Když se řekne vitamín C, většině z nás se okamžitě vybaví pomeranče, citrony nebo mandarinky. V zimě po nich saháme téměř automaticky – vždyť „citrusy jsou přece nejlepší na imunitu“. Jenže málokdo ví, že některé naše obyčejné podzimní druhy zeleniny mají vitamínu C mnohem víc než slavné tropické ovoce. A co víc, často si je můžete vypěstovat sami na zahrádce.Takže jestli vás zajímá, jak posílit tělo před chřipkovou sezónou a přitom využít lokální potraviny, čtěte dál.
Vitamínová bomba přímo ze záhonu
Ano, řeč je hlavně o kapustě, ale nejen o ní. Podzim je totiž obdobím, kdy dozrává zelenina s opravdu výjimečnými nutričními hodnotami. Zatímco citron má zhruba 40–50 mg vitamínu C na 100 g, kadeřávek může obsahovat i kolem 100–120 mg! To je dvojnásobek, a přitom ho mnozí na talíři stále podceňují.
Podobně je na tom i růžičková kapusta nebo třeba brokolice – obě patří do čeledi brukvovitých a obě dokážou s citrusy směle soupeřit. Zvlášť růžičková kapusta je v českých zahradách trochu „popelkou“. Někdo ji miluje, jiný nemůže ani cítit. Pravdou ale je, že pár růžiček vám dodá více vitamínu C než celý pomeranč.
Proč právě podzimní zelenina vítězí
Možná si říkáte, čím to je, že kapusta a spol. jsou na tom tak dobře. Tajemství je v jejich odolnosti. Tato zelenina se sklízí právě v období, kdy už venku není nejtepleji, a díky tomu si vytváří zásoby látek, které jí pomáhají přežít chladnější počasí. Tyto ochranné mechanismy jsou pak prospěšné i pro nás.
Navíc podzimní sklizeň má jednu velkou výhodu – zelenina dozrává pomaleji, a tím pádem má čas nashromáždit více živin. Třeba kadeřávek se dokonce doporučuje sklízet až po prvních mrazících, protože pak listy získají jemnější chuť a ještě bohatší obsah cenných látek.
Kapusta, růžičková i kadeřávek – v čem jsou nejlepší?
- Kadeřávek – obsahuje dvojnásobek vitamínu C oproti citrusům, k tomu spoustu vlákniny a také vápník, který prospívá kostem. Navíc se dá připravit na desítky způsobů – od smoothies až po křupavé chipsy z trouby.
- Růžičková kapusta – malá, ale silná. Je bohatá na vitamín K, kyselinu listovou a antioxidanty. Na páře chutná mnohem lépe než převařená, a když ji zapečete se sýrem, nadchne i zaryté odpůrce.
- Brokolice – kromě vysokého obsahu vitamínu C nabízí i sulforafan, látku se silnými protirakovinnými účinky. Nejlépe chutná jen lehce spařená, aby si zachovala křupavost.
- Kapusta hlávková – klasika české kuchyně, ale často zapomenutá. Přitom v kombinaci s česnekem a bramborem dokáže vytvořit pokrm, který nejen zahřeje, ale i posílí imunitu.
Jak z obyčejné kapusty vykouzlit delikatesu
Možná si říkáte, že tahle zelenina není zrovna gurmánská záležitost. Opak je pravdou – záleží jen na tom, jak ji připravíte.
- Polévky a vývary: kadeřávek přidejte do zeleninové polévky těsně před koncem vaření. Nejen že neztratí vitamíny, ale dodá krásně zelenou barvu.
- Zapečené dobroty: růžičkovou kapustu zkuste upéct s bešamelem a sýrem – lahůdka, která se na podzim stane stálicí.
- Chipsy z kadeřávku: lehce osolit, pokapat olejem a dát na plech do trouby. Křupavá a zdravější alternativa k brambůrkům.
- Smoothie: věřte nebo ne, ale kadeřávek se skvěle hodí i do smoothie s jablkem a banánem. Chuť listů se v ovoci ztratí a tělo dostane vitamínovou injekci.
Lokální poklad versus exotické ovoce
Další důvod, proč dát přednost podzimní zelenině, je její dostupnost. Nemusíte čekat na dodávku ovoce z druhého konce světa – kapustu, brokolici i růžičkovou kapustu koupíte v každém supermarketu, často i od českých pěstitelů. Pokud je navíc máte na zahradě, získáváte úplně jinou kvalitu i čerstvost.
A ruku na srdce – není krásný pocit, když si v sychravém podzimu uvaříte polévku z vlastní zeleniny a víte, že jste udělali něco dobrého pro tělo i pro planetu?
Citrusy jsou fajn, ale rozhodně nejsou jedinou volbou, pokud chcete posílit imunitu. Naše „obyčejná“ podzimní zelenina je leckdy ještě účinnější. Ať už dáte šanci kadeřávku, růžičkové kapustě nebo klasické hlávkové, věřte, že vaše tělo vám poděkuje.
Tak co, necháte se letos zlákat k tomu, abyste místo citronu do čaje sáhli raději po hrsti křupavého kadeřávku nebo růžiček na páře?
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:
- Kniha – Jo Robinson – Eating on the Wild Side
- Kniha- Steven R. Gundry – The Plant Paradox
- Kniha – Joanna Blythman – What to Eat: Food that’s Good for Your Health, Pocket and Plate
- Kniha – Michael Greger, M.D. – How Not to Die
- Kniha – Neal D. Barnard – Power Foods for the Brain
- Kniha – Julie Daniluk – Meals that Heal Inflammation