Vaření

Batáty v kuchyni: Chutné recepty ze sladkých brambor

Batáty můžeme vařit, péct (vždy propíchnuté), grilovat, zapékat, podávat jako přílohu, zamíchat do bramborového těsta, péct z nich koláče. V batátech přítomné karotenoidy mají vynikající vliv i na naši pokožku – lépe odolává slunečním paprskům.

Pečené plněné batáty

V troubě rozehřáté na 200 °C pečeme 4 vidličkou propíchnuté batáty přibližně 40 až 50 minut (když do nich píchneme a budou měkké, jsou hotové), přičemž je jednou obrátíme. Mezitím na pánvi ohřejeme 1 lžíci olivového oleje a osmažíme 2 velké cibule nakrájené na kolečka, přidáme 2 rozmačkané stroužky česneku a chvíli smažíme. Potom přihodíme 100 g listů baby špenátu a mícháme, dokud špenát neztratí teplem tvar, pánev odstavíme z ohně. Přidáme 50 g rozdrobené fety, 1 lžíci dýňových a 1 lžíci slunečnicových lehce opražených semínek, případně vlašské ořechy, podle chuti osolíme a opepříme. Když směs mírně vychladne, je výborné do ní zamíchat ještě pár čerstvých lístků špenátu.

Každý upečený batát nařežeme, vnitřek snadno rozmačkáme vidličkou a lžící vložíme připravenou náplň. Při podávání je můžeme zalít vybraným dresinkem.

Batátový quiche

Troubu vyhřejeme na 220 °C. Z papíru na pečení vystřihneme kruh ve velikosti zapékací formy a také pruh na její stěny. Boční stěny formy potřeme máslem a na něj přilepíme pruh papíru, kterým vyložíme i dno. Oloupeme 2 velké batáty (asi 900 g), nahrubo je nastrouháme, zabalíme do čisté utěrky a vytlačíme z nich co nejvíc tekutiny. V míse smícháme 1 vejce se solí a 1/2 lžičky pepře, přidáme batáty, promícháme a směsí naplníme formu. Pečeme 30 minut.

Mezitím na hluboké pánvi rozpustíme 30 g másla, přidáme na kolečka nakrájený středně velký pór, osolíme, okořeníme a opékáme asi 10 minut na mírném plameni do změknutí; přibližně 2 minuty před koncem přidáme i opláchnutý špenát a krátce podusíme. Směs necháme trochu vychladnout. Předpečený batátový korpus vyndáme z trouby a necháme 10 minut odležet. Teplotu v troubě snížíme na 180 °C.

V míse vyšleháme 8 vajec s trochou soli a 60 ml tučné smetany, přidáme vychladnutý pór se špenátem, 60 g nastrouhaného kozího (nebo jiného) sýra, promícháme, nalijeme na předpečený korpus a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme 30 minut, až střed náplně snadno ztuhne. Necháme 20 minut odpočinout a podáváme s hlávkovým salátem.

Batátová pizza

Těsto: 2 velké batáty oloupeme, nakrájíme na malé kostky, rozdělíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 20 až 25 minut. Troubu nastavíme na 210 °C a plech s vnitřním roštem vyložíme papírem na pečení. Takto bude pizza křupavější i zespoda. Do mixéru přidáme pečené batáty, 1 vejce, 75 g mandlové mouky, 1 lžíci kokosové mouky, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci najemno nasekaného česneku, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku sušeného oregana, 1/2 lžičky soli a vše promixujeme. Těsto stěrkou rozetřeme do kruhu na papír na pečení, přičemž stěrku opakovaně vlhčíme vodou, aby se těsto nelepilo. Korpus by neměl být silný, jen okraje by měly být o něco silnější. Pečeme 20 až 30 minut a potom vyndáme z trouby.

Obloha: Oloupeme polovinu avokáda a nakrájíme ho na tenké plátky, stejně tak nakrájíme na plátky i 350 g žampionů i 400 g větších rajčat (koktejlové jen rozpůlíme). Na korpus natřeme rajské sugo nebo rajský protlak, navrch rozložíme plátky avokáda, hub, rajčat, osolíme a okořeníme. Pečeme dalších 10 minut. Ozdobíme řeřichou nebo rukolou a podáváme.

Grilované batáty

Asi 1 kg očištěných batátů nakrájíme podélně, 5 minut povaříme v osolené vodě, potom v misce smícháme se 4 lžícemi olivového oleje a soli. Brambory opékáme na rozpáleném grilu z každé strany asi 4 až 6 minut. Podáváme je s koriandrovým dresinkem.

Dresink: Smícháme hrst jemně nasekaných lístků koriandru, 1 lžičku jemně nastrouhané limetkové kůry, 2 lžíce limetkové šťávy a 4 lžíce olivového oleje.

Dvoubramborová kaše

Do hrnce se špetkou kmínu dáme vařit 1 očištěný brambor a stejně velký batát. Vaříme do změknutí asi 10 minut. Z hotových brambor slijeme vodu, přidáme do nich lžičku másla, rozmačkáme je vidličkou a můžeme podávat dětem od 6 měsíců. Pokud k takovýmto rozmačkaným bramborům přidáme ještě 2–3 lžíce smetany, můžeme toto jídlo podat dětem od 8 měsíců.

Dospělým kaši dosolíme, okořeníme a podáváme s jarní cibulkou a petrželovou natí.

Batátovošpenátové palačinky

Palačinky: Do 200 ml sójového nebo kravského mléka přimícháme 50 g hladké mouky, 50 g cizrnové mouky a dobře rozšleháme. Přidáme 100 g nastrouhaných batátů, 1 malou nadrobno nakrájenou červenou cibuli a vše zamícháme. Na velké pánvi dobře rozehřejeme olej, nalijeme část těsta a opékáme z obou stran.

Náplň: 150 g baby špenátu povaříme 2 minuty ve vodě, scedíme a trochu nasekáme. Na pánev dáme lžíci olivového oleje, přidáme špenát, 20 g rozinek (nemusí být), 25 g piniových oříšků nebo nasekaných lískových oříšků, osolíme, opepříme a krátce prohřejeme. Směsí naplníme palačinky a podáváme s kefírem.


Pikantní zeleninová polévka

Do hrnce dáme 300 ml vývaru, 125 ml sherry, 2 hlízy nadrobno nasekaného fenyklu, 6 ks nadrobno nakrájené zelené cibulky, 125 g cukety nakrájené na kostky, 1 batát také nakrájený na kousky, 2 rozmačkané stroužky česneku, pětimilimetrový plátek rozmačkaného zázvoru, 1 nakrájenou červenou feferonku bez semen, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku mleté papriky, 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru, šťávu z pomeranče a poloviny limetky. Zakryjeme a necháme 5 minut vařit. Odkryjeme a necháme začít prudce vřít, hustou směs vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přimícháme dvě 400gramové konzervy bílé fazole (opláchnuté a scezené) a 1 žlutou grilovanou a ze slupky staženou papriku nakrájenou na kostky, ochutíme solí, pepřem, přilijeme 600 ml vývaru a necháme povařit dalších 5 minut. Odebereme 300 ml polévky, rozmixujeme a vrátíme do hrnce, uvedeme do varu, dochutíme a na talíři posypeme petrželovou a koriandrovou natí.

Variantou může být krémová polévka, kterou získáme tak, že polévku rozmixujeme dokrémova a podáváme s natěmi a česnekovým chlebem.

Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: isifa/Shutterstock