Vaření

7 receptů, jak připravit brambory, aby chutnaly celé vaší rodině

Brambory jsou skvělá surovina, kterou můžete využít jako přílohu, hlavní jídlo, do polévek nebo třeba i na přípravu sladkých jídel. Vybrali jsme 7 oblíbených receptů, které budou chutnat celé rodině. Jsou mezi nimi i lokše – bramborové placky, jež se dají podávat naslano i sladko. Rozhodně nesmí chybět ani francouzské brambory (to je klasika) anebo knedlíky plněné uzeným masem.

Bramborové knedlíky, pečené brambory, lokše a francouzské brambory
Zdroj: Shutterstock

Pečené brambory trochu jinak

Pečené brambory trochu jinak
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • brambory
  • sůl
  • pepř
  • trochu oleje

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Dejte je na plech a pomocí skleničky rozmáčkněte na placku. Potřete je olejem, osolte, opepřete a dejte péct na 180 stupňů 30 minut nebo dokud nebudou upečené pěkně dokřupava.

Podávejte samostatně anebo s dipem. Hodí se k nim například zakysaná smetana s troškou soli a pepře nebo tvaroh.

Kari brambory

Tyto pečené brambory se dají použít jako příloha anebo i jako samostatné jídlo.

Kari brambory
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 750 g malých brambor (baby brambory, grenaille…)
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky soli
  • chilli (volitelně)

Smíchejte olej, sůl a koření. Brambory neloupejte, pouze omyjte a následně osušte. Dejte je do mísy, přidejte směs oleje a koření a promíchejte.

Rozložte je na plech. Pečte na 200 stupňů 20–25 minut. Upečené brambory poznáte podle toho, že půjdou propíchnout špejlí.

Bramborové lokše

Jíme jako přílohu anebo hlavní jídlo. Dáte si je naslano anebo máte radši sladké?

Bramborové lokše s mákem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 kg předvařených brambor typu B
  • cca 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • husí sádlo na pomazání (asi 3 lžíce)

Brambory uvařte vcelku ve slupce a poté je nechte zcela vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte k nim špetku soli a postupně i polohrubou mouku tak, aby placky nebyly moc tuhé, ale zároveň aby těsto nelepilo.

Z těsta vytvořte podlouhlý váleček, ten nakrájejte na více dílů. Každý podsypejte moukou a vyválejte tenké placky.

Pečte na rozpálené pánvi 1–2 minuty z každé strany.

Upečené lokše potřete husím sádlem (to se do lokší vpije, takže budou křehké). Podávejte jako přílohu k pečenému masu, se špenátem, zelím anebo je naplňte trhaným masem.

Pro sladkou verzi naplňte lokše povidly, mákem a tvarohem anebo zvolte jinou sladkou kombinaci podle chuti.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na těsto

  • 800 g uvařených brambor (ideálně typ C)
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

Na náplň

  • 350 g uzeného masa
  • 1 cibule

Na karamelizovanou cibulku

  • 1 cibule
  • 175 ml vody
  • 60 g cukru
  • ¼ lžičky soli

Karamelizovaná cibulka: na pánev dejte cukr a zahřívejte do zhnědnutí, přidejte vodu a cibuli nakrájenou na měsíčky. Vařte 10–15 minut. Voda by se měla vyvařit.

Náplň: uzené maso nakrájejte na kostičky a smíchejte s cibulkou. Vše dejte do robota a krátce rozmixujte. Hrubší konzistence je ideální, nechceme z toho pyré.

Bramborové těsto: brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Smíchejte s vajíčkem, hrubou moukou a solí. Kdyby těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky.

Těsto rozdělte na 35 dílů. Každý díl podsypejte moukou a vyválejte z něj placku. Doprostřed dejte náplň. Uzavřete, a ještě poválejte do kulatého tvaru.

Vařte v osolené vroucí vodě cca 15 minut.

Tip: Knedlíky podávejte se zelím a karamelizovanou nebo smaženou cibulkou.

Francouzské brambory

Francouzské brambory
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 kg brambor vařených ve slupce (typ A nebo B)
  • 250 g uzeného masa (krkovice nebo kýta)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g eidamu 30%
  • 6 vajec
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • strouhanka na vysypání pekáčku

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, pak je oloupejte.

Čtyři vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte na plátky a osmažte na lžíci oleje. Měla by mít nazlátlou barvu.

Uzené nakrájejte na kostičky, eidam nastrouhejte nahrubo a v další misce pak smíchejte smetanu s dvěma vajíčky a troškou pepře a soli. Tím jsou přípravy hotové.

Pekáček o velikosti 40 x 20 cm vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Na dno dejte osmaženou cibulku, brambory, pak uzeninu, sýr, vejce a takto vrstvěte do spotřebování všech surovin. Nakonec vše zalijte směsí smetany a 2 zbylých vajec.

Pečte na 200 stupňů do zezlátnutí (povrch bude tvořit zlatohnědá krusta).

Brambory nechte ještě 5 minut dojít a můžete podávat. Samozřejmě nesmí k nim chybět kyselá okurka.

Plněné pečené brambory

Plněné pečené brambory
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 4 velké brambory
  • 80 g zakysané smetany
  • 50 g nastrouhaného eidamu
  • 4 plátky slaniny nebo šunky nakrájené na kostičky
  • sůl, pepř
  • olej
  • pažitka

Brambory ve slupce dejte na plech, potřete olejem a pečte na 200 stupňů přibližně 45 minut.

Mezitím si na pánvi opečte slaninu nebo šunku nakrájenou na kostičky pěkně dokřupava.

Brambory nařízněte do půlky a opatrně z nich vydlabejte vnitřek. Ten dejte do misky a rozmačkejte společně s troškou soli, pepře, zakysanou smetanou, 2/3 směsi a trošku pažitky.

Směs vraťte zpátky do brambor, položte je na plech a dejte na 8–10 minut zapéct do trouby předehřáté na 220 stupňů.

Podávejte posypané zbytkem sýra, slaniny a s pažitkou.

Zapečené sýrové brambory

Zapečené sýrové brambory
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1,5 kg brambor
  • 1 a ½ hrnku řeckého jogurtu (může být nízkotučný)
  • ¾ hrnku nastrouhané mozzarelly
  • ¾ hrnku nastrouhaného čedaru
  • ½ hrnku mléka
  • 60 g žervé nebo podobného sýru
  • 1 lžíce másla
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • hrst jarní cibulky (pouze zelená část)

Brambory oloupejte, rozkrojte na polovinu a vařte skoro doměkka (8–10 minut bude stačit). Nechte je vychladnout a poté nastrouhejte nahrubo.

Do mísy dejte rozpuštěné máslo, žervé, řecký jogurt, mléko, sůl a pepř. Promíchejte a přidejte nastrouhané brambory, zelenou část jarní cibulky a ½ hrnku mozarelly a ½ hrnku čedaru.

Vše dobře promíchejte a přendejte do zapékací mísy. Nakonec posypte zbytkem čedaru a mozarelly. Pečte na 170 stupňů 30 minut.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, receptypanicuby.cz