořežeme, aby vajíčka dobře stála na talíři. Horní části vajec ozdobně vykrojíme. Pomocí malé lžičky vydlabeme žloutky a odložíme je.

Nivová náplň: V misce elektrickým mixérem vyšleháme nastrouhanou nivu s kysanou smetanou, změklým máslem, nasekaným koprem, solí a kořením do pěny. Pěnu dáme do cukrářské stříkačky a naplníme jí dvě vejce.

Žloutková náplň: Šest žloutků, které jsme z vajec vydlabali, vyšleháme spolu s máslem, majolkou, lučinou, hořčicí a smetanou do lehké pěny. Podle chuti přidáme sůl, koření a mletou červenou papriku. Pěnou naplníme poslední dvě vejce.

Naplněná vajíčka odložíme do chladu, aby náplň ztuhla, a před servírováním ozdobíme plátky citrónu, posekanou petrželovou natí a lístečky řeřichy. Podáváme s pečivem.

Jarní biskupský chlebíček

doba přípravy 60 minut, 6 až 8 porcí

  • polohrubá mouka, 2 hrnky
  • vajíčka, 5 ks
  • kypřící prášek, 1 balíček
  • mléko, 1 hrnek
  • olej, 1/3 hrnku
  • rukola (nebo medvědí česnek – pak vynecháme stroužky česneku), 300 g
  • strouhaný sýr, 100 g
  • slanina, 100 g
  • česnek, 6 stroužků
  • sůl
  • koření

Troubu předehřejeme na 200 ° C. Oddělíme žloutky od bílků. Rukolu nebo medvědí česnek najemno nasekáme.

Ve větší míse smícháme všechny ingredience kromě bílků. Česnek protlačíme nebo nastrouháme. Směs jemně ochutíme solí a pepřem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a nakonec ho jemně vmícháme do směsi.

Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme moukou. Pak do ní vylijeme směs a hned vložíme do trouby.
Pečeme asi 30 minut. Když špejle po zapíchnutí zůstane čistá, znamená to, že koláč je propečený po celé hloubce.

Náš tip!

Chlebíček podáváme s pestem z medvědího česneku: medvědí česnek, píniové oříšky nebo slunečnicová semínka rozmixujeme s olivovým olejem, parmezánem a citrónovou šťávou. Pesto vydrží několik dní.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů